Logo Institut del Teatre

Carles Bucheli i Sabater, «Carlston»

Comparteix

Barcelona, 9-4-1903  Barcelona19-4-1981

Il·lusionista i segon propietari de la botiga barcelonina El Rey de la Magia.

Redactor/a: Jordi Jané i Romeu

Biografia

De mare catalana (Joana Sabater) i pare suís alemany (Albert Bucheli, comerciant de brodats suïssos instal·lat a Barcelona), Karl Bucheli és de nacionalitat suïssa. Estudia a l'Escola Alemanya i domina el català, el castellà, l'alemany, l'anglès i el francès.  

Ja de ben jove visita assíduament la botiga El Rey de la Magia i estableix una forta amistat amb el fundador i propietari, Joaquim Partagàs. Partagàs mor el 28 de desembre de 1931, i el 10 de gener de 1932 la seva viuda traspassa la botiga a Carles Bucheli, que abandona el negoci familiar de brodats per dedicar-se exclusivament a l’il·lusionisme. Bucheli renova la botiga tot conservant-ne l’ambient i l’esperit que han arribat fins avui. Conscient del batibull de dates i canvis de local soferts per la botiga en els primers anys de l’era Partagàs, afegeix l’actual inscripció, «Casa fundada en 1881», al rètol de la façana per tal de fixar l’any en què la botiga es va instal·lar definitivament al carrer de la Princesa, número 11.

El mateix any 1932 funda, amb Xavier d’Areny Plandolit, Emili Deu, Antoni Darder i altres, l’Agrupació Catalana d’Aficionats a l’Il·lusionisme (ACAI), la primera agrupació màgica espanyola, que el 1943 és substituïda per la Sociedad Española de Ilusionismo (SEI).

La crisi econòmica provocada per la Guerra Civil fa que el 1939 Bucheli tanqui temporalment la botiga i es dediqui a explotar el seu espectacle d’il·lusionisme Misterios de la India legendaria, basat en llegendes i tradicions hindús. És un espectacle fastuós que compta amb cinc ajudants, decorats luxosos i una posada en escena molt imaginativa, tot complementat amb la gran pulcritud amb què Bucheli executa els jocs. Misterios de la India legendaria es representa amb gran èxit de públic i crítica per tot l’Estat (el Teatre Principal de Sant Sebastià, l’Argensola de Saragossa, el Robledo de Gijón, el Lope de Vega de Valladolid i els circs Price de Madrid i Olympia de Barcelona, entre molts d’altres). Carlston hi apareix vestit i caracteritzat de prestidigitador hindú, turbant inclòs, una icona encara avui emblemàtica de l’actual botiga El Rei de la Màgia.

A partir de 1943 dedica tot el temps i els esforços a la botiga i abandona les gires de l’espectacle, que reprèn en molt comptades ocasions (una de les quals el maig de 1949, en el Primer Congreso Nacional de Magia celebrat a Barcelona, que li valgué el Primer Premi a la Presentació, compartit ex aequo amb Josep Maria Ferrándiz «Magicus»).

Descontents amb el funcionament de la Sociedad Española de Ilusionismo, Bucheli i els també mags Francesc Peris Mencheta, Emili Deu i Joan Baptista Bernat es declaren «Els quatre mosqueters de la màgia» i es dediquen a investigar nous efectes i aparells i a organitzar sopars i tertúlies màgiques, el clima relaxat de les quals atrapa els mags estrangers que passen per Barcelona (entre d’altres, el francès Jean Carles, l’holandès Fred Kaps, el peruà Richiardi Jr. i l’anglès David Tobias Bamberg II, el mític Fu-Manchú).

El 1953 participa al Segundo Congreso Nacional de Magia celebrat a Segòvia. El 1977 rep el premi Aplaudiment Sebastià Gasch «per haver mantingut la continuïtat d'aquest establiment vuitcentista tot incorporant el seu caràcter insòlit a la vida i al paisatge quotidians».

Bucheli regenta El Rey de la Magia fins a 1981, any en què mor. La seva neboda Joana Grau i Bucheli es fa càrrec del negoci fins a final de 1983, ajudada pel mag holandès Flip Hallema i el català Màgic Andreu. Des de 1984 els propietaris de la botiga són Josep Maria Martínez i Maria Rosa Llop, que en catalanitzen el nom i li obren noves perspectives.


Significació

Carles Bucheli és una figura clau en la divulgació de l’il·lusionisme a tot l’Estat. El seu poliglotisme, la correcció en el tracte i l’excel·lència en la prestidigitació li van facilitar el contacte i l’amistat amb els millors professionals del món i el van convertir en mestre i referent dels il·lusionistes de Catalunya i l'Estat espanyol.

Si bé en el vessant escènic els seus Misterios de la India legendaria van ser un dels espectacles teatrals més notoris de la primera postguerra, la projecció i la influència més grans d’aquest artista es troben en el mestratge exercit des de la seva botiga El Rey de la Magia, que es va anar transformant de mica en mica en gairebé una escola d’il·lusionisme per la qual passaven la majoria dels professionals i aficionats de l’època, així com intel·lectuals i creadors d’altres àmbits, com el poeta Joan Brossa. En paraules d’Alain Montilla «Alain Denis», Bucheli tenia «grans aptituds com a mestre i iniciador en l’art de l’il·lusionisme».

Persona summament amable i educada, aconsellava sempre el joc més adequat a les aptituds de cada client. Però quan un afeccionat pretenia comprar un joc massa difícil per a les seves capacitats (sovint amb el simple objectiu morbós de descobrir-ne el truc), es negava a vendre-l’hi, per estricta ètica professional.

En la faceta d'inventor i constructor d’efectes, estris i aparells, Bucheli és el segon fabricant de capses de màgia de l’Estat espanyol (el primer és Agapito Borrás, de Mataró, el 1933). El 1947, Bucheli posa a la venda, fabricats per ell i en exclusiva per als seus clients, dos models de capses de màgia (de dotze i divuit jocs, respectivament).

També va traduir el curs de màgia per correspondència del mag i il·lustrador nord-americà Harlan Tarbell, tot i que no el va arribar a editar. Posteriorment, aquest curs es va convertir en l’enciclopèdia en vuit volums The Tarbell Course in Magic, un dels grans referents de l’il·lusionisme del segle xx.


Estrenes

1939. Misterios de la India legendaria. Teatre-Circ Barcelonès (carrer Montserrat, 18-20).


Publicacions

a) Llibres

Brossa, Joan. Anafil. Barcelona: Edicions 62, 1987.

Brossa, Joan. Poemes públics. Barcelona: Editorial Alta Fulla, 1987.

Brossa, Joan. Añafil 2. Madrid: Huerga y Fierro editores, S. L., 1995.

Gallego Luque, Juan; Gea, Miguel Ángel. La magia española del siglo XX. Madrid: Editorial Páginas, 2003.

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors; Galaxia Gutenberg, 2001.

Jané, Jordi. Li-Chang, el xinès de Badalona. Badalona: Museu de Badalona; Ajuntament de Badalona, 2004.Montilla i Castellsaguer, Alain («Alain Denis»). Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010.

 

b) Articles de revista

Grau i Bucheli, Joana. «Recordando a Carlos Bucheli "Carlston"». Ilusionismo, núm. 365-366 (1993), p. 39-46.

Leal, Miguel Ángel («Miguel Docampo»). «Juana G. Bucheli, continuadora de Carlos Bucheli: El Rey de la Magia sigue». Ilusionismo, núm. 285 (1981), p. 15, 16 i 21.


Fonts iconogràfiques
  • Carles Bucheli «Carlston»

Carles Bucheli ‘Carlston’

  • D’esquerra a dreta: Joan Forns «Li-Chang», Carles Bucheli, Ramona Mitjans, Joan Maria Forns i Mitjans. Davant: Montserrat Forns i Mitjans. Sopar de gala del 5è Congrés Màgic Italià (Bolonya, 3 abril 1960) (Arxiu família Forns-Mitjans).

Sopar de gala del 5è Congrés Màgic Italià


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x