Logo Institut del Teatre
Denominació: Marduix
Gènere/s: Teatre de titelles
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Descripció

Formació titellaire radicada a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Va ser fundada el 1976 per Jordi Pujol i Joana Clusellas. Ell procedia del món del teatre i la cançó i havia format part, amb Pau Riba, del duet Pau i Jordi; ella provenia del món de la plàstica i s’havia dedicat als contes tradicionals.


Trajectòria

Sorgit en els primers temps del Moviment de Titellaires Independents, constitueix encara avui dia un grup de referència del teatre de titelles a Catalunya. Els elements procedents de la cultura popular, les seves imatges i els seus símbols van marcar els seus primers espectacles, en els quals el moviment, la música i els objectes eren la part essencial. Debutaren amb Verdurapí i la filla del carboner (1976), una recreació de la famosa rondalla recollida per Aureli Capmany. Aquest muntatge fou seguit per uns altres, com ara Simfonia en fa de roba (1978), Romanços de lluna plena (1980) i De com Sant Francesc va amansir el llop (1986). Amb el temps, els dos titellaires van anar inclinant-se cap a la posada en escena dels contes i les històries més destacades de la literatura catalana i universal, tenint cura de l’estètica i els guions, i combinant l’actuació personal amb la manipulació dels titelles. D’aquesta manera, de mica en mica, Marduix va anar forjant una gran companyia amb nombrosos espectacles a l’esquena, pensants tant per al públic infantil i familiar com per al públic adult. En el seu repertori s’apleguen títols tan emblemàtics com A l’ombra del Canigó (1987), sobre el poema èpic de Jacint Verdaguer; Tirant lo Blanc (1989), a partir de l’adaptació de Maria Aurèlia Capmany; El garrofer de les tres taronges (1993), creat amb motiu del centenari del naixement de Joan Miró i amb el qual van obtenir el Premi Sebastià Gasch del Foment de les Arts Decoratives; Auca d’Ester sense h (1998), que Espriu va escriure per a titelles, i El Planeta B612 (2000), en homenatge a Antoine de Saint-Exupéry. En aquests més de cinquanta anys d’història, la companyia ha rodat per escenaris de Catalunya, Espanya i arreu d’Europa —especialment en països com França, Andorra, Bèlgica, Luxemburg, Itàlia, Portugal, Polònia i Txèquia—, i ha col·laborat amb artistes com Comediants, Escarlata Circus, Claret Clown i La Baracca (Bolonya). Dels seus últims muntatges cal destacar Jardí de música i cristall (2006), basat en el conte de Pep Albanell; Els ocells de Madó Fàtima (2007), adaptació del conte de Teresa Duran, i Meitat tu, meitat jo (2009), a partir de poemes de Joana Raspall.


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x