Logo Institut del Teatre
Territori: Sineu, Mallorca
Dates: 2005
Gènere/s: Circ contemporani
Redactor/a: Jordi Jané (amb aportacions de Maria Muntaner)
Descripció

Companyia liderada per Tià Jordà. Fou fundada amb l’objectiu de situar el circ contemporani en el circuit tradicional de la itinerància i de desmarcar-se d’alguns arquetips del circ clàssic, com ara l’ús d’animals i la dramatúrgia basada en la successió de números. Crea i produeix espectacles propis amb una base teatral i un fil conductor en què la dansa i la música tenen un paper fonamental. Amb una vela de segona mà, el Circ Bover porta el seu primer espectacle (Ca nostra, 2005) pels pobles de Mallorca. Malgrat les dificultats econòmiques, en produeix un segon (Xalestia, 2006), que també fa la gira per l’illa. 

El 2007, la companyia reestructura totalment el projecte. Compra vehicles nous i adquireix una carpa feta a mida (17 m de diàmetre, dues antenes, tres-cents espectadors). També la pista i la graderia són fetes exprés. Amb el director David Gol creen l’espectacle Satrup, una combinació de tècniques circenses amb música, ombres xineses i dansa. Entre el 2007 i el 2010 fan gires per l’Estat espanyol com a circ itinerant i visiten els festivals més importants de teatre i circ. L’estiu del 2009 actuen per primer cop a Catalunya (Festival 1, 2, 3 del Pallasso, Tiana). En l’espectacle destaquen la bicicleta acrobàtica de Pep Marí, la perxa xinesa de Jesse i el cèrcol aeri de Carla Fontes.

El 2010, la crisi i l’escàs suport institucional aconsellen el Circ Bover que abandoni les gires amb carpa i continuï actuant en sala o a l’aire lliure en fires nacionals i internacionals. Sempre amb el compromís de promoure l’activitat cultural entorn del circ i de fer valer la llengua i la cultura autòctones, el 2012 la companyia instal·la les dues veles a Sineu, on, a més dels muntatges de creació pròpia, ofereix tallers de circ i organitza cercaviles, espectacles i esdeveniments per encàrrec. També hi engega Es Centre de Circ, projecte destinat a la creació per als artistes i les companyies de Mallorca i altres procedències. Es Centre de Circ també alberga la primera escola de circ de les Illes Balears (direcció de Carla Fontes) i la companyia hi estableix una programació anual d’espectacles circenses amb companyies nacionals i internacionals.

El desembre del 2012 la companyia estrena l’espectacle Circ Transhumant, que fa una gira pels Països Catalans, Espanya, Egipte, Europa i l’Amèrica del Sud i que l’agost del 2013 rep el premi al millor espectacle de carrer del Festival de Ciudad Rodrigo. 

El Circ Bover esmerça molts esforços en el circ solidari. El primer projecte en aquesta direcció és Rialles al desert (tallers i actuacions als camps de refugiats del Sàhara Occidental, del novembre del 2006 al gener del 2007). El setembre del 2011 participa en el Festiclown Palestina, i amb Pallassos Sense Fronteres (dels quals és l’ambaixador a les Illes Balears) ha treballat a la Costa d’Ivori (novembre del 2011) i Kosovo (novembre del 2012).


Significació

A banda de l’existència del Teatro-Circo Balear a Palma (1875-1900), la itinerància del Circo Williams d’Eduard Raluy (1985-2011) i les visites puntuals d’algun circ espanyol i algunes companyies catalanes, tradicionalment Mallorca ha tingut poca relació amb el circ. L’aparició i el posterior assentament del Circ Bover el 2005 poden compensar el buit de tradició circense autòctona mitjançant aquesta fórmula contemporània, l’arrelament al territori i el compromís amb la llengua i la cultura pròpies. Sobretot des de la creació d’Es Centre de Circ ja es pot parlar d’un nucli estable d’activitat i creació circense amb caràcter propi. D’altra banda, l’Escola de Circ actua com a estimulador de vocacions artístiques i, alhora, genera afició i nou públic gràcies a les activitats que emprèn per als escolars mallorquins.


Produccions

8 agost 2005. Ca nostra. Autor i director: Circ Bover. Carpa. Sineu.
8 juliol 2006. Xalestia. Autor: Circ Bover. Director: Víctor Stivelman. Carpa. Lloret (Mallorca).
29 setembre 2007. Satrup. Autor: Tià Jordà. Director: David Gol. Carpa. Fira de Teatre de Manacor.
25 desembre 2008. Cabaret de Nadal. Autora: Marta Barceló. Director: Biel Jordà. Carpa. Palma.
21 maig 2009. Descobreix el circ. Autor: Tià Jordà. Director: David Gol. Festival Umore Azoka. Leioa (Biscaia).
30 març 2010. Sine Terra. Autor i director: Biel Jordà. Festival Iberoamericano de Bogotá (Colòmbia).
23 desembre 2010. Maresia. Autor i director: Tià Jordà. Carpa. Palma.
8 octubre 2011. Mala-Bar. Autor i director: Tià Jordà. Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. Vilafranca (Mallorca).
23 desembre 2011. Cabaret de Nadal II. Autor: Circ Bover. Director: Tià Jordà. Carpa. Palma.
22 desembre 2012. Circ Transhumant. Autor: Tià Jordà. Director: Pau Bachero. Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. Vilafranca (Mallorca).


Bibliografia

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vol. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x