Companyia de teatre independent de creació contemporània formada per Mònica Almirall, Albert Pérez Hidalgo i Miquel Segovia.
La companyia Atresbandes es va formar arran de la unió artística de tres estudiants d’interpretació de l’Institut del Teatre –Mònica Almirall, Albert Pérez Hidalgo i Miquel Segovia– que van optar per crear les seves pròpies peces. Després d’un primer muntatge que no va tenir exhibició comercial, Atresbandes va participar al Festival Strascènes Hispaniques de la Universitat d’Estrarsburg. La col·laboració i coproducció d’espectacles conjuntament amb institucions internacionals serà una constant en la trajectòria de la companyia.
Amb Solfatara és quan la companyia es dona a conèixer al públic general. La peça va guanyar el premi del jurat i el premi del públic al Festival de Birmingham i va girar per Anglaterra així com en d’altres ciutats europees. Amb el seu següent espectacle, Locus Amoenus, estrenat al Festival TNT de Terrassa, també van rebre un guardó internacional per a la millor direcció al festival Skena up de Kosovo.
Després d’All in, Atresbandes va col·laborar amb el Quartet Brossa per a l’espectacle Coda, representat a l’Auditori de Barcelona en el marc del Festival GREC. En aquella ocasió, la formació, sempre en estricte trio, va ampliar l’elenc al quartet de corda així com a d’altres intèrprets. La companyia va continuar explorant el format de col·laboració artística en l’espectacle Ultima Thule, estrenat al Teatre Nacional de Catalunya, i amb la peça It don’t worry me, primera part del projecte anomenat Signat Patrick Watson, que es desenvoluparà conjuntament amb els artistes Bertrand Lesca i Nasi Voutsas.
Des del 2014, Atresbandes ha estat una de les companyies impulsores i directores de Croquis_BCN, un concurs perquè projectes escènics en estat seminal puguin entrar en contacte amb el públic.
La companyia Atresbandes sempre ha posat molt d’èmfasi en el procés de creació. Els seus espectacles solen ser el resultat de la investigació escènica a partir de textos d’autors aliens com ara Roland Barthes, Raymond Carver o José Antonio Marina. La majoria han estat creats en el paraigües de residències artístiques ja sigui en centres cívics de Barcelona o en espais de creació com el Graner o la Sala Hiroshima. Els seus muntatges exploren decididament nous llenguatges i maneres innovadores de representar la realitat. Partint d’una base postdramàtica i fent un ús molt destacat de recursos metateatrals, les peces d’Atresbandes solen tenir uns trets comuns molt reconeixibles: l’humor, la incomoditat en l‘espectador, l’atac a les convencions tant teatrals com socials, la dissociació entre l’escena i la paraula i el gust pel risc dramatúrgic, escènic i interpretatiu. Tractant-se d’una companyia independent amb una forta presència de material textual, és molt destacable que hagin aconseguit exhibir de manera habitual en el circuit de festivals internacionals.
(Fins al 2020)
El señor arreglos, creació i direcció d’Atresbandes. Institut del Teatre, Barcelona. 2008.
A l’Altra Banda/De l’autre Côté, creació i direcció d’Atresbandes. Universitat d’Estrasburg. 2011.
Solfatara, creació i direcció d’Atresbandes. Sala Beckett, Barcelona. Maig del 2013.
Locus amoenus, creació i direcció d’Atresbandes. Nova Jazz Cava, Terrassa. Setembre del 2014.
All in, creació i direcció d’Atresbandes. Sala Maria Plans, Terrassa. Setembre del 2016.
Coda, creació i direcció d’Atresbandes. L’Auditori, Barcelona. Juliol del 2019.
Ultima thule, creació i direcció d’Atresbandes. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona. Octubre del 2019.
It don’t worry me, creació i direcció d’Atrebandes i Bertrand Lesca & Nasi Voutsas. Teatre Lliure, Barcelona. Gener del 2020.
Bordes, Jordi. «Un Xostakòvitx ignífug». El Punt-Avui (16 juliol 2019).
Jevons, Rich. «Atrebandes’s Locus Amoenus at HUB – endearing and enjoyable». The State of Arts (1 febrer 2016). <https://www.thestateofthearts.co.uk/features/theatre-review-atresbandes-locus-amoenus-hub> [Consulta: 14 setembre 2020]
Puig Taulé, Oriol. «Un terrorista a casa». Núvol (16 maig 2013). <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/un-terrorista-a-casa-8421> [Consulta: 14 setembre 2020]
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar