Logo Institut del Teatre

Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV)

Comparteix
Redactor/a: Robert March
Contingut

L’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV) naix el 2011 amb l’impuls dels membres de diferents associacions del món de les arts de l’espectacle: l’Associació Valenciana de Circ (AVC) —fundada en el 2003—, l’Associació de Circ Donyet Ardit d’Alacant (DONYET) —creada en el 1998— i l’Associació de Malabaristes de Castelló (AMACA) —fundada el 2009.

L’APCCV es funda amb el desig de crear una associació de circ valencià que recollira professionals de tot el País Valencià amb objectius concrets per a treballar per al sector. Es defineix com una associació en què les diferents companyies i artistes que en formen part empren el circ com a mitjà d’expressió artística, una art escènica sense explotació humana o animal exhibida en carpes, teatres, sales, places, etc.

Des dels seus inicis, l’APCCV ha anat creixent amb la incorporació de nous socis i sòcies, tant companyies com professionals del món del circ. Amb els anys ha treballat per la professionalització de tot el sector. Així doncs, amb la incorporació d’altres col·lectius s’ha fet coneixedora dins la cultura valenciana.

L’associació s’organitza, d’una banda, amb una Junta Directiva i, de l’altra, amb una gerència que s’encarrega de desenvolupar tasques de gestió, administració, difusió, i de connexió entre les diferents comissions de treball dividides entre la Junta Directiva.

Les sòcies i socis trien, bianualment i en Assemblea General, la Junta Directiva, responsable durant dos anys de dur a terme els objectius establerts per l’Assemblea.

Els i les membres de la Junta Directiva, juntament amb les sòcies i socis que ho desitgen i es comprometen, formen l’equip de treball dividit en les següents comissions:

-Comissió avaluació de les Ordres i Ajudes Arts Escèniques valencianes i estatals.

-Comissió de programació d’activitats i formació anual de socis.

-Comissió de coordinació de «La nit del circ valencià», principal activitat de l’associació.

-Comissió d’encontre i reunions amb institucions, Conselleria, Ajuntaments, Diputació del País Valencià.

-Comissió CircoRed i Internacionalització.

-Comissió de Gènere i Comitè Ètic.

A l’any del seu nomenament, i en Assemblea General, la Junta Directiva fa resum anual de comptes i tasques realitzades. Cada dos anys es renova l’esmentada Junta, i s’hi pot presentar com a  candidat qualsevol sòcia o soci que ho desitge.

Pel que fa als seus objectius, l’APCCV s’estructura en tres àrees.

En primer lloc, s’encarrega de la representació, a nivell autonòmic, dels treballadors del sector circense en els diferents àmbits: companyies, artistes, tècnics, docents, escenògrafs, empresaris, representants, gerents, directors, coreògrafs, crítics, teòrics, etc. En segon lloc, vetlla per la divulgació i la normalització del circ en totes les seues modalitats, de manera que se situe com un fet intrínsecament cultural, en la mateixa categoria que la resta d’arts escèniques. Finalment, cerca la contribució a la construcció d’una política cultural basada en criteris de qualitat, diversitat i promoció autòctona en què el recolzament a les arts escèniques esdevinga el seu signe d’identitat.

La promoció del circ valencià com a tasca principal de l’APCCV es canalitza a través de diverses línies amb la finalitat d’apropar el treball dels seus socis a programadors i altres entitats que demanden els serveis culturals en l’àmbit circense. Difon la seua programació a través de la participació en festivals, mostres i fires d’arts escèniques arreu de tot l’Estat. A més, l’APCCV també organitza diverses jornades, missions inverses, formació i encontres.

Des del 2017, organitza «La nit del circ valencià», principal activitat de l’associació, que cada any es programa a les principals ciutats valencianes amb l’objectiu de mostrar que el circ valencià es pot programar dins els principals espais teatrals valencians (<http://apccv.org/blog/2019/la-iii-nit-del-circ-valencia/>).

Aquesta filosofia porta l’APCCV a formar part de diferents xarxes associatives, principalment amb les associacions escèniques valencianes, com la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana, juntament amb les diferents associacions d’arts escèniques valencianes, dins la comissió d’arts escèniques (<http://www.ceice.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=707661>) o un espai de cotreball que els ofereix l’Ajuntament de València, juntament amb altres quatre associacions d’arts escèniques valencianes de teatre i dansa, amb les quals programa la «Fira esFERa». No obstant això, també treballa amb diferents associacions de professionals de circ de l’estat espanyol com la Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España (CircoRed).

Un dels objectius principals pel qual es va crear l’APCCV va ser establir un punt de treball comú amb les diferents institucions públiques culturals valencianes per tal de donar suport al circ valencià. Així doncs, l’APCCV estableix encontres i reunions periòdiques amb el govern valencià i les principals institucions públiques com l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Generalitat Valenciana o regidories de cultura dels principals ajuntaments amb la finalitat de crear projectes comuns per tal d’apropar la informació i l’experiència dels professionals de l’associació sobre el circ valencià a les institucions.

L’APCCV no ha rebut cap distinció o premi i tampoc n’ha organitzat cap.


Enllaços

Web de l'Associació: <www.apccv.org>

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x