Dramaturga i guionista televisiva
El 1989 es llicencia en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona en l'especialitat de periodisme. A l’Aula de Teatre d’aquesta universitat va ser on va començar a practicar teatre. Va assistir als Tallers d’Escriptura de José Sanchis Sinisterra a la Sala Beckett. S’ha dedicat a escriure des de sempre: reportatges, treballs periodístics, publicitat, guions de televisió i teatre. Ha treballat com a guionista de ficció, principalment per a la televisió catalana, en sèries com Jet Lag, Plats Bruts o Porca Miseria (Premi Ondas) i ha impartit cursos. A més, ha treballat com a guionista de la pel·lícula El Cafè de la Marina, adaptació d’una obra de Josep Maria de Sagarra, i de minisèries històriques com ara Ermessenda. Ha impartit cursos d’escriptura a la Sala Beckett i ha fet classes a Eòlia i a l’Institut del Teatre.
Mercè Sarrias comença la seva carrera com a dramaturga amb Al tren, una peça inèdita del 1995 en què a través de dues protagonistes dones, l’una com el mirall de l’altra, Sarrias se suma a un corrent de feminisme essencialista que reivindicava la igualtat de drets i oportunitats, però que evolucionava cap a la definició de la identitat i diferència de la dona. L’any 1998 rep el Premi Ignasi Iglésias i l’Accèssit del Premi María Teresa León per a autores dramàtiques per l’obra Àfrica 30, un text on, sense grandiloqüències i a través de diàlegs reblerts de frases inacabades i circumstàncies inexplicades, l’autora s’apropa a sentiments de caire universal. Al llarg de la seva trajectòria com a dramaturga, mitjançant un estil personal, Mercè Sarrias s’aboca a la construcció de personatges excèntrics o en crisi, habitualment amb un toc d’humor que relaxa la tensió produïda pels petits drames de la quotidianitat.
Eva i Adela als afores. Estrenada en la Sala Beckett de Barcelona (2017).
Fes-me una perduda. Estrenada en la Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos d’Alacant i en el Teatre Eòlia de Barcelona (2017).
Perduts. Peça curta. Estrenada dins del «Combat de Dramaturgs» al Festival Temporada Alta de Girona (2013).
Quebec-Barcelona. Espectacle coproducció entre la Sala Beckett (Barcelona) i el Théâtre Sortie de Secours (Quebec). Estrenada al Theâtre Periscope de Quebec (setembre 2012) i al Festival Temporada Alta (Girona). Escrita amb un ajut de la Institució de las Lletres Catalanes.
2011-2012. L’any que ve serà millor. Espectacle amb tres autores més. Sala Villarroel (Barcelona) Teatro Bellas Artes (Madrid). Premi MAX al millor text teatral SGAE 2013.
Santi’s R.I.P. Divertiment sobre la vida de l’actor Santi Ibañez. Per a Zitzània Teatre (2010).
Informe per a un policia volador. Estrenada a la Sala Muntaner dins del projecte T6 d’autors contemporanis del Teatre Nacional de Catalunya (2009).
En defensa dels mosquits albins. Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya dins del projecte T6 d’autors contemporanis (2007). Traduïda al francès dins l’intercanvi CEAD-Sala Beckett de Barcelona amb lectura dramatitzada a Montreal el setembre del 2009. Estrena al Théâtre Periscope de Quebec en coproducció amb el Théâtre de la Ville de Otawa.
La Dona i el Detectiu. (2000). Lectura dramatitzada en el Festival de Teatre de Sitges 2001. Estrenada el desembre del 2001 a la Sala Beckett de Barcelona.
Un aire absent. Escrita amb un ajut del Centre Dramàtic de la Generalitat, en 1997. Traduïda a l’anglès per John London sota el partrocini del Royal Court Theater de Londres. Lectures dramatitzades al Teatre Romea de Barcelona (1998) i al Echange Theatre de Manchester (1999).
África 30. Premi Ignasi Iglésias i Accèssit del Premi Maria Teresa de León per a autores dramàtiques 1996. Estrenada a la Sala Beckett de Barcelona l’abril de 1998.
Al tren. Estrenada en la Sala Beckett de Barcelona el 1995.
Àfrica 30. Publicacions de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1997. (Biblioteca Teatral)
África 30 (Espanyol). Trad. Mercè Sarrias. Publicaciones de la Asociación de Directores de Escena de España. Literatura Dramática, 1997.
África 30 (Espanyol). Trad. Mercè Sarrias. A: Nuevos Manantiales. Dramaturgas Españolas de los Noventa. Otawa: Girol Books, 2001. (Colección Telón)
Un aire ausente/ Un air absent (edició bilingüe espanyol-francés). Trad. Christine Gagnieux. Nouvelles Scènes Hispaniques. Presses Universitaries du Mirail, Université de Toulouse, 2004.
An absent air. A: A female Scene. Three plays by catalan women. Trad. John London. Anglo-Catalan Society: Five Leaves Publications, 2008.
En defensa dels Mosquits Albins. Ed. Proa, 2007.
Informe per a un policia volador. Ed. Proa, 2009.
Quebec-Barcelona. Arola Editors, 2012.
Publicacions teoria:
Cómo montar un espectáculo teatral. Amb Miguel Casamayor. Ed. Robinbook, 2013.
Cómo hacer el guión de televisión que necesitas. Amb Miguel Casamayor. Ed. Robinbook, 2014.
L'art de fer riure. Institut del Teatre: Angle Editorial, 2019.
Sanchis Sinisterra, José. «Pròleg». A: Sarrias, Mercè. Àfrica 30. Barcelona: Institut del Teatre, 1997, p. 5-9.
Marcillas Piquer, Isabel. «Quebec-Barcelona de Mercè Sarrias. Puente cultural entre dos continentes». A: Amo Sánchez, Antonia; Galéra, Marie (ed.). Scénes croisées. Métissages de la création théatrale. Amérique hispanique. Paris: L'Harmattan, 2018, p. 123-132.
Sala Beckett: <https://www.salabeckett.cat/es/membre/merce-sarrias/> [Consulta: 12 novembre 2018]
Contexto Teatral: <http://www.contextoteatral.es/mercesarriasfornes.html> [Consulta: 12 novembre 2018]
Casares, Toni. «La dona i el detectiu, de Mercè Sarrias». 2001. <http://parnaseo.uv.es/Ars/Autores/sarrias/dona/programa/programa.htm> [Consulta: 12 novembre 2018]
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar