Logo Institut del Teatre

Passabarret Joglars / Companyia Passabarret

Comparteix
Denominació: Passabarret Joglars (1995–2009) / Companyia Passabarret (2009–act.)
Territori: Valls (Alt Camp)
Dates: 1995
Gènere/s: Animació de carrer / Espectacles de circ / Docència i divulgació circenses
Redactor/a: Jordi Jané i Romeu
Trajectòria

Companyia fundada a Valls per artistes de carrer el maig del 1995 (Passabarret Joglars). El 1996 es presenta amb Qui té la pela? a la 13a Marató de l’Espectacle (Mercat de les Flors, Barcelona). El 1999 alguns membres deixen la companyia i funden Improvisto’s Krusty Show. Reestructurat l’equip, el 2001 Passabarret Joglars estrena Giravolt i el 2004 Tandarika Orkestar (un ‘retro-balkan-rock’n’roll circus’ itinerant).

Amb constants canvis d’estructura, format, intèrprets i directors, l’evolució del projecte Tandarika marca els anys de maduresa de Passabarret. El Tandarika Orkestar que el 2004 era «animació circense itinerant amb música en directe» va mutant a «espectacle musical amb circ en directe», i el 2010, amb direcció i presentació de Jango Edwards, es converteix en espectacle de teatre i circ de carrer (Big Boss & Tandarica Orkestar, després rebatejat com a Big Boss & Tandarica Circus). El 2014 gira amb carpa pròpia (Tandarica Circus Experience) i les temporades 2015 a 2018 s’exhibeix en sala i carrer. En quinze anys d’evolució, el projecte Tandarica ha girat per l’Estat espanyol, Mònaco, París, Holanda, Jordània, Cuba i Colòmbia, i ha fet de teloner a Emir Kusturica i la Fanfare Ciocarlia.

El 2009, Passabarret Joglars esdevé Companyia Passabarret, amplia el camp d’activitats i es constitueix en Societat Limitada (abans era Associació Cultural). El 2011 inaugura una carpa geodèsica per a 260 espectadors: «La Tomasa».

L’octubre del 2012, Passabarret inaugura La Circoteca (escola de circ i espai d’assaig i creació obert a d’altres companyies). La Circoteca forma part de la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya i des del 2016 és la seu oficial de Pallassos Sense Fronteres a les comarques tarragonines. El 2015 rep el Premi Zirkòlika a la millor iniciativa per a la projecció del circ, «per haver construït un projecte descentralitzador que estén el circ pel territori».


Significació

La Companyia Passabarret és pionera en les activitats de circ al sud de Catalunya. Artísticament, utilitza els números i les accions circenses «per crear humor», plantejament que ajuda a expandir el circ i crear nous públics. I «La Tomasa», lleugera i fàcil d’instal·lar, democratitza la cultura perquè permet dur circ a poblacions mitjanes i petites on no solen arribar circs ambulants.

La faceta de productors i programadors de la companyia també contribueix a la dinamització circense del sud català. Cada primavera d’ençà del 2012, «La Tomasa» s’instal·la amb artistes i companyies internacionals als jardins de l’hotel-restaurant Casa Fèlix per oferir El circ de Valls, des del 2015 integrat a la marca municipal «Teatres de Valls». Entre setmana, a la mateixa carpa s’hi fan tallers i espectacles de circ en jornada completa per a escolars.

Passabarret també ha dirigit o programat esdeveniments i festivals: entre d’altres, La Cirquera (El Prat de Llobregat), la Plaça Friki (Tarragona), els Vespres de Circ (Valls), el Festival Pleniluni de Torredembarra (fins al 2011) i el circuit ArtStreet (Salou, La Pineda i Cambrils, fins al 2016). A més, gestiona la distribució d’espectacles d’artistes i companyies com Jango Edwards, Chacovachi, Lurrak, Capitán Maravilla, Le Mouton Noir o Los Hermanos Infoncundibles.

El 2016 inicia amb Cossetània Edicions el projecte editorial «Els Llibres de La Circoteca» amb la publicació de 20 elefants per un Trapezi, un llibre-recull fotogràfic de Tjerk van der Meulen amb frases curtes de 20 dels artistes que han participat en les dues primeres dècades de la Fira de Circ Trapezi.


Produccions

Passabarret ha creat una vintena llarga d’espectacles, entre els quals:

Qui té la pela?

Foc

Vham

Joguines

Giravolt

Més joguines

Tandarica Orkestar

Taller-Espectacle (carpa La Berta)

Pequenho

Cabaret Beso a Beso

Cabaret Pallassatta

La Fàbrica de tires

El temple d'Agni

Big Boss & Tandarica Circus

Girocicles (taller de circ)

Convictus

Monocicles (taller de circ)

Fum & Txu

Rodolfo i Rita (evolució de Fum & Txu)

Tandarica Circus

Tandarica Circus Experience (espectacle per a carpa)

Tandarica Bastard Orkestar (concert)

28 abril 2018. Josafat (adaptació circense de la novel·la de Prudenci Bertrana). Direcció Adrian

Schvarzstein. Teatre Principal (Valls).


Bibliografia

Vargas, Araceli. «Tandarica Orkestar: circ, música, carrer i Kusturica». Revista Zirkòlika, núm. 12 (Primavera 2007), p. 21-22.


Enllaços

Web de la companyia: <passabarret.com>

Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya: <https://www.facebook.com/laXECC/about/>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x