Logo Institut del Teatre

Companyia de Comèdies Mallorquines Llebeig

Comparteix
Territori: Palma, Mallorca, Illes Balears
Dates: 1993-1997
Gènere/s: Teatre
Redactor/a: Francesc Perelló
Trajectòria

Companyia de teatre fundada a Palma (Mallorca) l'any 1993. Els principals impulsors varen ésser Maria Esperança Barceló, Adolfo Díez, Bernat Pujol, Aina Segura, Josep Canyelles i Francisca Martorell. La gran majoria de membres —amb una llarga trajectòria escènica— ja havien tengut la inicitativa de fundar altres formacions teatrals, entre les quals Taula Rodona Teatre, Es Borino Ros i Sa Boira Teatre, aquesta darrera vinculada a l'ONCE. Al costat d'actors veterans com Maria Reus, Antoni Oliver i Aina Segura, hi actuaren actors més joves que començaven la seva carrera o que en aquells moments eren habituals en els muntatges produïts pel Teatre Principal de Palma o per companyies com La Lluna de Teatre o Turmeda Teatre. Podem esmentar actors com Joan Carles Bestard, Aina Cortès, Maria Magdalena Aguiló, Nicolau Àngel Cortès i Francesca Bibiloni.

Durant el transcurs de la seva curta trajectòria la companyia fou dirigida per Adolfo Díez Ezquerra. Dels quatre muntatges que varen escenificar, tres foren d'autors mallorquins —Joan Mas, Pere Capellà i Lluís Segura—, uns autors que es feren bastant populars i coneguts gràcies al fet que les seves obres foren estrenades anys enrere per la companyia Artis, principal exponent del denominat teatre «regional». Totes les seves obres foren representades en el Teatre Principal de Palma. Destaquen les vint funcions que feren de Don Ventura veranea, amb 2.728 espectadors, i les actuacions que oferiren per a escolars en el mateix teatre del 1993 al 1996. Un dels motius de la dissolució de la companyia, el 1997, foren les dificultats que els responsables tingueren per poder continuar disposant d'aquest espai escènic de Palma per a les seves representacions.


Significació

La Companyia de Comèdies Mallorquines Llebeig va ésser creada amb la finalitat de dignificar i donar un aire diferent al teatre costumista mallorquí, un teatre que aleshores des d'alguns sectors encara es qualificava amb l'adjectiu de regional, en el sentit de provincià i vulgar. Adaptà i actualitzà tres obres d'aquest repertori —Ca nostraL'amo de Son Magraner i Don Ventura veranea—, tant des del punt de vista lingüístic com pel que fa a la interpetació i a la posada en escena.


Produccions

5 novembre 1993. Ca nostra. Joan Mas. Adolfo Díez. Teatre Principal de Palma.
23 setembre 1994. L'amo de Son Magraner. Pere Capellà. Adolfo Díez. Teatre Principal de Palma.
28 octbure 1995. Don Ventura veranea. Lluís Segura. Adolfo Díez. Teatre Principal de Palma.
16 setembre 1996. Això era i no era... Maria Esperança Barceló i Adolfo Díez, a partir d'una recopliació de textos que va fer Maria de la Pau Janer del mite de la Bella i la Bèstia. Adolfo Díez. Teatre Principal de Palma.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x