Logo Institut del Teatre

Companyia de Dansa Mariantònia Oliver

Comparteix
Territori: Barcelona
Dates: 1989
Gènere/s: Dansa contemporània
Redactor/a: Maria Muntaner Gonzàlez
Descripció

Companyia de dansa contemporània fundada a Barcelona el 1989 per la ballarina i coreògrafa Maria Antònia Oliver Ribes. Aquest mateix any estrenà l'espectacle Ocho, amb el qual obtingué el premi Jove Creativitat de Catalunya i el premi Biennal de Joves Creadors Europeus del Mediterrani. L'any 1991 presentà Marco Raso, que farà gira per teatres i festivals d'arreu d'Europa i també a Amèrica, i el 1999 Aquest senyor petitó. L'any 2000, la fundadora i directora del grup s'instal·là a Mallorca i, a partir d'aleshores, ha duit a terme tots els seus projectes des de l'illa. Ha creat per a la companyia diversos espectacles destinats al públic infantil, com Bobot (2001), un espectacle per a tots els públics amb una llarga gira; L'homenet i el despistat (2002), un espectacle pedagògic realitzat en aules i centres culturals; Na Llauneta recicla (2005), un espectacle de teatre-dansa emmarcat en un cicle d'educació ambiental, i nOu (2010), un espectacle de dansa amb elements de circ que rebé el premi al millor espectacle 2010 de l'Associació de Teatres i Auditoris Públics. La seva aposta és interdisciplinària, i d'aquí en sorgeixen espectacles com La Contínua (2003), en què la mateixa Maria Antònia Oliver fa, en solitari, un recorregut autobiogràfic; Poetes (2004) i La paraula i els peus nus (2008), dos muntatges que es basen en poemes de diversos escriptors de les Balears; Rasss (2005), un espectacle per a tots els públics que parteix del llenguatge del còmic, amb la col·laboració del dibuixant Max, o Mapes (2007), un muntatge abstracte que participà al Festival Escena Contemporánea de Madrid. El 2008, estrena, en el marc del festival Palma amb la dansa, Petita Lula, espectacle de dansa en espais públics. En els espectacles de la companyia s'hi entreveu la voluntat de reflexió sobre el mateix fet creatiu. Aquest intent de qüestionar la mateixa definició de la dansa comporta una alt grau d'experimentació i d'investigació, molt visible en les darreres propostes de la companyia. És el cas de Las Muchas (2012), un espectacle per a públic adult creat amb onze dones d'entre 70 i 82 anys de Maria de la Salut, i el de Malmenats (2013), que es presentà com a work in progress. I és d'aquest esperit que sorgeix també la idea de crear La Impossible, una escola de la companyia inaugurada el 2013 que pretén ser un punt de trobada per a tots aquells interessats en la dansa. Val a dir que aquesta escola comparteix el nom amb el d'una associació cultural que Maria Antònia Oliver ja fa anys que dirigeix. La companyia ha coproduït, a més, l'espectacle de dansa aèria i art digital NO_RES amb Las Lo Las, una companyia de Girona, i el projecte euroregional del laboratori de creació Scena Centro, a Montpeller.


Significació

És una de les companyies catalanes de dansa contemporània més consolidades, fruit de la tasca d'una ballarina que pertany a una generació que començà a treballar en la dansa a la Barcelona dels anys vuitanta del segle XX i que ha donat també altres grups i noms, com Mal Pelo, Cesc Gelabert i Lanònima Imperial. El fet que la companyia s'instal·làs a Mallorca ha estat una mena de revulsiu per a la dansa a l'illa, que restava més aviat somorta, i des del 2000 s'han començat a dur a terme festivals de dansa i han sorgit companyies noves.


Produccions

(Selecció)

1991. Marco raso. Maria Antònia Oliver. Coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona, Nuevas Tendencias de Madrid i Wattermans Arts Center de Londres.

1 març 1999. Aquest senyor petitó. Direcció: Maria Antònia Oliver, Kike Salgado. Centre Cultural La Casa Elizalde (Barcelona).

17 març 2001. Bobot. Maria Antònia Oliver. Auditori d’Alcúdia (Mallorca).

29 maig 2003. La Contínua. Maria Antònia Oliver. Festival Ille de Danse (Ajaccio, Còrsega). Coproducció amb el Teatre Principal de Palma i el Mercat de les Flors de Barcelona.

9 juny 2005. Poetes. Maria Antònia Oliver. Teatre de Lloseta (Mallorca).

28 gener 2006. Rasss. Maria Antònia Oliver. Auditori d'Alcúdia (Mallorca).

2006. Na Llauneta Recicla. Maria Antònia Oliver. Teatre Municipal de Palma (Mallorca).

17 març 2007. Mapes. Maria Antònia Oliver. Auditori d'Alcúdia (Mallorca).

26 abril 2008. Petita Lula. Maria Antònia Oliver. Calvià.

1 novembre 2008. La Paraula i els Peus Nus. Maria Antònia Oliver. Festival de la Mediterrània de Manresa.

17 abril 2010. nOu. Maria Antònia Oliver. Festival Alternatilla, Teatre de Lloseta (Mallorca).

29 abril 2011. Las Muchas. Maria Antònia Oliver. Ca ses Monges, Maria de la Salut (Mallorca).

13 setembre 2013. Malmenats. Maria Antònia Oliver. Festival Sea Arts (Mallorca).


Bibliografia

Bibiloni, Maria Antònia. «Maria Antònia Oliver: la fermesa i el risc d’una ballarina autodidacta». Lluc. Revista de cultura i d'idees, núm. 850 (març-abril), p. 47-50.

Bibiloni, Maria Antònia. «Poetes: un diàleg actiu entre poesia i dansa». A: Muntaner, Maria; Picornell, Mercè; Pons, Margalida; Reynés, Josep Antoni (ed.). Poètiques de ruptura. Palma: Lleonard Muntaner, Editor, 2008, p. 335-348.

Bibiloni, Maria Antònia. «L'autoria del cos. Una aproximació a diverses propostes de dansa contemporània a Catalunya». A: Acedo, Noemí; Pérez, Aina (ed.). A flor de text. Representacions de la corporeïtat als llenguatges artístics. Barcelona: Editorial UOC, 2011, p. 127-133.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x