Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 2003
Gènere/s: Teatre físic
Redactor/a: Bàrbara Raubert
Descripció

Companyia de teatre físic creada el 2003 a Barcelona per David Climent i Pablo Molinero, amb Pilar López com a responsable de la gestió, producció i comunicació.

David Climent i Pablo Molinero són de la mateixa generació del 1977 i es van trobar per primera vegada a l'Aula de Teatre de la Universitat Jaume I de Castelló, on amb altres companys va fundar el grup La Casual l'any 1994. En els següents anys es van entrenar en tècniques diverses amb professors com Nigel Charnock, de la companyia anglesa DV8; el director teatral Etelvino Vázquez; el coreògraf italià Moreno Bernardi; el col·laborador de Peter Brook Yoshi Oida; Isabel Úbeda, de l'Odin Teatret; l'assistent de Marcel Marceau, Blanca del Barrio; el ballarí de butoh Andrés Corchero; la companyia Mal Pelo, i l'intèrpret de la companyia de Pina Bausch, Janusz Subicz, entre d'altres. A banda de treballs en solitari en què experimenten amb material audiovisual, també han passat per companyies d'estils variats, des del teatre de carrer al teatre objectual i la dansa: Visitants Companyia de Teatre, La Danaus, El Teatre de l’Home Dibuixat, Pikor Teatro, La Fura dels Baus, Sol Picó Compañía de Danza, La Viuda i Moreno Ensemble.


Significació

La línia artística del grup confronta bestialitat amb maquinisme i s'interroga sobre les conductes interioritzades de l'ésser humà a través de la paraula i el cos.

La voluntat d'aprendre i trobar un llenguatge propi els empeny a treballar conjuntament i elaborar creacions pròpies, la primera de les quals s'anomena Crónica de José Agarrotado, que l'any 2006 rep el premi Aplaudiment Sebastià Gasch, que continua en gira deu anys després de la seva creació i que ha viatjat fins al Brasil. L'any següent, en coproducció amb el Festival Alternativo das Artes Escénicas de Vigo, estrenen El hombre visible. Al Festival TNT (Terrassa Noves Tendències) del 2008 presenten Tocamos a dos balas por cabeza, amb el músic Pablo Rega i l'actor Nacho Vera, i, a Madrid, la peça de carrer A la intemperie.

El 2010 mostren una gran coproducció del Festival VEO de València, el CAET de Terrassa, el Mercat de les Flors i el Centre de Cultura l'Escorxador d'Elx titulada El mal menor, que és guardonada amb el premi Unnim 2011 al millor muntatge teatral. L'any següent, i en coproducció amb el Festival Temporada Alta de Girona, estrenen El cel dels tristos, que rep el premi al millor espectacle del III CENIT (Certamen de Nuevos Investigadores Teatrales, Sevilla 2011) i el premi FAD Sebastià Gasch 2013. En aquesta producció lluiten amb limitacions físiques autoimposades amb una estètica d'elements amb connotacions transitòries que forma part del seu imaginari distòpic ple d'espurnes d'ironia.

Fidels al seu Manifest del teatre bastard —un teatre sense límits que accepta les contradiccions de l'ésser humà i que les fa pròpies—, ULTRAinocencia és la seva darrera creació. Estrenada al Festival TNT com a producció entre aquesta entitat i el Mercat de les Flors, s'emmarca dins el projecte europeu Modul Dance de cooperació artística amb una vintena de cases de la dansa europees, per al qual són seleccionats en l'edició de 2013-2014.


Produccions

(Selecció)

4 octubre 2013. Ultrainocencia. Creació, direcció i interpretació: David Climent, Pablo Molinero. Festival TNT [Terrassa Noves Tendències].

17 novembre 2011. El cel dels tristos. Festival Temporada Alta (Girona).

15 febrer 2010. El mal menor. David Climent i Pablo Molinero. Festival VEO [València Escena Oberta].

28 març 2008. A la intemperie. Noche de los Teatros, Madrid.

31 octubre 2007. Tocamos a dos balas por cabeza. Festival BAD, Bilbao.

10 març 2007. El hombre visible. Pablo Molinero y David Climent. Auditorio - Festiv.Alt, Viago.

22 juliol 2005. Shakespeare Meeting-Point (vídeo creació). David Climent, Oscar de Paz y Pablo Molinero. Festival Shakespeare, Santa Susanna.

28 novembre 2003. Crónica de José Agarrotado (menudo hijo de puta). Creació i direcció: Los Corderos sc. La Inestable, València.


Enllaços

https://loscorderos.wordpress.com

Clips de Los Corderos (1, 2, 3)


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x