Logo Institut del Teatre

Teatre L'Amistat (Mollerussa)

Comparteix
Territori: C. Ferrer i Busquets, 90-92. Mollerussa
Dates: 1905-
Redactor/a: Carme Tierz Grafià
Descripció

El 7 de maig del 1905 uns locals que havien estat magatzem d’alfals es van convertir en la seu de la Societat Recreativa L’Amistat, una entitat nascuda arran de la industrialització del Pla d’Urgell i de la construcció del Canal d’Urgell, que va afavorir el sorgiment d’una petita burgesia catalanista a Mollerussa, capital de la comarca. El recinte va allotjar una sala per a espectacles i projeccions de cinema, un bar i un pati d’esbarjo —lloc que ara ocupen els Cinemes Urgell—.

Dues dècades més tard, a la cantonada entre els carrers Ferrer i Busquets i Ciutat de Lleida es va edificar la nova seu, inscrita a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Considerada una de les construccions més perfectes dels anys vint a la província de Lleida, comptava amb un saló teatre amb capacitat per a 650 espectadors i una decoració que l’agermanava a grans teatres (com el Liceu), a més d’una biblioteca, sales de ball i un cafè, entre altres espais. La influència de la Societat Recreativa L’Amistat en l’evolució i la història de Mollerussa durant el segle XX és inqüestionable, pel fet que va impulsar esdeveniments culturals de gran rellevància a la ciutat. Arribada la dècada dels anys noranta, però, l’entitat va travessar greus dificultats financeres i, davant de la impossibilitat de fer front als deutes que arrossegava, l’any 1998 va cedir la propietat a l’Ajuntament, que es va fer càrrec dels pagaments. La Societat Recreativa L’Amistat va desaparèixer després d’aquesta operació.

Ja de titularitat municipal, l’edifici es va sotmetre a una reforma entre els anys 2001 i 2003 per renovar la sala de teatre —que va reduir el seu aforament a 551 persones— i transformar l’antiga sala de ball en un espai polivalent de 300 m² obert a concerts o balls de saló i a les activitats de diferents entitats de la ciutat. El teatre té una disposició a la italiana i consta de platea amb llotges i dos pisos; la boca d’escenari respecta l’amplada de l’antic teatre, 9 m, tot i que el fons d’escenari arriba als 12 m. Pel que fa a la platea, puntualment es poden enretirar les cadires perquè aculli activitats com el Saló del Llibre Infantil i Juvenil o balls populars. Les antigues oficines de la Societat van passar a ser sales de reunions i de cursos i tallers.

Més recentment, l’any 2009, just al costat del teatre es va aixecar el Museu de Vestits de Paper, un edifici de quatre plantes integrat al complex L’Amistat.


Activitat

Del 1905, any de la fundació de la Societat Recreativa L’Amistat, a mitjans dels anys noranta, en què va cessar la seva activitat, el teatre va acollir una programació diversa, amb espectacles de grups amateurs de la ciutat, sarsueles, revistes i actes vinculats a la festa major.

L’any 1965, la Junta del teatre hi va organitzar per primera vegada un concurs de vestits de paper que, amb el temps, ha esdevingut tot un referent. El mateix recinte va allotjar la col·lecció que de mica en mica anava creixent, fins que l’any 1998, quan l’Ajuntament se’n va fer càrrec, la col·lecció es va traslladar a l’espai on posteriorment es va construir el veí Museu de Vestits de Paper, a les Galeries Sant Jordi.

Actualment, el Teatre L’Amistat ofereix programació tot l’any, per a públic adult i familiar. Esporàdicament allotja també projeccions de cinema —durant tres anys va ser la seu del festival Som Cinema, fins al seu trasllat a Lleida—.


Bibliografia

Soldevila Roig, Jordi. Aigua, burgesia i catalanisme. Mollerussa, la construcció d’una ciutat (1874-1936). Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, 2015.

Polo i Silvestre, Miquel. Mollerussa, de lloc petit a poble (1889-1938). Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1997.


Fonts iconogràfiques

L’esclat Juneda: Lisístrata. Teatre l’Amistat, Mollerussa (25 abril 1987)

Fons: Col·lecció Matilde Miralles


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x