Logo Institut del Teatre
Denominació: Txo Titelles
Territori: Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental)
Dates: 1998
Gènere/s: Teatre de titelles / objectes
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Trajectòria

Els seus inicis es remunten a l’any 1995 al País Basc, quan el titellaire Ignacio Azkargorta, Nartxi, cofundador i membre durant nou anys de la companyia Taun-Taun (Bi-Kate, 1990) comença a signar les seves creacions amb el nom de Txo. El 1996 va estrenar el seu primer espectacle, Re9n, que, per la tècnica i els recursos utilitzats (titelles miniatura manipulats mitjançant tecles), fou una gran novetat en el món dels titelles i suposà el llançament i la consolidació de la companyia, fent actuacions per festivals, fires i mostres de tota la geografia espanyola i europea. A aquest muntatge el va seguir, un any més tard, Bidaide, un espectacle itinerant de carrer amb un sol titella de tamany humà, mig bunraku, mig marotte. La seva presentació va coincidir amb el trasllat de Nartxi a Catalunya, on ben aviat va entrar en contacte amb professionals del panorama titellaire català i ràpidament va començar a col·laborar-hi. Així, el 1998, la companyia inicia una nova etapa amb la incorporació d’Esther Cabacés, fundadora i membre dels grups titellaires Tanxarina (Galícia) i Zootrop (Catalunya), i partir d’aquest moment passà a signar les seves creacions amb el nom de Txo Titelles. El seu primer espectacle, L’Alè, en Hop, la Caputxeta... i el llop?, fou una proposta per a públic infantil i familiar que va comptar amb direcció de la reconeguda titellaire Teresa Calafell (1943-2000). Després vingueren altres muntatges que sorprengueren per la seva peculiar originalitat com, entre d’altres, El grumet, Aventures del capità Molla i la seva colla, El guitarrista més petit del món, Menudo Tremendo i Circ Cabaret Armando Rissotto. Sense perdre la filosofia de recerca i innovació, actualment la companyia continua fent espectacles en el seu espai de creació El taller de Txo. Per a les seves creacions, disposa d’una xarxa de col·laboradors externs de diferents disciplines (músics, titellaires, actors), amb els quals treballa en equip.


Significació

Amb quasi vint-i-cinc anys d’existència, i un corpus d’obres considerable, Txo Titelles s’ha convertit en un referent dins el panorama teatral català per a públic infantil i familiar. Amb la poètica pròpia dels titelles, els seus espectacles han aconseguit crear una connexió amb aquest públic gràcies a un estil propi i ben característic que es basa en tres pilars fonamentals. En primer lloc, uns arguments que solen tocar temes que interessen als espectadors a qui van dirigits, amb uns personatges que desperten la curiositat del públic més menut, absorbeixen la seva atenció i conquereixen els seus sentiments. En segon lloc, unes escenografies farcides d’invents i mecanismes ­(empremta característica de la companyia) que creen moments inesperats, màgics i extraordinaris. I finalment, l’ofici i la mestria titellaire dels actors-manipuladors capaços de crear atmosferes que estimulen en l’infant espectador la capacitat d’observació. Amb un llenguatge proper, uns titelles expressius i un humor subtil i delicat, la majoria de les propostes tenen un denominador comú: l’educació de la mirada cap a la plàstica visual i la transmissió de valors als infants tot convidant-los al joc i a la imaginació.


Produccions

Aquesta veterana companyia ha contribuït al mapa titellaire de Catalunya amb una sèrie de treballs que s’han presentat en nombrosos festivals i programacions de Catalunya, Espanya i Europa:

14 novembre 1998. L’Alè, en Hop, la Caputxeta… i el llop? Autoria: Nartxi Azkargorta. Direcció: Teresa Calafell. Lloc: Alameda del Banco (Jerez de la Frontera), dins la Muestra Internacional de Títeres en la calle.

27 maig 2001. El grumet. Autoria i direcció: Nartxi Azkargorta. Lloc: Museu de la Pell (Igualada), dins la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya.

27 gener 2002. Aventures del capità Molla i la seva colla. Autoria i direcció: Jordi Perillós. Lloc: Ateneu Popular de 9 Barris (Barcelona).

El guitarrista més petit del món. Autoria i direcció: Nartxi Azkargorta.

14 octubre 2005. Menudo Tremendo. Autoria: Nartxi Azkargorta. Lloc: Teatre Principal (Valls), dins el Guant - Festival Internacional de Teatre de Titelles de l’Alt Camp.

Jan Garrotades.

En Cigró.

Evaristo & Cia. Autoria: Nartxi Azkargorta.

26 octubre 2007. Circ Cabaret Armando Rissotto. Autoria: Nartxi Azkargorta. Direcció: Jordi Llop. Lloc: Teatre Principal (Valls), dins el Guant - Festival Internacional de Teatre de Titelles de l’Alt Camp.

22 març 2009. Cuac! Autoria: Nartxi Azkargorta. Lloc: sala La Planeta (Girona).

Safrà i Serafí. Autoria: Esther Cabacés.

Cotó.

El nou Groc.

2020. Galetes de formatge. Autoria: col·lectiva. Direcció: Esther Cabacés. Lloc: Titirijai - Festival Internacional de Marionetas de Tolosa (Guipúscoa).


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserra, 1998.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x