Logo Institut del Teatre
Denominació: U de Cuc
Dates: 1972-1989
Gènere/s: Teatre per a infants i joves
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Descripció

Grup de teatre, actualment extingit, format l’any 1972 al voltant de la figura de Francesc Alborch.


Trajectòria

Durant la dècada dels anys setanta, fou un grup fonamental del teatre per a infants i joves a Catalunya. Enquadrats dins l’òrbita dels diferents grups de teatre independent (L’Òliba, Els Joglars, Ziasos) que maldaven per acostar el teatre més innovador als espectadors més joves, U de Cuc basava la seva feina en el teatre de text i va fer un tipus de teatre modern i conceptualment arriscat. Sobretot va estrenar obres d’autors catalans; però, amb els seus muntatges, també va donar a conèixer alguns dels millors textos que es representaven llavors als escenaris de França i Alemanya. El 1973, Francesc Alborch va proposar al dramaturg Josep M. Benet i Jornet que escrivís per al grup una obra de teatre per a un públic juvenil, i aquest va escriure Supertot, un còmic musical, el títol del qual remetia a un dels herois de la mitologia del segle XX: Superman. L’obra, amb música de Pere-Josep Puértolas, va ser estrenada el novembre del 1974 al Teatre Romea de Barcelona, dintre del XVI Cicle de Teatre per a Nois i Noies de Cavall Fort, i va merèixer una elogiosa ressenya de Joan Anton Benach a El Correo Catalán. El muntatge seguia la tècnica del còmic, procurant reproduir el ritme, les situacions i les actituds de l’anomenat «novè art», i, com a elements enriquidors de l’acció, incorporava projeccions, balls i cançons. El 1975, l’obra va ser presentada a Torremolinos (Màlaga), al V Congreso de Teatro para la Infancia y la Juventud, on va produir un cert impacte. El 1976 U de Cuc va estrenar, de nou al Teatre Romea, un altre text de Benet i Jornet també per a un públic jove, El somni de Bagdad, que recreava el cine d’aventures extraordinàries americà. I l’any següent va participar, tot prenent el relleu a Els Joglars, al mític «Terra d’escudella», el primer programa infantil de televisió en català després de la dictadura, emès per TVE Catalunya, fent una sèrie de capítols sobre la història de Catalunya. L’acció corria a càrrec d’U de Cuc i La Tràgica, amb música de Jaume Arnella i la Companyia Elèctrica Dharma. La producció del grup es completa amb obres com El secret dels escarabats blancs (1984), La Cendrosa Ventafocs (1984) i Mediterrània, Mediterània (1986), totes tres amb text de Lluís Coquard; L'home i les armes (1986), basada en l’obra de G.B. Shaw; Miles gloriosus (1988), adaptació lliure de la peça homònima de Plaute per a infants a partir de vuit anys, i Teatre joc-mar-3 (1988).


Produccions

Teatre:

29 octubre 1972. El gran Claus i el petit Claus. Autor: Hans Christian Andersen (adaptació de François Salvaing). Traducció: Jaume Melendres. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dins el XII Cicle «Cavall Fort».

25 febrer 1973. Don Quixote de la Mancha. Autor: Miguel de Cervantes (adaptació de Francesc Alborch). Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dintre del XIII Cicle «Cavall Fort».

2 desembre 1973. Un invent extraordinari. Autor: Euloxio R. Ruibal. Traducció: Jordi Coca. Direcció: Ignasi Roda. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dintre del XIV Cicle «Cavall Fort».

10 novembre 1974. Supertot. Autor: Josep M. Benet i Jornet. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dintre del XVI Cicle «Cavall Fort».

17 octubre 1975. El gran Claus i el petit Claus. Autor: Hans Christian Andersen (adaptació de François Salvaing). Traducció: Jaume Melendres. Direcció: Francesc Alborch.

26 febrer 1976. El somni de Bagdad. Autor: Josep M. Benet i Jornet. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dintre del XIX Cicle «Cavall Fort».

4 juny 1977. Miles gloriosus. Autor: Plaute (adaptació de Francesc Alborch). Direcció: Pere Raich. Lloc: Auditori del Parc de Sant Jordi (Terrassa).

12 novembre 1978. Contes de la vora del foc. Autoria: Carme Barberà, Jaume Jovells i Josep Massagué. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), dintre del XXIV Cicle «Cavall Fort».

5 maig 1979. Els lleons de sorra. Autor: Maurice Yendt. Traducció: Jordi Teixidor. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

1 març 1980. Kikerikiste. Autor: Paul Maar. Traducció: Jordi Planas. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

11 octubre 1980. El gran Claus i el petit Claus. Autor: Hans Christian Andersen (adaptació de François Salvaing). Traducció: Jaume Melendres. Direcció: Francesc Alborch.

21 novembre 1981. El gran màgic d’Oz. Autor: L. Frank Baum (versió de Lluís-Anton Baulenas, adaptació de Francesc Alborch). Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Teatre Romea (Barcelona), XXX Cicle «Cavall Fort».

6 febrer 1982. L’auca del marrec tossut. Autor: Carme Barberà. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

21 novembre 1982. La ventura de Pinotxo. Autor: Carlo Collodi (adaptació de Jaume Melendres). Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

12 juny 1983. El neguit d’en Patufet. Autor: Xavier Prim. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Passeig de la Garriga (Barcelona).

31 març 1984. La Cendrosa Ventafocs. Autor: Lluís Coquard. Direcció: Francesc Alborch i Julio Álvarez. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

17 novembre 1984. El secret dels escarabats blancs. Autor: Lluís Coquard. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

16 novembre 1985. Mediterrània, Mediterrània! Autor: Lluís Coquard. Direcció: Francesc Alborch i Julio Álvarez. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

18 gener 1986. L’home i les armes. Autor: George Bernard Shaw. Traducció: Jaume Melendres. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

1987. Kim-Kima. Autora: Mª Aurèlia Capmany. (Sense estrenar).

1988. El conte de mai acabar. Autor: A. Miralles.

7 novembre 1988. Mar-3. Autoria: Jaume Grau i Julio Álvarez. Direcció: Francesc Alborch. Lloc: Escoles Públiques de Sant Boi de Llobregat (Barcelona).

1989. Versions de Mar-U i Mar-3. Autoria: Jaume Grau i Julio Álvarez.

Cinema:

7 octubre 1977. Supertot. Director: Toni Martí. Lloc: cinemes Arkadin (Barcelona).

16 desembre 1980. Contes a la vora del foc. Director: Toni Martí. Lloc: Centre d’Espectacles per a nois i noies - Lluïsos de Gràcia (Barcelona).

Discografia:

Supertot (elapé). Barcelona: Pu-Put.


Bibliografia

Abellan, Juan. «El Gran Màgic d’Oz». La guía del ocio (11 gener 1982), p. 36.

— «Teatro infantil». La guía del ocio, núm. 221 (22 febrer 1982), p. 33.

Almarza, I. F. «Desde el origen de la vida hasta las costumbres del siglo XVIII, escenificado en la jornada de ayer». Ideal (20 març 1982).

Andersen, Hans Christian; Salvaing, François. El gran Claus i el petit Claus. Barcelona: Robrenyo, 1976. (De teatre de tots els temps. Sèrie infantil; 1)

Anfosso, Carmen. «Lyon: “U de Cuc” en el X Encuentro de Teatro». El Correo Catalán (12 juny 1979).

— «Con pena y sin gloria». Mundo Diario (9 juliol 1978).

Auseller, Jordi. «El text del teatre infantil i juvenil a Catalunya». A: Foguet, Francesc; Santamaria,  Núria (eds.). Dramatúrgia al País de les Meravelles? I Simposi sobre el teatre infantil i juvenil. Lleida: Punctum: GELCC, 2008, p. 119-129.

Baget Homs, Josep M. «De “Supertot” en la “Comparsa”». El Correo Catalán (3 octubre 1975).

Baile, Ferran. «Un “Pinotxo” de U de Cuc, en el Romea». El Periódico (27 novembre 1982), p. 34.

Baum, Frank; Alborch, Francesc. El gran màgic d’Oz: a la recerca d’un mateix. Barcelona: Bon Bosco, 1982. (Teatro Edebé; 21)

Benach, Joan A. «La categoría teatral del “comic”». El Correo Catalán (novembre 1974).

Benet i Jornet, Josep M. El somni de Bagdad. Barcelona: Bruño, 1992. (Tinell; 7)

Taller de fantasia i Supertot. Barcelona: Edicions 62, 1990. (Els llibres de l’Escorpí, Teatre/El Galliner; 34). [Primera edició: 1976]

— El somni de Bagdad. Barcelona: Bon Bosco, 1977 (Teatro Edebé; 2)

— Supertot. Barcelona: Bon Bosco, 1975 (Teatro Edebé, 13).

Bonet Mojica, Ll. «“El màgic d’Oz”, montaje sobre un cuento de Baum». La Vanguardia (24 desembre 1981).

— «U de Cuc-Teatre estrena “L’auca del marrec tossut”». La Vanguardia (10 febrer 1982).

Broch, Àlex. «“Teatre”». Canigó, núm. 373 (30 novembre 1974), p. 17.

— «XIII Cicle “Cavall Fort”». Canigó (24 març 1973), p. 12.

Campalans, Osvald. «“La ventura de Pinotxo” i la desgràcia de “U de Cuc”». La Mañana (15 novembre 1983), p. 21.

Carbó, Joaquim. El teatre de «Cavall Fort». Barcelona: Publicacions de l’Institut del Teatre: Edicions 62, 1975 (Monografies de Teatre; 1)

Castillo, Montserrat. «“Contes de la vora del foc”». Canigó (desembre 1980).

Corberó, Salvador. «“Pinotxo” con espíritu hamletiano». Hoja del Lunes (29 novembre 1982), p. 30.

Corbet, J. L. «“Els lleons de sorra”». La Vanguardia (30 novembre 1979).

Cuc, U de. Miles gloriosus (VHS). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1991.

Egea, Sergi. L. «La sala Edén Concert puede reabrir como teatro infantil». El Periódico (5 octubre 1988), p. 54

Espinosa Bravo, P. «Una vieja historia de forma muy nueva». Diario de Barcelona (5 novembre 1981).

Fàbregas, Xavier. «Bajo la sombra de María Montez (sic.)». Diario de Barcelona (25 febrer 1976).

— «Vuelven los héroes de nuestra infancia». Diario de Barcelona (13 novembre 1974), p. 23.

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors; Galaxia Gutenberg, 2001.

Joaniquet, Angel. «Revolucionar el teatro infantil». El Mundo (12 juliol 1976).

Kayros. «Hoy termina el VIII Congreso Nacional de Teatro». La Voz de Almería, (20 març 1982).

Loperena, Josep M. «Demasiadas brujas y monstruos». Mundo Diario (14 novembre 1978).

Llauradó, Anna. «”Cavall Fort” rechaza una obra del grupo teatral “U de Cuc”». Diario de Barcelona (6 febrer 1982).

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.

Melendres, Jaume. «La venganza del teatro y la lección de los niños». Tele/eXpres (12 novembre 1977).

Moreno, J. M. «Una noche de cuento con “Aquella Cenicienta». Diario de Navarra (5 agost 1984).

Novell, Francesc. «“La ventura de Pinotxo”». Carrer Gran, núm. 62-63 (desembre 1982).

Olaya, Martí. «UDECUC: del Romea a Lió». Avui (22 juny 1979).

Pàmies, Jordi. «El teatre en català per als nostres infants». Diario de Lérida (7 novembre 1974).

Pérez de Olaguer, Gonzalo. «“El gran Claus i el petit Claus”, teatro infantil». Mundo (18 novembre 1972).

Plaute; Alborch, Francesc. Miles gloriosus (El militar fanfarró). Barcelona: Bon Bosco, 1977. (Teatro Edebé; 6)

Porter-Moix, Miquel. «Els “Contes de la vora del foc” d’Antoni Martí». Avui (25/26 desembre 1980), p. 28.

Rovira, Bru. «Rechazada una obra sobre un niño que no quería nacer». El Noticiero Universal (4 febrer 1982).

Sabaté, Miguel Luis. «Estuvo: “Kikerikiste” de Paul Maar con lleno en el Fémina». Diario de Lérida (15 novembre 1980).

Sandoval, Josep. «Nuevo “Supertot” para “U de Cuc”». La Vanguardia (30 desembre 1983).

Sàrrias Fornés, Mercè. «L’U de Cuc en la corda fluixa per culpa de les subvencions». Carrer Gran, (15 novembre 1985).

Urdeix, Josep. «“El gran Claus i el petit Claus”». El Correo Catalán (11 agost 1981).

Vilà Folch, Joaquim. «El màgic d’Oz ens pica l’ullet». Avui (27 novembre 1981).

Vilar, Kim. «Dejad que los niños piensen». La guía del ocio (10 desembre 1979).

«Demà s’estrena a Girona “Contes a la vora del foc”». Punt Diari (29 gener 1983), p. 20.

«El primer cicle de Teatre “Cavall Fort”». Diario de Lérida (23 novembre 1973), p. 19.

«El grupo U de Cuc abre el ciclo de “la Caixa”». El Noticiero Universal (22 desembre 1981).

«Kikerikiste, un show alemán en Gràcia». La guía del ocio (5 novembre 1980).

«“L’Auca del marrec tossut”». El Periódico (6 març 1982).

«Sin subvención, difícil continuidad». La guía del ocio (25 maig 1981), p. 50.

«U de Cuc proyecta crear un nuevo centro de espectáculos juveniles». El País (4 octubre 1988).

«U de Cuc s’apropa a la nostra rondallística». Canigó, núm. 577 (28 octubre 1978).

«Últimes representacions de “L’auca del marrec tossut”». Avui (6 març 1982).


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x