Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 1967
Gènere/s: Teatre
Redactor/a: Jordi Auseller
Descripció

Grup de teatre, actualment extingit, format l’any 1967 i vinculat al Grup de Teatre Independent (1966-1970) del CICF (Centre d’Influència Catòlica de Catalunya). Durant la dècada dels setanta, fou un grup fonamental del teatre per a infants i joves. Es distingí com a director Francesc Nel·lo, i com a escenògraf, Fabià Puigserver.

L’Òliba basava la seva feina en el teatre de text i va fer un tipus de teatre modern, compromès i experimental. Es va presentar al públic al teatre Romea, l’any 1967, amb La comèdia de l’olla, de Plaute, i El metge a garrotades, de Molière¹. A aquestes obres seguiren, en els anys successius, altres estrenes que foren d’una gran qualitat: La comèdia de la guerra (1968), una sàtira antimilitarista a partir de textos de Carlo Goldoni; La terra es belluga (1969),² una biografia de Galileu Galilei signada per Jordi Bordas que, tot i que al principi va ser objecte de certa polèmica, especialment pel tractament del contingut, es va acabar convertint en una de les creacions més reeixides del grup, d’una banda, gràcies a la versió que en feu Nel·lo i, de l’altra, per la interpretació dels actors, l’estil de la representació i l’escenografia de Puigserver; La farsa del Mestre Pathélin (1969), a partir d’un text anònim francès del segle XV, i Guillem Tell (1971), de Friedrich Schiller.
L’impacte dels muntatges que L’Òliba va presentar durant aquelles cinc temporades fou decisiu i va influir de manera determinant en el treball de la resta de companyies del teatre independent que aleshores actuaven per als espectadors més joves.

¹ Els textos d’aquestes versions, degudes a Francesc Nel·lo, constitueixen el núm. 15 de la col·lecció de teatre «El Galliner», d’Edicions 62 (primera edició: març de 1972).
² Aquesta obra constitueix el núm. 2 de la mateixa col·lecció «El Galliner» (setembre de 1970).


Significació

Enquadrat dins l’òrbita de les diferents companyies de teatre independent que maldaven per acostar el teatre més innovador als espectadors més joves, fou un grup habitual dels cicles de teatre per a nois i noies de Cavall Fort entre el 1967 i el 1971, al costat d’altres formacions de l’escena independent catalana que, en aquell moment i en els anys que havien de venir, serien referents del conjunt del teatre català, com ara la Companyia Adrià Gual, Els Joglars, U de Cuc, així com grups joves i entusiastes, més o menys consistents, com La Faràndula, l’Aula de Teatre de la Institució Montserrat, Putxinel·lis Claca, Titelles Garibaldis, L’Espantall i molts d’altres.


Bibliografia

Carbó, Joaquim. El teatre de «Cavall Fort». Barcelona: Publicacions de l’Institut del Teatre: Edicions 62, 1975. (Monografies de Teatre; 1)


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x