Logo Institut del Teatre
Territori: Alacant, l'Alacantí, l'Alcoià i comarques del migjorn valencià
Dates: 1994
Gènere/s: Teatre de titelles, narració oral, contacontes
Redactor/a: Jaume Lloret i Esquerdo
Trajectòria

El grup Papallona Teatre és una creació personal de l’alcoiana Rosa Fraj, que, després de realitzar els estudis de Magisteri, se sent atreta per l'art dramàtic. La seua producció està totalment dedicada al teatre infantil i familiar, en formats tan diversos com la narrativa escènica, el contacontes, el clown o els titelles. En aquest darrer gènere, Rosa Fraj utilitza generalment la tècnica mixta amb actors i titelles, especialment els de tija i goma escuma tipus marotte, que són construïts pel seu company José Jerez, que s’encarrega també de l’escenografia.

En l’extens repertori del grup reïxen les produccions següents: Pica i vola (1994), adaptació de dues rondalles tradicionals de l’Alacantí, com La balena i l’esparralló i El gat i la rateta, i una altra d’Enric Valor, titulada El dimoni fumador; La fada quincallera (1997), obra personal de Rosa Fraj; El drac i la papallona (1998), traducció d’un fantàstic conte en vers de Michael Ende, amb titelles fets amb objectes quotidians; L’envejós d’Alcalà (2001), adaptació de la famosa rondalla d’Enric Valor, on una sola actriu interpreta les tres bruixes amb l’ajuda de dos titelles de tija; Tres històries sobre la vida (2003), un espectacle de música i mim on ix un titella manipulat amb la tècnica del bunraku; Contes de paper (2005), amb escenografia i ninots fets de paper i cartó; Revolta en l’abocador (2008), original obra de temàtica ecològica, amb titelles construïts de material de rebuig i altres deixalles; TiteRonda (2008), un espectacle sobre les millors històries valencianes de tradició oral, on s’utilitzen titelles de vareta i ombres en càmera negra, i Sol solet, on ets? (2013), una narració amb titelles de goma escuma.


Significació

Conseqüentment amb la formació rebuda, la inquietud investigadora de Rosa Fraj ha estat centrada en la relació entre el teatre i l’educació, raó per la qual una de les seues principals activitats ha sigut impartir cursos de formació escènica per a mestres i tallers per a xiquets. Un dels gèneres preferits de Papallona Teatre és la narració oral, amb especial predilecció per les històries fantàstiques de fades, bruixes i donyets. El grup ha sabut relacionar els famosos contes europeus nòrdics amb les rondalles i llegendes del nostre folklore infantil, que tan oblidades havien estat per les últimes generacions.

Papallona ha actuat a moltes barriades, cases de cultura, biblioteques i centres escolars de les poblacions alacantines, així com ha intervingut en moltes trobades de l’Escola Valenciana, fires del llibre, festes de Fogueres, actes solidaris i tota classe d’activitats a favor de la normalització lingüística i cultural a l’Alacantí i les comarques del migjorn valencià. La crisi econòmica ha impactat de ple en l’activitat del grup Papallona, especialment en el període 2009-2011, i actualment Rosa Fraj compatibilitza l’activitat artística amb la de professora de l’Escola Municipal de Teatre d’Alcoi.


Bibliografia

Lloret i Esquerdo, Jaume. Els titelles al País Valencià. Alacant: Universitat d'Alacant, 2019, p. 340-342.

 


Fonts iconogràfiques

Rosa Fraj, l’ànima del grup alacantí Papallona Teatre, en l’obra El drac i la papallona (1998).


Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x