Companyia de teatre independent que ha centrat la seva activitat en versionar textos clàssics del teatre universal.
Maria Ibars i Annabel Castan van formar Les Antonietes l’any 2007 per aixecar l’espectacle L’aigua, basat en textos de Jesús Moncada. El 2008 van col·laborar amb el director Oriol Tarrasón per muntar un espectacle poètic a partir de textos de Mercè Rodoreda. Des d’aquell moment, Oriol Tarrasón es va convertir en el director habitual i la companyia va trobar el format amb què ha fet fortuna: les versions de textos clàssics del teatre universal.
La primera producció de sala seguint aquesta nova premissa va ser El mal de la joventut, de Ferdinand Brückner, sumant-hi a Annabel Castan alguns dels actors estables de la companyia, com Mireia Illamola, Pep Ambrós o Bernat Quintana. L’espectacle es va estrenar a la Sala Muntaner, on també van estrenar la versió de Molt soroll per no res. A partir d’aquí, la companyia va fer el salt a la sala petita del Teatre Lliure, on van exhibir versions d’Ibsen, Txèhov i l’espectacle Somni americà, en coproducció amb la Kompanyia Lliure i amb Arnau Puig en la llista d’intèrprets fixos.
A partir del 2016, Les Antonietes va començar a alternar el muntatge de clàssics amb el de textos de nova creació d’Oriol Tarrasón, com Mambo o Un dia qualsevol. Les Antonietes va ser finalista al premi Quim Masó amb el projecte L’amor (no és per a mi, va dir Medea) de Queralt Riera, i la seva versió amb tres intèrprets d’Othelo va rebre dues nominacions als premis Butaca així com un guardó en els premis de teatre BBVA.
Les versions dels textos clàssics de Les Antonietes han estat molt ben rebudes tant per la crítica com pel públic; no en va, és una de les companyies de teatre independent que ha fet més gires per territori català. Les seves aproximacions als clàssics han estat celebrades per la seva frescor i les seves posades en escena despullades, netes i sense efectismes, bevent de la tradició del teatre de text argentí que va desembarcar a Barcelona amb muntatges de Claudio Tolcachir o Daniel Veronese. La feina coral dels intèrprets, habitualment sempre presents en escena durant tot l’espectacle, és un dels aspectes més destacables de la companyia. La seva versatilitat de registres els ha permès encarar tant comèdies com tragèdies, i el bon treball en la direcció d’actors ha fet enlairar trajectòries de molts d’ells fora de la companyia.
(Fins al 2020)
L’aigua, de Jesús Moncada. Direcció de Xicu Masó. L’Alegria Centre d’Arts Escèniques, Terrassa. Octubre 2007.
Magnòlies negres, a partir de Mercè Rodoreda. Direcció d’Oriol Tarrasón. Seròs. Abril 2008.
El mal de la joventut, de Ferdinand Brückner. Direcció d’Oriol Tarrasón. Sala Muntaner, Barcelona. 2009.
Molt soroll per no res, de William Shakespeare. Direcció d’Oriol Tarrasón. Sala Muntaner, Barcelona. Maig 2011.
Sotckman, de Henrik Ibsen. Direcció d’Oriol Tarrasón. Teatre Lliure, Barcelona. Maig 2013.
Vània, de Anton Txèhov. Direcció d’Oriol Tarrasón. Teatre Lliure, Barcelona. Gener 2014.
Shake-spirit, a partir de textos de William Shakespeare. Direcció d’Oriol Tarrasón. Barcelona. Octubre 2014.
Somni americà, a partir de textos de Tennesse Williams, Arthur Miller, Eugene O’Neill, John Steinbeck, Erskine Caldwell, Woody Guthrie Ben Reitman, William Saroyan. Direcció d’Oriol Tarrasón. Teatre Lliure, Barcelona. Gener 2015.
Un tranvia anomenat desig, de Tennessee Williams. Direcció d’Oriol Tarrasón. Sala Muntaner, Barcelona. Gener 2016.
Mambo, d’Oriol Tarrasón. Direcció d’Oriol Tarrasón. El Maldà, Barcelona. Novembre 2016.
Othello, de William Shakespeare. Direcció d’Oriol Tarrasón. La Seca, Barcelona. Març 2018.
Escenes d’un matrimoni, d’Igmar Bergman. Direcció d’Oriol Tarrasón. Teatre Akadèmia, Barcelona. Abril 2018.
Kiss me love, d’Oriol Tarrasón. Direcció d’Oriol Tarrassón. Lectura dramatitzada a la Sala Beckett, Barcelona. Novembre 2018.
Un dia qualsevol, d’Oriol Tarrasón. Direcció d’Oriol Tarrasón. Sala Villarroel, Barcelona. Juliol 2019.
Bordes, Jordi. «Qui manipula i qui deixa manipular?». Recomana.cat (8 juny 2018). <https://recomana.cat/obres/othello-les-antonietes/critica/qui-manipula-i-qui-es-deixa-manipular> [Consulta: 14 setembre 2020]
Puig Taulé, Oriol. «Deu anys d’Antonietes». Núvol (2018) <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/deu-anys-dantonietes-56636 [Consulta: 14 setembre 2020]
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar