Aquesta peça abstracta de vint minuts de Jacabo Godani va ser estrenada per IT Dansa Jove Companyia de l’Institut del Teatre. Juntament amb altres peces, aquesta coreografia va ser una coproducció de la Fundació Cultural de la Caixa de Terrassa. A Monocroma oculto, el coreògraf i ballarí italià va explorar al màxim les possibilitats físiques de cada ballarí i ballarina i la capacitat per expandir el vocabulari de moviment a partir de la combinació d’una o dues persones, sovint duets, per articular estructures complexes. En efecte, Monocroma oculto és fruit de la capacitat de les ballarines i ballarins que la van estrenar. L’elenc original va estar format per Diana Huertas, Elena Cester, Susana García, Cristina Gabarre, Olga Sasplugas, Nora Sitges, Josep Humet, Jaume Cumplido, Emilia Cervelló.
La música i la il·luminació, que també van ser creades pel mateix Godani, transmeten una atmosfera fosca i densa en la qual les ballarines i els ballarins n’exploren l’espai, i de retruc també els seus propis cossos. La coreografia demana dels intèrprets una sòlida base de dansa clàssica per traspassar-ne els límits, i també un treball de dansa contemporània rigorós –sobretot pels desplaçaments per terra que són molt fluïds.
En l’inici de la construcció del repertori d’IT Dansa, Monocroma oculto de Jacabo Godani és una de les peces que incorpora una de les tendències més rellevants de la dansa europea, que beu de la línia d’investigació coreogràfica duta a terme per William Forsythe. Godani –del 1991 al 2000 va ser ballarí solista del Ballet de Frankfurt liderat per Forstyhe– va formar part del procés de creació i va estrenar algunes de les peces més representatives del renovador de la dansa clàssica. Durant aquesta primera etapa, Godani va començar a coreografiar i construir el seu propi estil i recerca de moviment, basada sobretot en el disseny d’espais, objectes o atmosteres concebudes a partir de la il·luminació, el so o les projeccions de vídeo. El treball iniciat amb alguns i algunes de les ballarines d’IT Dansa no només aporta aquest influx europeu en particular, sinó que va continuar creixent en altres projectes, com ha estat el cas de la seva relació professional amb Nora Sitges-Sardà amb qui han col·laborat regularment.
De les aules a l’escenari. IT Dansa Jove Companyia de l’Institut del Teatre. V Aniversari. Barcelona: Institut d’Edicions de la Diputació de Barcelona, 2003.
Sardà, Zeneida. L’aventura dels inicis. Lleida: Pagès Editors, 2002.
Vendrell, Ester. «IT Dansa Jove Companyia: Voluntat Política i qualitat artística. Un tàndem fructífer al llarg d’una dècada». Estudis Escènics [en línia] (Barcelona: Institut del Teatre), núm 35 (2009). <https://www.raco.cat/index.php/EstudisEscenics/article/view/252851>
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar