Logo Institut del Teatre
Autor/s: La Cubana
Data estrena: 1989
Redactor/a: Enric Ciurans
Descripció

Espectacle de La Cubana estrenat el 1989 que va significar un gran èxit de la companyia i els va assentar com un dels grups teatrals més importants del nostre país, que va arribar a fer-ne més de cinc-centes representacions, amb una extensa gira arreu de l’Estat. L’espectacle d’humor es basava en un equívoc que feia que el públic arribés a un espectacle de varietats un hora més tard del que s’havia anunciat per error. El públic assistia al rerefons de la companyia, amb tocs d’humor gruixut, i com a partícip actiu en l’espectacle.

A mitjan vuitanta els membres de La Cubana es plantejaren treballar en una trilogia formada per Cubanades a la carta, Cómeme el coco, negro i Cubana, Marathon Dancing.

El 3 de juny del 1989 estrenaren a l’espai B del Mercat de les Flors, Cómeme el coco, negro, muntatge còmic basat en els espectacles de music-hall del franquisme, protagonitzat per Carme Montornès, en el paper de la supervedette Lidia Clavel, acompanyada per Mercè Comes, Mont Plans, Anna Barrachina, Sílvia Aleacar, Miquel Crespí, Josep Corbacho, Jaume Baucis, Ferran Botifoll i Santi Millán sota la direcció escènica i el guió de Jordi Milán i una escenografia de Castells-Planas.


Significació

Cómeme el coco, negro, creat a partir d’una confusió en l’horari de la funció, aconseguí per unanimitat el Premi de Teatre de la Crítica Barcelonina en la primera edició d’aquest guardó (temporada 1989-1990), el Premi Sebastià Gasch de music-hall i el Premio Nacional de Interpretación (1990).

El 1990 l’espectacle es traslladà del Teatre Victòria al Capitol, a causa dels compromisos del teatre del Paral·lel, i va ser la primera vegada que aquest cinema es va dedicar a les representacions teatrals. Després d’una exitosa i interminable gira per diverses ciutats espanyoles, Cómeme el coco, negro va arribar a les 535 funcions assolint més de mig milió d’espectadors durant els dos anys que va estar de gira. El 2008 es reposà amb nou repartiment arrab de vint-i-cinquè aniversari de la companyia.

La crítica de l’estrena al Mercat de les Flors, escrita per Joan-Anton Benach (La Vanguardia, 5 juny 1989) acabava dient: «Si les acucia a alguna inquietud menor, si sienten la garra del absurdo existencial por haber escuchado, verbigracia, una cuña electorera del señor Ruiz Mateos, La Cubana les brinda en el Mercat el remedio a sus males. Pueden ser dos horas de higiene mental enormemente saludables. Insisto: sean puntuales. A pesar de que actúan hasta el día 11, cada noche, tras la función, la compañía debe partir hacia Santiago de Compostela y esto genera ciertos problemas logísticos. Anteanoche el público se mostró comprensivo y regocijado».


Enllaços

Espectacle complet (reposició de l'espectacle del 2007): <https://youtu.be/tKeMMwlwd50>

Fitxa de l'obra a la web de La Cubana: <http://www.lacubana.es/teatre/comeme-el-coco-negro/>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x