Logo Institut del Teatre

Agrupació Hui Basa - LAPùBLICA

Comparteix
Territori: Barcelona
Dates: 2015
Gènere/s: Teatre polític de creació.
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Trajectòria

LAPùBLICA i l’Agrupació Hui Basa són dos projectes de teatre polític que comparteixen esperit, estètica i part de l’equip humà que agrupen les creacions de la dramaturga i directora Lali Álvarez. LAPùBLICA crea i produeix dos espectacles: Ragazzo (2015), juntament amb Teatre Tot Terreny, sobre l’assassinat de Carlo Giuliani a mans d’un policia durant la cimera del G8 de Gènova l’any 2001, i Barcelona (contra la paret) (2016), una mirada crítica sobre el desenvolupament de la capital catalana de principis del segle XXI que s’estrena al Festival Grec i que gira per Fira Tàrrega i Temporada Alta. L’espectacle Ragazzo els val el premi de la Crítica Serra d’Or a millor espectacle i el premi de la Crítica a millor espectacle per a joves i millor actor revelació (Oriol Pla).

L’Agrupació Hui Basa es crea l’any 2017 quan s’estableix com a companyia resident a la Nau Ivanow. Aquesta col·laboració els permet viatjar al Gibney Dance Center de Nova York per presentar el projecte de la companyia. Després d’una intervenció pública al Museu del Disseny de Barcelona i d’haver guanyat una beca de recerca de l’OSIC sobre teatre documental, la companyia estrena l’any 2018 el seu primer espectacle a Fira Tàrrega, Tha tzpar (L’espera), una peça multidisciplinària a l’aire lliure amb dramatúrgia compartida entre Lali Álvarez i Pau Matas. L’any següent estrenen una peça de creació comunitària al Teatre Nacional de Catalunya, Mateix dia, mateixa hora, mateix lloc, on, a banda dels actors habituals com David Teixidó o Sonia Espinosa, treballen amb intèrprets no professionals adolescents i majors de seixanta-cinc anys. Al gener del 2021, després d’haver-ne mostrar-ne un work in progress al Festival Grec, estrenen la peça Life (de cómo los árboles nos salvaron la vida) a l’Antic Teatre.


Significació

Les creacions de l’Agrupació Hui Basa s’han caracteritzat per la inquietud formal i per dur a escena mirades crítiques sobre la realitat, sovint abordant temàtiques polítiques controvertides. A cadascun dels seus espectacles s’han proposat investigar algun vessant de les possibilitats del teatre contemporani: han trepitjat la frontera del teatre documental, han muntat tant espectacles de carrer i site specific com de sala convencional, han hibridat disciplines com la música, el circ, la dansa i la ficció distòpica, i fins i tot han experimentat amb el teatre comunitari. Aquesta voluntat d’investigació dels marges del teatre convencional sempre ha anat acompanyada d’una proposta política contundent i compromesa amb les perifèries de la societat.


Produccions

Juny 2015. Ragazzo, escrita i dirigida per Lali Álvarez. Nau Ivanow, Barcelona.

Juliol 2016. Barcelona (contra la paret), escrita i dirigida per Lali Álvarez. Festival Grec, Barcelona.

Maig 2018. Disseny hug, creació de Lali Álvarez i Gary Shochat. Direcció de Lali Álvarez. Museu del Disseny, Barcelona.

Setembre 2018.Tha Tzpar (L’espera), dramatúrgia de Lali Álvarez i Pau Matas. Dirigida per Lali Álvarez. Fira Tàrrega, Tàrrega.

Novembre 2019. Mateix dia. Mateixa hora. Mateix lloc, creació de Hui Basa i Lali Álvarez. Dirigida per Lali Álvarez. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

Juliol 2020. LIFE (de cómo los árboles nos salvaron la vida), escrita i dirigida per Lali Álvarez. Festival Grec, Barcelona.


Bibliografia

Bordes, Jordi. «Una llavor fèrtil i silenciosa». El Punt-Avui (10 juliol 2020).

Gomila, Andreu. «Posi’m cinc iaies i tres nens». El temps de les arts (4 octubre 2019). <https://tempsarts.cat/arts-esceniques/teatre/posim-cinc-iaies-i-tres-nens/> [Consulta: 5 juliol 2021]

Moliné, Clara. «Barcelona ‘Contra la paret’; la veu de ‘los nadies’». Núvol (18 octubre 2017) <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/%e2%80%98barcelona-contra-la-paret-la-veu-de-los-%e2%80%98nadies-49884> [Consulta: 5 juliol 2021]

Prieto, Ana. «’Ragazzo’ als barris». Núvol (6 abril 2018). <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/ragazzo-als-barris-52138> [Consulta: 5 juliol 2021]


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x