Logo Institut del Teatre

Associació d'Actors i Actrius Professionals de València (AAPV)

Comparteix
Redactor/a: Robert March
Contingut

L’AAPV naix el 1989 per la necessitat de defendre els interessos dels actors i actrius valencianes davants els processos de professionalització motivats per l’increment de treball en aquell moment, a causa de la creació del Centre Dramàtic de la Generalitat Valenciana (1988) i RTVV —la llei de Creació de la Radiotelevisió Valenciana s’aprova l’any 1984, però no és fins al 2 de setembre del 1989 que comencen les emissions—.

L’AAPV es defineix com una organització professional i democràtica de caràcter sindical, autogestionari i autònoma, que agrupa els actors i actrius professionals del País Valencià. Es tracta d’una associació independent de qualsevol sindicat o partit polític. El seu objectiu és defendre les reivindicacions dels artistes i intèrprets pel que fa a la millora de les seues condicions de treball i de vida i lluitar contra qualsevol forma de discriminació per raó de sexe, raça, ideologia política o qualsevol altra condició o circumstància personal o social front a les empreses de teatre, de doblatge i de productes audiovisuals.

L’associació està compromesa amb el treball que els conduïsca cap a la unitat d’acció de tots els seus membres juntament amb les altres centrals sindicals representatives dels treballadors i treballadores, per això s’encarrega de la negociació dels convenis amb els diferents col·lectius. A més, s’encarrega de la promoció dels actors i actrius professionals valencianes a través del lliurament de premis, edició de guies i revistes o la formació contínua dels seus membres.

L’organització de l’associació es divideix en tres branques: una Assemblea i una Junta Directiva, que sempre s’han mantingut com a òrgans rectors i, d’altra banda, diferents comissions de treball que han anat variant depenent de les necessitats de cada moment formades pels diferents membres de l’associació.

Al llarg dels trenta anys d’història de l’AAPV s’han produït diferents canvis en l’estructura i competències dels càrrecs de la Junta Directiva a fi de millorar el funcionament de l’associació. Entre aquesta trentena d’anys cal destacar el treball de l’AAPV per la recuperació dels impagaments als actors i actrius per part de les empreses en el moment en què es va produir el tancament de RTVV —el 29 de novembre de 2013—, ja que aquest fet va provocar la pràctica desaparició de la professió actoral al País Valencià i retallades pressupostàries en teatre.

L’AAPV, compromesa amb la difusió i la promoció les arts de l’espectacle, celebra el Dia Mundial del Teatre (27 de març de cada any des del 1961), esdeveniment promogut per l’Institut Internacional del Teatre, on tradueix i distribueix el manifest internacional de l’any corresponent.

A banda, com cada any des del 1990, l’AAPV celebra el lliurament dels Premis AAPV el dimarts més proper a aquesta diada internacional. Les modalitats han variat al llarg dels anys, però actualment s’entreguen premis a actors i actrius per les millors interpretacions de teatre, audiovisual i doblatge, d’una banda, i, d’altra, a actors i actrius revelació de cada any. Com a novetat, el 2019 es va lliurar el Premi Narcís a l’actriu Àngela Castilla en reconeixement a la seua trajectòria professional.

A més a més, l’AAPV té relació amb diferents institucions i associacions —com l’IVC, l’AVETID, l’OSAAEE, la FEVA, la MESAV, l’Observatori AAEE, el Centre Teatral Escalante, Teatre El Musical, La Mutant o la Rambleta, entre d’altres— de manera continuada amb la constant participació en jornades organitzades des del sector.

El 2011 van rebre el Premi 25 d’abril i el 2015 el Premi Patraix, tots dos en reconeixement per la defensa de la cultura valenciana.


Enllaços

Web de l'Associació: <www.aapv.es>

Pàgina de Facebook de l'Associació: <https://www.facebook.com/ActorsiActriusProfessionalsValencians>

Premis AAPV (l’últim ha estat transmés per À punt). <http://www.aapv.es/premis_2019.html>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x