Logo Institut del Teatre
Territori: País Valencià
Dates: 2000-2006
Gènere/s: Dansa contemporània
Redactor/a: Carmen Giménez Morte
Descripció

Companyia formada per les excel·lents ballarines Asun Noales i Arantxa Sagardoy l’any 2000 en finalitzar la seva formació de dansa contemporània a l’Institut del Teatre i mentre eren ballarines a la companyia de Vicente Sáez.

La companyia es va dissoldre el 2006 i l’any següent es van presentar al públic dues companyies noves, OtraDanza, dirigida per Asun Noales, i Plan B, dirigida per Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo.

Asun Noales va estudiar, a més, dansa clàssica i dansa espanyola a l’escola de Pilar Sánchez de la seva Elx natal i al Conservatori Professional de Dansa d’Alacant. Va aconseguir una àmplia experiència com a intèrpret en el Ballet Jove d’Alacant, Ballet Contemporani de Barcelona, Mudances d’Àngels Margarit, Rick Merril&friends, Tanz Forum Köln, Companyia Vicente Sáez, Cia. Avelina Argüelles, Cia. Roberto G. Alonso, Selene Lux Dance, Centre Coreogràfic de la Generalitat Valenciana-Ballet de Teatres, Les Petits Endroits du Corps i Lais Dansa.

Arantxa Sagardoy, nascuda a Tarragona i formada en dansa clàssica a Madrid i Barcelona amb Víctor Ullate, María de Ávila, Carmina Ocaña i amb altres professionals de dansa contemporània de l’Institut del Teatre. Va completar la seva formació en el Conservatori de París i en la Rotterdam Dance Academy. Ha treballat com a ballarina en les companyies de Vicente Sáez, Trànsit, Ananda Dansa, el Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana, Les petits endroits du corps i Incidence Choreographique, dirigida per Bruno Bouché i formada per ballarins de l'Opéra de París.


Significació

La companyia es va dissoldre el 2006 i l’any següent es van presentar al públic dues companyies noves. OtraDanza, dirigida per Asun Noales, és a més una plataforma de foment de projectes relacionats amb la formació, la difusió i col·laboració amb altres professionals. Pla B, l’altra companyia d’autogestió, dirigida per Arantxa Sargadoy al costat d'Alfredo Bravo, és resident del teatre Metropol de Tarragona. Pla B planteja diferents propostes artístiques amb espectacles de gran format, de carrer, per a espais alternatius, familiars, etc., i la presentació de propostes artístiques basades en noves tecnologies i nous llenguatges, com diversos videodansa seleccionats per festivals internacionals.


Produccions

El 2001 van guanyar el tercer premi en el Certamen Internacional Burgos-Nova York, i són finalistes en el XV Certamen Coreogràfic de Madrid amb la peça titulada En somnis. Amb la formació musical Amores Grup de Percussió, creen conjuntament l’any següent Tinajas, premi a la millor composició musical en els premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana del 2003 i nominada a millor espectacle de dansa. Temps Centrífugs, realitzada juntament amb Gustavo Ramírez Sansano, tercer premi en el 8 Masdanza de Maspalomas el 2003 i premi a un ballarí excel·lent, Juan Carlos Verdú. La següent col·laboració d’Asun Noales i Gustavo Ramírez és l’espectacle Dícese/Sacra; la primera, signada per Ramírez, i la segona, Sacra, per Noales, reben dos dels premis més importants de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana: millor espectacle de dansa i millor direcció coreogràfica.

Arantxa Sagardoy i Asun Noales van crear diverses obres conjuntament, com PercudanzaStoryboard o Afany, i van realitzar gires tant nacionals com internacionals a Costa Rica, Lituània, Xile, Corea, Alemanya, França, Portugal i el Marroc. El 2004 Arantxa Sagardoy va rebre el tercer premi de coreografia del Certamen Internacional Burgos-Nova York per Tres contes de dos, i el 2005 PatasArriba va estrenar la peça titulada Tan lluny tan a prop, finalista en el V Certamen Burgos-Nova York i peça seleccionada per la Internacional Tanzmesse NRW Dusseldorf 06. El 2006 es va concedir a Arantxa Sagardoy el tercer premi de coreografia en el Certamen Internacional Burgos-Nova York per l’obra Vertígens. En l’espectacle Mixt van participar Asun Noales, Gustavo Ramirez i Arantxa Sagardoy, i a Illes, compost de quatre peces, hi van participar com a coreògrafs Asun Noales, Henrik Kaalund, Mario Zambrano i Arantxa Sagardoy.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x