Dramaturg, director escènic, periodista
Josep Maria Miró es va llicenciar en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2000. Més tard, el 2008, es va graduar en Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. La primera obra que va estrenar va ser Quan encara no sabíem res, el 2008, al Teatre Tantarantana. Des d’aleshores ha representat i publicat pràcticament totes les seves peces i ha guanyat nombrosos premis, com ara el Crèdit Andorrà, el Marquès de Bradomín, el Ciutat de Manacor o el Premi Born de Teatre, en tres ocasions.
L’any 2009, Josep Maria Miró va guanyar el seu primer Premi Born amb La dona que perdia tots els avions. Aquest mateix any va ser seleccionat com a autor resident en la cinquena edició del projecte T-6 (impulsat pel Teatre Nacional de Catalunya per donar suport als dramaturgs joves). Llavors va escriure Gang Bang, que es va estrenar el 2011 a la Sala Tallers del TNC. A més, també el 2011, Miró va tornar a guanyar el Premi Born amb El principi d’Arquímedes, una peça que ha estat traduïda a una vintena d’idiomes i que s’ha convertit en una de les obres de teatre catalanes més representades de tots els temps. L’èxit d’El principi d’Arquímedes va significar per a Miró no només el reconeixement com a autor europeu, sinó també l’inici d’una nova etapa de connexions amb els teatres d’Europa i d’Amèrica, que després han estat disposats a estrenar una bona part de la resta de les seves obres.
La tercera vegada que guanyà els premis Born va ser amb l’obra El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc. Aquesta peça, basada en un crim real, va ser escrita per a un sol intèrpret i es va estrenar el 2021 al Festival Temporada Alta de Girona, sota la direcció de Xavier Albertí i interpretada per Pere Arquillué.
A banda d’escriure obres de teatre, Josep Maria Miró ha treballat en l’elaboració de guions televisius per a TV3 i ha fet diverses adaptacions teatrals, com ara la de la novel·la L’amic retrobat, de Fred Uhlman, o la del dietari Els homes i els dies, de David Vilaseca, totes dues estrenades al Teatre Nacional de Catalunya. Com a director, a banda d’algunes peces pròpies, ha portat a escena obres com ara El carrer Franklin, de Lluïsa Cunillé, o La voix humaine, de Jean Cocteau i Francis Poulenc.
Josep Maria Miró és un dels autors teatrals més influents de la nostra literatura. Les seves peces tracten el temps d’una manera no lineal, amb diferents el·lipsis i repeticions en els diàlegs, recursos que Miró utilitza per accentuar el suspens de les seves històries, sovint tràgiques o tenebroses, així com per mostrar com és de difícil accedir a la «veritat» dels fets. Aquesta fragmentació de la trama, així com l’ús d’un llenguatge acurat (i sovint poètic) en les seves obres, són els trets més significatius que defineixen el seu estil.
La popularitat de Josep Maria Miró com a dramaturg ha traspassat les nostres fronteres. Les seves obres s’han representat a Itàlia, França, Alemanya, Grècia, Xipre, Argentina, Cuba, Uruguai i un llarg etcètera. També s’ha convidat l’autor a impartir una sèrie de seminaris de dramatúrgia en escoles de teatre de renom, com ara la Sala Beckett de Barcelona, la Universitat de Girona (on exerceix de professor en el Grau d’Arts Escèniques des del 2015) o l’Instituto Nacional de Artes Escénicas de Montevideo (Uruguai). En definitiva, podem afirmar que Josep Maria Miró s’ha convertit en un dels dramaturgs catalans més destacables de la nostra època, amb una trajectòria admirable a nivell internacional.
3 setembre 2008. Quan encara no sabíem res. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Teatre Tantarantana (Barcelona).
24 març 2011. Gang Bang (Obert fins a l’hora de l’Àngelus). Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Teatre Nacional de Catalunya.
3 juliol 2012. El Principi d’Arquímedes. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Sala Beckett (Barcelona).
18 octubre 2013. Nerium Park. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Sala La Planeta (Girona). [Dins del Festival Temporada Alta de Girona].
18 desembre 2013. Fum. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Teatre Nacional de Catalunya.
15 gener 2014. La dona que perdia tots els avions. Josep Maria Miró. Teatre Nacional de Catalunya.
26 juny 2014. Estripar la terra. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Sala Joan Brossa (Barcelona).
30 setembre 2016. Cúbit. Josep Maria Miró. Josep Maria Miró. Sala La Planeta (Girona). La Ruta 40. [Dins del Festival Temporada Alta de Girona].
8 juny 2017. Obac. Josep Maria Miró. Luciano Suardi. Teatro San Martín (Buenos Aires).
10 juny 2020. L’habitació blanca. Josep Maria Miró. Lautaro Perotti. Sala Flyhard (Barcelona). [Dins del Festival Grec de Barcelona 2020].
10 desembre 2021. El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc. Josep Maria Miró. Xavier Albertí. Teatre de Salt (Girona). [Dins del Festival Temporada Alta de Girona].
Publicació d’obres teatrals
Quan encara no sabíem res. Barcelona: Arola Editors, 2008. [Premi Teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà 2007].
La dona que perdia tots els avions. Barcelona: Arola Editors, 2010. [Premi Born 2009].
Gang Bang (Obert fins a l’hora de l’Àngelus). Barcelona: Arola Editors, 2011.
El Principi d’Arquímedes. Barcelona: Arola Editors, 2012. [Premi Born 2011].
Nerium Park. Mancor, Món de llibres: 2013. [Premi ciutat de Manacor de teatre Jaume Vidal i Alcover 2013].
Fum. Barcelona: Arola Editors, 2013.
Estripar la terra. Madrid: Teatro autorexprés, 2014. [Premi Autor exprés 2013].
«No és ben bé això». Llibràlegs. Barcelona: Arola Editors, 2015.
La travessia. Barcelona: Comanegra, 2016. [Premi Frederic Roda 2015].
Cúbit. Barcelona: Arola Editors, 2017.
Temps salvatge. Barcelona: Arola Editors, 2018. [XXII Premi Max 2017].
Teatre reunit. Barcelona: Arola Editors, 2018.
L’habitació blanca. Barcelona: Edicions Sala Flyhard, 2021.
El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc. Barcelona: Arola Editors, 2021. [Premi Born 2020].
Dramatúrgies o adaptacions teatrals
21 gener 2009. Cocaïna, absenta, pastilles de valda i cafè amb llet. Josep Maria Miró (dramatúrgia a partir de textos de Domènech de Bellmunt, Sebastià Gasch, Josep Maria Planas, Santiago Rusiñol i Ángel Zúñiga). Xavier Albertí. Teatre Ovidi Montllor (Institut del Teatre de Barcelona).
14 juliol 2010. Com si entrés en una pàtria. Josep Maria Miró (a partir de poemes de Joan Maragall). Josep Maria Miró. Teatre Nacional de Catalunya. [Dins del Festival Grec de Barcelona].
4 juliol 2015. Neus Català. Un cel de plom. Carme Martí (dramatúrgia de Josep Maria Miró). Rafel Duran. Sala Muntaner (Barcelona). [Dins del Festival Grec de Barcelona].
28 octubre 2015. Esperança dinamita, de cuplets i cançons de revista. Josep Maria Miró. Xavier Pujolràs. Teatre Municipal de Girona. [Dins del Temporada Alta].
27 octubre 2019. «Al cel mos vegem plegats». En aquell temps que ets animals parlaven (a partir de rondalles mallorquines). Josep Maria Miró. Sant Antoni (Mallorca).
4 desembre 2019. L’amic retrobat. Fred Uhlman (dramatúrgia de Josep Maria Miró). Joan Arqué. Teatre Nacional de Catalunya.
21 abril 2022. Els homes i els dies. David Vilaseca (dramatúrgia de Josep Maria Miró). Xavier Albertí. Teatre Nacional de Catalunya.
Dedéu, Bernat. «Josep Maria Miró: una ètica sense moralisme». A: Miró, Josep Maria. Teatre reunit (2009-2018). Barcelona: Arola Editors, 2018. Disponible en línia: <https://www.tnc.cat/uploads/20200327/MIRO_Josep_Maria_proleg_teatre_reunit.pdf> [Consulta: 12 d’octubre 2022]
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar