Logo Institut del Teatre

Ai Quaquín que has vengut de prim

Comparteix
Autor/s: Sebastià Rubí Roig, música d’Antoni Maria Servera Juan
Local estrena: Teatre Principal de Manacor
Data estrena: 16-2-1935
Redactor/a: Maria Ruiz Salom
Descripció

Sarsuela en un acte. L’acció comença el dia de la festivitat de Sant Antoni Abat, el 17 de gener, a Manacor, en el corral de mestre Antoni, quan els veïns van a felicitar-lo. Amb tota la disbauxa, però, desperten el senyor don Pau, que surt per renyar mestre Antoni. Tot seguit arriba un telegrama d’en Quaquín, a qui mestre Antoni havia obligat a emigrar a l’Amèrica del Sud amb la convenció que es faria ric. En entrar aquest en escena, tothom es pensa que en Quaquín ha tornat ric, però més prim. Més tard, el protagonista confessa a la seva estimada, na Paquita, filla de don Pau, que ha tornat a Mallorca perquè en realitat estava cansat de patir fam i que no té cap diner. Finalment, el problema es resol amb unes noces: na Paquita proposa a en Quaquín el casament i començar a treballar amb don Pau. L’obra acaba amb Bàmbols, un tango nostàlgic, una exaltació de l’amor cap a la terra.


Significació

L’obra intenta desdramatitzar el tema de l’emigració patida a Mallorca a començament de segle XX, quan molta de gent de la zona del llevant va haver d’emigrar a l’Amèrica del Sud com a conseqüència de la crisi agrària provocada per l’entrada de la fil·loxera a les vinyes. Mostra, així, les conseqüències de l’emigració des de dos pols contraris: aquells que van aconseguir fer fortuna, com és el cas de don Pau, i aquells que no van aconseguir res, com en Quaquín. Es tracta, però, d’una comèdia, l’humor de la qual ve donat per les referències reconegudes pel públic, pels jocs de paraules amb què constantment s’expressa mestre Antoni i pel llenguatge acastellanat que empra don Pau. L’obra és escrita amb una llenguatge senzill i una prosa planera, que fan que el ritme sigui molt àgil.

Fou estrenada el febrer del 1935 per l’Agrupació Artística de Manacor al Teatre Principal de la mateixa ciutat, sota la direcció de Gabriel Fuster, i va tenir molt d’èxit. Tornà a ser posada en escena el 1937 per l’Agrupació de Pollença; més endavant, per la Coral Filharmònica de Porreres, i per la Companyia Artis. L’any 1971 diversos actors iniciaren una nova etapa de representacions per diferents pobles de l’illa. El 1985 se’n féu una versió radiofònica. També s’ha representat diverses vegades a la Mostra de Teatre Escolar de Manacor i el 2010, amb motiu del 75è aniversari, es va representar a l’Auditori de Manacor.

Pel que fa a la publicació, no fou fins al 1985 que l’obra es trobà a l’abast del gran públic, quan l’Ajuntament de Manacor, amb motiu de la inauguració del Teatre Municipal de Manacor, en féu una edició. El 2010, amb motiu del 75è aniversari, l’Ajuntament en féu una nova edició.


Bibliografia

Diversos autorsDiccionari del teatre de les Illes Balears. Volum I. Palma/Barcelona: Lleonard Muntaner Editor: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003.

Duran Reyes, Antoni Lluís. «Els misteris d’Ai Quaquín que has vengut de prim». A: V Jornades d’Estudis Locals de Manacor: El patrimoni cultural de Manacor. Manacor: 2008, p. 419-428.

Gil, Ernest; Ferrer, Maria. Ai Quaquín! El documental. DVD. Ajuntament de Manacor, 2010.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x