Logo Institut del Teatre
Redactor/a: Enric Ciurans
Descripció

Personatge protagonista de La filla del mar, d’Àngel Guimerà (1899). Àgata (del grec agatos, «el bo») és una noia rescatada del mar quan era un infant per uns pescadors que l’adopten com a filla. La condició de borda l’acompanya al llarg de tota la trama i té clares implicacions amb els herois guimeranians inspirats en la pròpia biografia del dramaturg, uns personatges primaris atrapats per una passió amorosa irrefrenable que els condueix a la destrucció.

L’Àgata té com antagonista la Mariona, la germanastra, filla legítima dels seus pares adoptius que representa allò impur, en contrast amb la bondat pura de la protagonista. Pere Màrtir, el personatge que desencadena la tragèdia, és un trinxeraire que té una relació secreta amb Mariona i, d’acord amb aquesta, utilitza un suposat enamorament d’Àgata, per encobrir aquest afer.

Pere Màrtir, descobrint la bondat i la bellesa pures, sense màcula, d’Àgata, s’enamora realment de la jove i això desperta la gelosia i la posterior venjança de Mariona, que revela a Àgata l’autèntic motiu de l’interès per ella. El cor de pescadors, que com en moltes de les obres guimeranianes, juga un paper simbòlic de la societat corrompuda en els seus fonaments, serà testimoni d’aquesta tragèdia que acaba amb el suïcidi de la jove que es llença al mar, lloc d’on ha vingut, després de ferir mortalment el seu enamorat. Aquest desenllaç, l’assassinat de Pere Màrtir per part d’Àgata, despertà una decepció i insatisfacció del públic, atès que la bondat immaculada de la protagonista es veia irremeiablement tacada. Àgata com el comú dels personatges guimeranians està sotmès al món de la passió i de l’emoció, motor del teatre segons el seu creador.

L’obra va tenir un èxit immediat arran de l’estrena en llengua castellana a càrrec de la Companyia María Guerrero i Díaz de Mendoza a Buenos Aires (13 setembre 1899), i pocs mesos després a Madrid on rebé excel·lents crítiques, especialment per la interpretació de María Guerrero en el paper d’Àgata. En l’original català, l’estrena es produí el 1900, interpretant el paper d’Àgata, Adelina Sala.

El personatge d’Àgata, un dels més aclamats del teatre guimeranià, ha tingut intèrprets de primer nivell com Margarida Xirgu (en la versió cinematogràfica dirigida per Adrià Gual, 1917), Montserrat Carulla (1971, dir: Ricard Salvat), Anna Güell (1992, dir: Sergi Belbel), Elena Fortuny (2002, dir: Josep M. Mestres).


Bibliografia

Guimerà, Àngel. Obres selectes. Vol. I. Barcelona: Ed. Selecta, 1975.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x