Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 2010
Gènere/s: Teatre independent
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Companyia de teatre independent que ha fusionat la creació col·lectiva amb el teatre textual.


Trajectòria

Des de la seva creació l’any 2010 de la mà d’un grup d’alumnes de l’Institut del Teatre, la plantilla de La Calòrica s’ha mantingut de manera estable. La formen el dramaturg Joan Yago, l’encarregat d’escriure tots els textos i dramatúrgies, el director Israel Solà, l’escenògraf Albert Pascual, i els intèrprets Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol.

Des del seu primer espectacle, Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, obra creada com a taller a l’Institut del Teatre que va fer el salt reeixidament a les sales comercials, que La Calòrica ha mantingut una trajectòria ascendent fins l’any 2020, quan van reestrenar aquesta primera peça al Teatre Lliure per celebrar els deu anys de vida de la companyia. Amb La nau dels bojos van guanyar el premi de projectes escènics Adrià Gual l’any 2013. L’any següent van guanyar l’altre premi destacat per a peces no estrenades de Catalunya, el premi Quim Masó, per a l’obra Bluf. Tanmateix, la peça més celebrada i reconeguda de la companyia ha estat Fairfly, amb la qual, a banda de l’èxit de públic i crítica, van recollir guardons com el premi Butaca a millor text i espectacle de petit format, els premis Max a autoria revelació i espectacle revelació o el premi de la crítica Serra d’Or.

A banda d’estrenar les seves peces en festivals com el Temporada Alta o el Grec, La Calòrica va ser una de les companyies seleccionades per al projecte triennal Cicló, del Teatre Tantarantana, i companyia resident a la Sala Beckett la temporada 2017-2018.


Significació

La Calòrica destaca com una de les companyies independents sorgides de la crisi de principis del segle XXI que millor ha aconseguit unir les lloances de la crítica i el públic. Les seves propostes solen tenir una voluntat d’incidència política alhora que juguen amb els gèneres de tradició més popular. Destacant en el registre còmic, la trajectòria de la companyia ha estat celebrada per la seva frescor, pels seus textos incisius i intel·ligents, per unes posades en escena inventives i per un elenc versàtil i perfectament compenetrat. Com altres companyies de la seva generació, La Calòrica posa l’accent del fet teatral en el procés creatiu; la seva particularitat en aquest punt és que han aconseguit trobar l’equilibri entre la creació col·lectiva i el teatre textual.


Produccions

(Fins al 2020)

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Institut del teatre, Barcelona. 2010. Reestrena al Teatre Lliure de Gràcia, Barcelona. 2020.

L’Editto Bulgaro, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Festival GREC, Barcelona. Juliol del 2012.

Ekstraordinarnyy, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Teatre Lliure, Barcelona. Desembre del 2012.

La Nau dels Bojos, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Festival Grec, Barcelona. Juliol del 2013.

Bluf, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Sala la Planeta, Girona. Octubre del 2014.

Sobre el fenomen de les feines de merda, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Teatre Tantarantana, Barcelona. Abril del 2015.

El profeta, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Teatre Tantarantana, Barcelona. Juny del 2016.

Fairfly, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Teatre Tantarantana, Barcelona. Març del 2017.

Els ocells, de Joan Yago. Direcció d’Israel Solà. Sala Beckett, Barcelona. Març del 2018.


Bibliografia

Bordes, Jordi. «Rica en substància teatral», a El Punt-Avui , 16-03-2017.

Cervera, Marta. «La Calòrica recupera su antimonárquico primer espectaculo». El Periódico (8 gener 2020). <https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20200108/la-calorica-feisima-enfermedad-de-la-reina-isabel-i-teatre-lliure-7799045> [Consulta: 15 setembre 2020]

Moraleda, Gemma. «La dècada de la Calòrica». Somnis de teatre (10 gener 2020). <http://somnisdeteatre.com/la-decada-calorica> [Consulta 15 setembre 2020]


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x