Logo Institut del Teatre
Territori: Carrer de les Flors, 22. Barcelona
Dates: 1996
Redactor/a: Carme Tierz Grafià
Descripció

El 4 d’agost de 1996, quatre anys després d’obrir les portes, el Teatre Tantarantana del barri de la Ribera va tancar-les per traslladar-se a un local a tocar del Paral·lel: Julio Ávarez i Víctor Suáñez, fundadors del teatre, el van conèixer a través de Jon Berrondo –l’escenògraf i els seus alumnes de l’Institut del Teatre l’havien utilitzat en diverses ocasions per fer-hi projectes–. El nou espai, que els primers anys va dir-se Nou Tantarantana, duplicava la capacitat de l’anterior, cosa que permetia fer el salt del petit al mitjà format.

Amb una disposició a la italiana, la sala va mantenir la línea de programació de l’antic Tantarantana (autoria contemporània i sessions familiars) i va incorporar cicles que, ja al segle XXI, van diversificar-ne l’oferta.

La temporada 2013-2014, malgrat la crisi econòmica que amenaçava la supervivència de molts teatres, Àlvarez i Suáñez van obrir una segona sala al mateix bloc, l’Àtic 22, un espai dúctil que responia a la demanda de companyies joves que volien establir una relació directa amb el públic. El local havia estat ocupat abans per la productora cinematográfica Zip Films.

La principal amenaça a què s’enfrontava, però, tenia a veure amb la pressió immobiliària: en qualsevol moment, la propietat de l’edifici podia posar-lo a la venda. Davant d’aquesta eventualitat, el teatre, llogater de l’immoble, va entaular converses l’any 2016 amb l’Institut de Cultura de Barcelona i amb el Districte de Ciutat Vella, a fi de travar aliances per garantir la continuïtat d’un projecte fortament arrelat al barri. Així, quan al juny del mateix any es va saber que, en efecte, l’edifici es venia, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per a l’adquisició, formalitzada el gener de 2017.

Convertit en Fàbrica de Creació, el Tantarantana no només ha enfortit la seva trajectòria artística i social –el teatre treballa amb diversos col·lectius del Raval–, sinó que ha guanyat un altre espai, el primer pis, perquè les companyies residents puguin assajar o instal·lar-hi les seves oficines.


Activitat

Inaugurat l’11 de setembre de 1996, el Nou Tantarantana va recuperar textos com Amor de Don Perlimplín y Belisa en su jardín, de García Lorca, absent molts anys de la cartellera catalana (i que va fer gira per l’Estat espanyol), i en va descobrir d’altres, com Euskadi crema, d’Aleix Puiggalí, un text sobre la relació homosexual entre un policia i un etarra, o el Mein Kampf de George Tabori, primera de les quatre col·laboracions de la sala amb Carme Portaceli. En desaparèixer el Malic, l’any 2002, el Tantarantana va acollir Albert Espinosa i Los Pelones, amb els quals va fer tres produccions, i més tard va interessar-se pel teatre de Roberto Romei, actual codirector artístic de la sala.

Sempre atent a l’evolució de la vida escènica de la ciutat, el Tantarantana va obrir-se a la dansa després que l’Espai de Música i Dansa tanqués les portes, el 2005. El de Dansa i Teatre Físic és només un dels cicles que el teatre organitza regularment: De portes endins o Complicitats en Xarxa –un aparador de la feina de les sales alternatives de fora de Catalunya– són altres de les propostes d’una sala que es renova continuament. La més recent, El Cicló, ofereix residències de tres anys a companyies joves –hi han passat, entre d'altres, La Calòrica i DARA–.


Bibliografia

Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena Edicions, 2013.

Tierz, Carme; Antón, Aurora. «La millor alternativa». TeatreBCN (Barcelona: Edicions EJ), núm. 8 (2000), p. 56-60.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x