Logo Institut del Teatre

Sol Picó

Estrena: Escorxador, Sitges Teatre Internacional7-6-2001

Redactor/a: Maria Ruiz Salom

Descripció

Bésame el Cactus és un solo dirigit, coreografiat i interpretat per Sol Picó amb la col·laboració de Txiqui Berraondo que va fer les propostes dramatúrgiques i de direcció teatral, i Carme Vadell com a assistent de coreografia. Lali Canosa es va encarregar de l’escenografia, Valiera Civil de vestuari, Sylvia Kuchinov i Gina Cubeles de la il·luminació. Eva Brown va realitzar l’assessoria musical i la banda sonora la va firmar Jordi Riera i els textos, Rafael Metlikovez. La peça va ser produïda per Pía Mazuela.

La dramatúrgia de l’espectacle no segueix una narració lineal, però sí que hi ha una història i un personatge molt definits. Sol Picó encarna a un personatge –que podria ser una artista de cabaret o algú que ha d'entretenir el públic costi el que costi– que es proposa reptes al llarg de l’espectacle als quals s’ha d’enfrontar i sortir-ne immune o il·lesa. Picó arriba vestida amb una armadura i reparteix tomàquets al públic. L’acompanya sobre l’escenari un actor-maquinista –interpretat per Joan Manrique– que manipula o ajuda a moure el personatge embotit en l’armadura. El muntatge musical aborda una gran varietat de músiques i registres que contrasten o acompanyen la gestualitat còmica i matussera de la protagonista. En aquest espectacle que juga amb obstacles veiem Picó penjada pels fils com una marioneta, la veiem ballar de mitja punta i aguantant l’equilibri entre testos amb cactus, o regant el terra amb el que es fa veure que és gasolina i després balla amb una torxa. Finalment es calça les sabatilles de punta vermelles i balla amb música flamenca. El cercle de l’espectacle es tanca quan cauen tomàquets del sostre de l’escenari.


Significació

Sol Picó, que havia començat a crear amb la seva companyia el 1993, amb Bésame el Cactus es converteix en la creadora coreogràfica contemporània més mediàtica del moment. També es tracta de l’espectacle de dansa més premiat a l’Estat espanyol. Entre altres guanyà el 2002 el Premi Butaca al Millor Espectacle de dansa, el Premi al millor espectacle de la Crítica Valenciana, el Max a millor coreografia i intèrpret femenina; i el 2003 va rebre un altre MAX a millor espectacle de dansa, i els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a millor intèrpret de dansa i millor direcció coreogràfica. A més dels premis, Bésame el Cactus també va tenir una àmplia recepció internacional a Europa i Nova York on va actuar el 2007. Per altra banda, també és l’espectacle amb el qual la companyia de Picó va debutar com a resident al Teatre Nacional de Catalunya el 2002.

En aquesta peça, Picó recull i potencia de la millor manera el seu estil coreogràfic. La crítica va valorar de manera gairebé unànime que la peça era còmica, arriscada, virtuosa, àgil i entretinguda, com recull Ester Vendrell (2006). José Antonio Sánchez i Joan Abellan (Sánchez 2006) afirmen que amb aquest espectacle Picó amb la col·laboració de Txiki Berreondo fa un salt qualitatiu respecte al maridatge del teatre i la dansa, en el qual es trenca amb eloqüència amb la quarta paret. Bésame el cactus oscil·la entre imatges efectistes i d’agressivitat i a la vulnerabilitat de la protagonista. A part d’una dramatúrgia ben construïda, l’atletisme i la tècnica com a ballarina i el carisma com a intèrpret de Sol Picó també van ser uns dels grans motius pels quals aquest espectacle va rebre grans reconeixements.


Bibliografia
  • Kourlas, Gia (28-3-2007). «Confronting Fears With Grace and Pratfalls». The New York Times.
  • Noguero, Quim (5-10-2002). «La bella bestia». La Vanguardia.
  • Sánchez, J.A (Coord) (2006). Artes de la Ecena y de la acción en España: 1978-2002. Universidad de Castilla-La Mancha, Ediciones de la Universidad de Castilla-La Mancha.
  • Sesé, Teresa (2-10-2002). «Sol Picó inicia su andadura por el TNC con ‘Bésame el cactus’» La Vanguardia.
  • Vendrell, Ester (2007) . La Dansa a Catalunya 1975 -2000: polítiques i identitat. (Tesi doctoral dirigida per Maria Josep Ragué i Arias) . Universitat de Barcelona.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x