Logo Institut del Teatre
Territori: Palma
Redactor/a: Antoni Nadal
Descripció

Denominació emprada per primer cop pel polític i periodista mallorquí Jordi Andreu i Alcover en una funció del 15 de gener de 1938 referint-se al teatre de la Nova Espanya. Aquesta denominació reeixí i serví per a anomenar una subsecció de l’Organització Nacional Sindicalista (ONS) i una companyia falangista, per bé que la nomenclatura del teatre oficial fou molt variada en aquell temps.


Trajectòria

La companyia Teatro Azul, en castellà i especialitzada en sarsuela, es va presentar al Teatre Principal de Palma el 10 de maig de 1938 amb la reposició del poema dramàtic en tres actes Cisneros, de José M. Pemán, sota la direcció d’Ezequiel Sanmartín. Al començament, formaren la companyia actors procedents del Grup Literari Artístic de l’Ateneu (denominat Grupo Literario Azul quan es va fundar el 1935 i incorporat a l’ONS el novembre del 1937), del Sindicat de Belles Arts de l’ONS i de l’Agrupació Artística de Manacor. Els membres més antics procedien de la Penya Artística creada el 1922. Una part de l’extinta companyia Catina-Estelrich també va col·laborar amb el Teatro Azul.

Arran de la fundació del Teatro Azul, el cap provincial del Moviment prohibí que els membres de FET i de les JONS intervinguessin en obres que no estiguessin degudament autoritzades i controlades per la Secció de Teatro Azul de la Delegació Provincial de Premsa i Propaganda (30 de maig de 1938). El Teatro Azul va estrenar al Teatre Principal de Palma el 16 de novembre de 1938 el conte líric fantàstic en tres actes Érase una vez..., un homenatge a mossèn Antoni M. Alcover, amb lletra de Gabriel Fuster i música d’Isidre Molas, sota la direcció de Pere Muntaner, amb més de cent actors. El 22 de març de 1939 va col·laborar amb el Teatro Nacional de la Falange, dirigit per Luis Escobar, en la posada en escena al Teatre Principal de Palma de La vida es sueño, de Pedro Calderón de la Barca. Alguns dels actors més destacats del Teatro Azul foren Ezequiel Sanmartín, Pere Muntaner, Joan Vives, Renzo Pons, Genoveva Quintana, Trini Picó... Entre els escenògrafs cal esmentar Pere Quetglas «Xam», Manuel Ramírez, Josep Moragues Argón i Jaume Fernández. La ballarina i coreògrafa Nadine Lang va participar en les funcions falangistes i, un cop acabada la guerra, va col·laborar amb el Teatro Nacional de la Falange. El Teatro Azul també va participar en les emissions de Ràdio Mallorca d’ençà del setembre del 1938.

El Teatro Azul va passar a dir-se Obra Sindical d’Educació i Descans el 1940.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x