Dramaturga
Inspectora de les infermeres de Sanitat Regional. Escriptora precoç, dos parents seus, la poeta Margalida Caimari, germana de la seva àvia, i un oncle matern li despertaren la vocació literària. De nena assistí a les reunions literàries que organitzava Josep Lluís Pons i Gallarza, en les quals s’asseia devora Josep M. Quadrado. Després tingué com a mestre Tomàs Fortesa, que la consagrà com a autora. Traduïa de l’italià i escrivia en castellà i en català. Es dedicà sobretot al conreu del teatre, però escrigué novel·les, poesia i articles. Féu conferències i obtingué un èxit falaguer com a cantant. El 1932 ocupà el càrrec de secretària de l’Agrupació de Dames Tradicionalistes Las Margaritas, organització femenina dels carlins.
Com a autora teatral escriví una cinquantena d’obres, de les quals n’estrenà una vintena. El 1935 publicà Dos diàlegs i Coverbos de dones, i el 1936, El rebeinét i Esperant el metge. La Llibreria Politècnica anuncià el 1936 la publicació de la comèdia Mossoneries, però sembla que no arribà a aparèixer. L’abril del 1937, Villalonga estrenà Cigala juliolera. A la Biblioteca Fundació Bartomeu March, de Palma, s’hi pot consultar un text mecanoscrit d’Aina de Villalonga titulat Converses al sol, diàleg breu per a dones soles, datat el 18 de febrer de 1944. El novembre del 1947 estrenà La corona comtal –la millor obra de Villalonga, a parer seu–. S’ha dit que una obra de Villalonga tancà un període de teatre comercial en català a Mallorca el 1937, i que una altra també seva n’obrí un de nou el 1947, després d’un llarg intermedi de prohibició. El març del 1949, l’Agrupació de Teatre Regional li reposà La corona comtal i estrenà l’entremès Un dematí an es mirador, diàleg entre avis i nets al mirador de la Seu de Mallorca. La Companyia Artis no li estrenà cap obra, però li reestrenà El rebeinét. L’autora fou relegada a l’oblit teatral als anys cinquanta.
Un criat torpe i doctor, peça per a infants estrenada el 26 febrer 1919 al teatre del Cercle d’Obrers Catòlics de Palma.
Celestina (titulada després Na Celestina), comèdia de costums mallorquins en un acte i en vers, escrita expressament per a l’actriu Cristina Valls, estrenada el 17 gener 1934 al Saló Mallorca (Palma), per la Companyia Catina-Estelrich.
El rebeinet, estrenada el 19 desembre 1934 al Saló Mallorca (Palma), per la Companyia Catina-Estelrich.
Dues doctrines, comèdia en un acte estrenada el 3 febrer 1935 al teatre del Cercle Tradicionalista de Palma, organitzada per Las Margaritas i interpretada només per dones.
Cigala juliolera, comèdia en tres actes estrenada el 4 abril 1937 al Saló Mallorca (Palma), per la Companyia Catina-Estelrich.
Mossoneries, comèdia en tres actes estrenada el 14 juny 1942 al nou local d’Acció Catòlica de Santa Catalina (Palma), interpretada només per dones.
La corona comtal, drama estrenat el 17 novembre 1947 al Teatre Principal de Palma, per l’Agrupació de Teatre Regional.
Un dematí an es mirador, diàleg estrenat el 16 març 1949 al Teatre Líric (Palma), per l’Agrupació de Teatre Regional (consultable a la Biblioteca Fundació Bartomeu March, de Palma).
Dos diàlegs (Perdre una bona «alcasió» i Oir missa complida o beates falses). Palma: Estampa de la Llibreria Politècnica, 1935. (Galeria Teatral Mallorquina; 7)
Coverbos de dones, entremès d’un acte i en prosa. Palma: Estampa de la Llibreria Politècnica, 1935. (Galeria Teatral Mallorquina; 8)
El rebeinet, comèdia en tres actes i en prosa. Palma: Ed. Mallorquina, 1936. (Galeria Teatral d’Autors Mallorquins; 2)
Esperant el metge, entremès per a homes sols. Palma: Estampa de la Llibreria Politècnica, 1936. (Galeria Teatral Mallorquina; 10)
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar