Logo Institut del Teatre
Gènere/s: Titelles
Redactor/a: Jordi Auseller Roquet
Descripció

Companyia de teatre de titelles.


Trajectòria

Es formà l’any 1992 a Caldes d’Estrac (Maresme), al voltant del nucli integrat per Martí Doy, Xavier Duch i Rosa Pou, i es va desfer el 2000. Els seus espectacles anaven adreçats exclusivament al públic infantil i familiar. El primer, Contes de Limpopo, tingué lloc al 10è Festival Internacional de Teatre de Titelles de Barcelona, el novembre del 1992, i fou una adaptació de dos contes del llibre Just so stories de Rudyard Kipling per a ninots de tècnica mixta. Aquest treball fou seguit per El serpent sapient (estrenat el 1994 al Teatre Tantarantana), una adaptació lliure, en un català modern i amb text de Jordi Bilbeny, d’un fragment d’El llibre de les bèsties de Ramon Llull realitzada amb ninots de cos sencer –bé que manipulats a la manera dels titelles de guant–.

De l’última etapa de la companyia cal esmentar els muntatges Les cabretes i el llop, a partir del conegut conte popular i fet amb titelles d’estètica muppet, que es va presentar en estrena el 1998 en el marc del Festival Internacional de Marionetas de Tolosa (Guipúscoa), i El rei i el gall, una proposta de creació pròpia inspirada en les rondalles populars per a titelles de tija i de guant que es va estrenar a finals del 1998 al Teatre Principal d’Arenys de Mar. Amb tots aquests espectacles, L’Avexutxu va actuar arreu de Catalunya i, en algunes ocasions, a diverses localitats de l’Estat espanyol.


Significació

Des de la seva creació i fins a la seva extinció, L’Avexutxu fou un dels grups del teatre de titelles català més interessants dels nascuts a partir de la fornada de finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, al costat, entre d’altres, de Txo Titelles i El Cau de L’Unicorn. Una vegada dissolta la companyia, les trajectòries dels seus membres van seguir camins diferents. Cal destacar la de Martí Doy, que, després de col·laborar amb el reconegut titellaire Eugenio Navarro, del 2004 al 2006 va treballar com a manipulador en el programa de TVE Los Lunnis. El 2007 fou el creador per a TV3 del popular titella Mic i els seus amics, en Cincsegons, el Cargol i la Mosca, que protagonitzen l’espai «MIC3» al programa infantil Super3. Actualment, continua portant a escena espectacles dirigits al públic familiar, fonamentalment en solitari (RanDeMar, 2009), activitat que compagina amb la de titellaire i dissenyador i constructor de titelles i escenografies en espectacles d’altres grups, com ara Farrés Brothers i Cia, L’Estaquirot, Teatre Nu i La Companyia del Príncep Totilau.


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x