Logo Institut del Teatre
Local estrena: Festival de Sitges
Data estrena: 22 octubre 1983
Redactor/a: Enric Ciurans
Descripció

Espectacle urbà de la companyia La Cubana.

Cubana’s Delikatessen va ser un conjunt d’accions urbanes en clau còmica. Aquestes acciones eren les següents, segons el programa de l’estrena al Festival de Sitges (1983):

Tours La Cubana, excursió turística en autocar per una població concreta. Els espectadors descobreixen una altra mirada sobre l’indret on viuen.

Empedrat macrobiòtic, consistent en una parada de venda de pedres instal·lada al bell mig d’un mercat.

El sopar, consistent en un sopar de luxe escenificat en un aparador.

Finestra d’art, consistent en com el retrat d’una cocotte instal·lat a un aparador pren vida.

Autòmats, consistent en una parada de fira on els autòmats prenen vida a partir de les monedes que introdueix el públic i que activa una firaire.

Voyeur: Voyez vous, consistent en un seguit d’emprovadors de roba instal·lats de tal forma que es pot veure com es proven la roba els clients.

Jackpot, consistent en una màquina escurabutxaques gegant manipulada des de l’interior pels intèrprets.

Teatre per telèfon, consistent en una acció dramàtica auditiva en marcar un determinat número de telèfon.

Su sexo, consistent en la baralla en el balcó i la façana d’un edifici entre un marit i un suposat amant sorprès quan el primer arriba a casa.

Una trampa para Teresa, consistent en el rescat d’una dona que ha quedat tancada a un comerç, i demana l’ajut dels bombers.

Mesa petitòria, consistent en una mesa petitòria presidida per distingides dames en favor dels actors no subvencionats.


Significació

Del 22 al 25 d’octubre de 1983 La Cubana presentà al Festival de Sitges un seguit d’accions còmiques plantejades al carrer titulades genèricament Cubana’s Delikatessen representades en diferents indrets de la Blanca Subur, amb les que assoliren una gran popularitat.

Entre els esquetxos més celebrats podem esmentar Una trampa para Teresa, on una solterona forastera quedava tancada a una farmàcia i era rescatada pels bombers, o la Mesa petitòria pels actors sense subvenció o aquella en què venien pedres pel fetge a una parada del Mercat de Sitges titulada Empedrat macrobiòtic. Aquest conjunt d’accions es convertí amb variacions en Cubanades a la carta, que es representà en multitud d’ocasions a tota mena d’indrets a principis dels anys noranta. Entre els intèrprets podem trobar a Carme Montornès, Mercè Comes, Mont Plans, Anna Barrachina, Miquel Crespi, Jaume Baucis, Ferran Botifoll, Santi Millan o Josep Corbacho, entre d’altres, sota la direcció de Jordi Milán.

La intenció principal de la companyia era: «Acostar el teatre a la gent en general i no a un públic concret així com buscar espais i ambients nous on desenvolupar l’activitat teatral».

Entre els comentaris de la premsa podem destacar la de Patricia Gabancho (El Noticiero Universal, 22 octubre 1983): «El concepto de teatro como fiesta se ha perdido excepto para gente marginal como Cubana’s Delikatessen que cada día subvierte las calles de Sitges con sus locuras increíbles, con su provocación bien pastada. Y resulta que es el grupo que ha recibido, seguramente menos protección oficial». 


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x