Emplaçada al capdamunt del Poble-sec, quan el barri era popular i industrial, La Vilella fou construïda el 1905-1906 i tingué usos de fàbrica de sifons, taller de lampisteria i magatzems. L'edifici és obra de l'arquitecte Salvador Puiggròs, autor també del Cinema Modern de Lloret de Mar (del 1912, modernista i en el seu moment també espai de teatre i varietats). La Vilella té dues plantes, amb façana diferenciada en la planta superior (balconeres corregudes, obertures motllurades amb motius florals) i inferior (d'aspecte més fabril, amb portes senzilles i austeres). La façana està estucada imitant carreus, amb una cornisa espectacular amb formes corbes i sinuoses als balcons de forja de ferro del capdamunt i al gran capcer, que té esgrafiat el nom de l'antiga fàbrica. L'espai principal del teatre és la sala teatral, amb unes dimensions totals de 6 x 12 m i 4 d'altura, on l'espai escènic disposat habitualment és de 6 x 7 m més la zona de grades amb seients amb respatllers (amb aforament d'unes cinquanta-dues localitats), essent possible ampliar la graderia a tres bandes (amb un màxim de setanta localitats en aquest cas). L'espai té graella tècnica, terra amb linòleum negre, i permet la caixa negra amb teló de fon i cametes. Hi ha altres tres sales menors, dels 60 als 45 m² de superfície, per als cursos i el treball actoral i de dansa, que compten amb terra de parquet flotant i petites zones de graderia.
La Vilella era una associació cultural i un espai de creació, formació i experimentació escènica, amb programació regular setmanal d'exhibició teatral. Era la seu de la Cia. Sargantana, fundada el 2003 i establerta a Barcelona el 2009. La companyia treballa amb uns objectius programàtics que entenen el teatre com «un espai per a l'experiència, la reflexió i l'intercanvi amb el públic». El iam studio, plataforma formativa de la companyia que també tenia la seu a La Vilella, ha creat i usa en els seus cursos l'anomenat sistema iam, acrònim en anglès del sistema de «moviment d'acció d'impuls». Es tracta d'una eina escènica integral, un sistema del moviment a través de l’impuls-acció basat en l'estudi del sistema d’accions físiques, amb idees de la programació neurolingüística, conjuntament amb la física quàntica i completat amb tècniques d’aikido, qi gong i meditació. La Cuina era l'espai d'R+D del teatre i la companyia, i en l'exploració científica i sobre la recepció del fet escènic va col·laborar amb el GRECS (Grup d’Estudis de Cultura i Societat) de la UOC. Altres projectes, que originaven espectacles i peces que es van programar al teatre, són els Breus (amb el work in progress Li/ea/ving) o el Projecte Fractal de teatre social en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec i Barcelona Activa, que integra dansa, interpretació, tecnologia i improvisació.
El desembre de 2019 es va anunciar el tancament del teatre perquè no es donaven les condicions necessàries per mantenir una proposta d'investigació escènica professional.
Cercador Patrimoni Arquitèctonic. <http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?id.districte=03&reqCode=inspect&id.identificador=4477&>. [Consulta: 1 juliol 2018].
el3.cat (2013). <http://el3.cat/la-vilella-de-fabrica-de-sifons-a-teatre-experimental-al-poble-sec/>. [Consulta: 1 juliol 2018].
Pobles de Catalunya. La Vilella. <http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8980>. [Consulta: 1 juliol 2018].
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar