Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 2015
Gènere/s: Teatre documental
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Col·lectiu de teatre documental format per Mariona Naudín, Alba Valldaura i Irineu Tranis.


Trajectòria

El col·lectiu Mos Maiorum va ser fundat l’any 2015 pels intèrprets i creadors Mariona Naudín, Alba Valldaura i Irineu Tranis. No obstant això, en els seus espectacles sempre han comptat amb un equip de col·laboradors habituals format per la dissenyadora escènica Clàudia Vilà, Pol Queralt com a cap tècnic i l’actriu i creadora en tasques d’assessorament Mònica Almirall.

El seu primer espectacle, Mos Mairoum. El costum dels nostres avantpassats, utilitzava la tècnica del verbatim per donar veu a testimonis del fet migratori, en especial als migrants que es troben a la frontera de Ceuta i Melilla. L’espectacle, una coproducció de l’Antic Teatre i el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa, va fer temporada en diverses sales de Barcelona, inclosa La Villarroel, i va fer gira per tot Espanya.

El seu segon muntatge, Gentry, va guanyar el premi Adrià Gual 2017 de projectes escènics i es va estrenar al Festival GREC l’any 2018. En aquesta ocasió, el focus de la peça es posava damunt del procés de gentrificació que pateix tant Barcelona com moltes altres ciutats europees.

L’any 2019 Mos Maiorum va ser seleccionada com a companyia resident al Teatre Lliure. Al desembre d’aquell any van mostrar un work in progress del que seria el seu següent espectacle, Turba, una peça que examina els mecanismes de mobilització de masses.


Significació

El col·lectiu Mos Maiorum és de les poques companyies catalanes que s’ha centrat exclusivament a muntar peces de teatre documental. En les seves dues primers propostes han posat la tècnica del verbatim (la reproducció en directe i literal de gravacions i entrevistes a testimonis reals per part dels intèrprets) al servei de dues temàtiques tant presents com controvertides del debat públic de principis del segle XXI: migració i gentrificació. A més a més, el col·lectiu es caracteritza per unes posades en escena minimalistes que obliguen al públic a formar part de l’acte performàtic.


Produccions

(Fins al 2020)

Mos Maiorum. El costum dels avantpassats, creació de Mariona Naudín, Irineu Tranis i Alba Valldaura. Nova Jazz Cava, Terrassa. Octubre 2016.

Gentry, creació de Mariona Naudín, Irineu Tranis i Alba Valldaura amb dramatúrgia de Marc Villanueva. Sala Hiroshima, Barcelona. Juliol 2018.

Turba, creació de Mariona Naudín, Irineu Tranis, Alba Valldaura, Nicolas Chevalier i María García Vera. Teatre Lliure, Barcelona. Desembre 2019.


Bibliografia

Molina, Neus. «Èxodes a escena». La directa (15 desembre 2016).

Moraleda, Gema. «El món és com un taulell per jugar i fer diners amb els drets fonamentals de les persones». Revista Godot, núm. 6 (2018), p. 34-35.

Puig, Oriol. «Mos Maiorum». eldiario.es (12 desembre 2016). <https://www.eldiario.es/catalunya/el-diari-de-la-cultura/teatro_132_3686326.html> [Consulta: 17 setembre 2020]


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x