Companyia de teatre de titelles creada a Vic (Osona) el 1973 i encara en actiu.
Aquesta formació, liderada per Manel Ricart i secundada per Dolors Viladomat, Jordi Ricart, Nani Altimires, Petra Martín i Ramon Ricart, constitueix un cas singular de grup estable i de llarga trajectòria radicada fora de Barcelona. Inicia la seva activitat a principis de la dècada dels anys setanta del segle XX, en un moment de gran eclosió de grups titellaires a Catalunya, amb la creació de companyies com Badabadoc (Sant Feliu de Codines), Dits i Ninots (Girona) i L’Estaquirot (Vilanona i la Geltrú), les quals permeten com mai abans una presència del teatre de titelles a gairebé tots els pobles i viles del país. Durant gairebé cinquanta anys de treball ininterromput, ha estrenat més de trenta espectacles: des de versions pròpies de contes tradicionals i d’autors actuals fins a obres de creació pròpia. Una altra de les seves fonts d’inspiració han estat les llegendes populars.
Després d’una primera sèrie d’espectacles com a companyia semiprofessional, trobem els Naip treballant estretament, durant una temporada (al llarg del 1977), amb Titelles Garibaldis, grup de referència, juntament amb Putxinel·lis Claca, de l’anomenat Moviment de Titellaires Independents. Aquell mateix any presenten, ara ja en règim d’absoluta professionalitat, un muntatge per a titelles gegantins basat en el conte popular Els tres tambors. Des de llavors, i gairebé amb periodicitat anual, es van succeint les estrenes. Entre les seves produccions més destacades esmentem Bon viatge, Caputxeta, un espectacle musical que combinava gegants, màscares i actors, i que la companyia va presentar el 1982 al Festival de Charleville-Mézières, la cita internacional de més prestigi en l’àmbit del teatre de titelles; Contes saharauis, estrenat el 1995 a la VI Mostra de Teatre per a Nois i Noies d’Igualada, amb el qual els Naip projectaren la seva línia de treball basada en l’adaptació de contes populars sobre una altra tradició, amb l’objectiu acostar l’infant a una cultura diferent de la nostra; Missatges al vent, un espectacle de creació pròpia produït el 2006 en col·laboració amb l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO) per explicar als nens i nenes què és la discapacitat d’una manera lúdica i engrescadora. De l’última etapa de la companyia cal destacar La flor romanial (2012), adaptació de la famosa rondalla mallorquina, a més dels muntatges La lloca de la vídua, Que bèstia!, Bertana’s i Un món de contes.
Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar