Logo Institut del Teatre
Denominació: Foc Follet l’Espiadimonis
Territori: Catalunya
Dates: 1984-1994
Gènere/s: Teatre de titelles / objectes
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Trajectòria

Unió titellaire integrada, d’una banda, pel grup Foc Follet, creat el 1982 pel músic, titellaire i animador infantil Josep Maria Pujol (desaparegut el 1998), i, de l’altra, per la companyia L’Espiadimonis, iniciada el 1983 per Roser Angulo Cassà i centrada en la creació d’espectacles de titelles adreçats a la canalla —el seu muntatge més reconegut havia estat Històries d’un follet espieta, que va constituir el leitmotiv del programa infantil-juvenil de televisió Planeta imaginari, produït pel circuit català de TVE—. Per la seva banda, Foc Follet, que també havia treballat assíduament per al mitjà televisiu, havia estrenat fins aleshores tres espectacles: Campi qui pugui, L’espasa embruixada i La filla del sol i de la lluna. No obstant, en el moment de la creació de Foc Follet l’Espiadimonis, Pujol i Angulo ja comptaven amb un extens currículum teatral com a integrants del grup La Serpentina, format el 1975 i que compaginava les cançons i els titelles. El 1984, quan els seus camins es bifurquen novament i amb l’aliança entre les dues respectives companyies, s’encetà una etapa molt productiva i que de seguida va començar a donar els primers fruits: d’una banda, aquell mateix any, l’enregistrament i edició del disc-casset Contes del cel, un recull de relats propis i populars d’arreu del món (definit pel mateix grup com un conjunt de «rondalles i llegendes meteorològiques i còsmiques») que contenia diverses cançons memorables; i, d’altra banda, el treball freqüent per a determinats programes de televisió en català dedicats al públic infantil i juvenil, com ara Fes Flash, un dels primers programes per als més menuts de TV3, i Tres per quatre i Picapuça, ambdós produïts per TVE Catalunya. El 1988, Lídia Coca, Toni Bernaus i Jordi Bertran van passar a integrar-se a la companyia, fet que els permeté estrenar en aquell mateix any dos espectacles: Els viatges de la Cotorra a Andorra i A tort i a dret. Aquest canvi coincideix amb una nova orientació del grup, que a partir del 1989 centrarà la seva activitat a difondre la memòria col·lectiva de Catalunya a través d’una sèrie de muntatges que prenien com a base elements procedents de la cultura oral, com ara les llegendes populars. D’aquesta etapa destaquem les creacions L’auca de la memòria i Extraordinàrius. El 1994 cal donar per extingida aquesta formació.


Significació

Pel que fa a la seva significació dins el teatre de titelles català, l’activitat d’aquest trust titellaire té un mèrit doble: d’una banda, la creació per part de Foc Follet del titella anomenat Senyor Cordills, que en el seu moment assolí un gran èxit, sobretot gràcies a la seva aparició setmanal en un dels programes més vistos de la graella infantil de TV3 (Fes Flash), i que ara té com a hereu en Mic, un dels personatges més estimats del Club Super 3. La principal virtut d’aquest titella, fet només d’una bola de fusta, amb uns ulls i unes celles de color negre, i quatre cordills gruixuts entrelligats entre sí, era que, sense expressar cap paraula ni articular cap so, explicava amb tota precisió i claredat qualsevol història. Per altra banda, també cal fer esment de la tasca que el grup va fer per a la difusió de la memòria històrica i col·lectiva, recreant la tradició pròpia i els mites de la comunitat, que adaptaren per al teatre de titelles, fet que evidencia el seu compromís envers la llengua i la cultura catalanes.


Produccions

1984. Contes del cel: per explicar, imaginar, jugar, dibuixar, representar. Barcelona: Audiovisuals de Sarrià («La Granota»).

18 gener 1986. Les aventures del Senyor Cordills. Autoria: Roser Angulo, Josep Maria Pujol. Direcció: Foc Follet i L’Espiadimonis. Lloc: Teatre Malic (Barcelona).

1988. Els viatges de la Cotorra a Andorra.

1989. A tort i a dret.

11 maig 1991. De tot i una mica més. Autoria: Roser Angulo, Josep Maria Pujol. Direcció: Foc Follet i L’Espiadimonis. Lloc: Plaça de Sant Francesc (Lleida), dins la 2ª Fira de Teatre de Titelles de Lleida.

11 novembre 1990. Llegendes, titelles i altres meravelles. Autoria: Roser Angulo, Josep Maria Pujol. Direcció: Foc Follet i L’Espiadimonis. Lloc: Cercle Catòlic (Vilanova i la Geltrú).

Principis dels noranta:

Les aventures del Senyor Cordills una altra vegada.

La festa.

La fletxa d’or.

L’auca de la memòria.

17 gener 1993. Extraordinàrius. Autoria: Roser Angulo, Josep Maria Pujol. Direcció: Josep Maria Pujol. Lloc: Auditori La Salle (Sant Celoni).

19 novembre 1994. Qui sap on dorm la lluna? Autoria: Roser Angulo, Josep Maria Pujol. Direcció: Foc Follet i L’Espiadimonis. Lloc: Centre Cultural Caixa d’Estalvis de Terrassa (Terrassa).

1999. Les cançons de Foc Follet i altres històries. Barcelona: Transdisc Music («La Xarxa», 001).


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació́ i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x