La dansa del vetlatori és un espectacle escrit el 1971 per Manuel Molins i estrenat el 1974 a càrrec del grup 49 de Teatre, creat a Alfara del Patriarca el 1968 pel mateix Molins. El grup s'havia iniciat amb textos en castellà, basats en Arrabal, Valle-Inclán i, sobretot, Bertold Brecht, però a partir del 1973 va començar a fer muntatges en català, a partir de textos de Molins i d'altres autors valencians, com ara Vicent Andrés Estellés.
La dansa del vetlatori és un exemple de «teatre de l'altra memòria», com la definia el propi Molins. Es tractava d'obres que pretenien oferir fets significatius de la història valenciana que havien estat ocultats al poble per la dictadura franquista, i això es duia a terme amb tècniques i elements del teatre europeu contemporani, influït sobretot pel distanciament de Bertold Brecht i els postulats del teatre èpic, però sota el control de la censura, malgrat haver mort ja el dictador. En total, van ser set obres escrites durant la dècada dels anys setanta i que tractaven des de la conquesta cristiana fins a la dictadura. Després de La dansa del vetlatori, que va ser la primera, van seguir Quatre històries d'amor per a la reina Germana, Dibuix del foc, Joan Joan, Tabac negre, Crònica especial i Rondalles de festa i batalla.
L'obra es va publicar a Edicions Tres i Quatre l'any 1978 amb el títol de La dansa del vetlatori.
El títol de l'obra fa referència a una tradició cultural popular de València que se celebrava per vetllar un nen de menys de vuit anys mort, també anomenat albat o albaet.
La dansa del vetlatori, que contenia cançons del mateix Molins, es va estrenar al Teatre Patronat de Montcada l'abril del 1974, i l'any següent es va representar al Micalet de València i al València-Cinema. Va ser una de les peces amb més repercussió de la companyia, ja que va comptar amb més de cent representacions arreu de tot el País Valencià. L'obra parteix del fet històric de la Segona Germania i de la Guerra de Successió (1693-1707), presentat amb rigor i profunditat, amb personatges històrics i fets documentats i amb una reflexió lúcida de la història del País Valencià feta a partir del protagonisme col·lectiu del poble. Es tracta de narrar l'altra història, la dels vençuts i no la dels vencedors.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar