Logo Institut del Teatre

Bajo cantos rodados hay una salamandra

Comparteix
Autor/s: Danat Dansa (Sabine Dahrendorf i Alfonso Ordoñez)
Local estrena: Teatro Emperador de León
Data estrena: 20 gener 1989
Redactor/a: Clàudia Brufau
Descripció

Estrenada a Lleó el 20 de gener del 1989, Bajo cantos rodados hay una salamandra és el quart espectacle de la companyia Danat Dansa liderada per l’alemanya Sabine Dahrendorf i el lleonès Alfonso Ordóñez. Va ser una coproducció de la Diputación Provincial de Lleó, el Centre Nacional de Nuevas Tendencias Escénicas i el Mercat de les Flors. Després de l’estrena a Lleó, Danat Dansa va inaugurar l’Espai B del Mercat de les Flors amb aquesta coreografia el 3 de febrer del 1989.

Per a aquest espectacle, que està basat en els costums del Bierzo de la província de Lleó, Dahrenhof, Ordoñez i la resta de l’equip de Danat hi van fer una residència. A part de comptar amb un antropòleg, durant aquest període van conviure amb els habitants i van assistir a festes populars. En efecte, el títol de l’obra fa referència als còdols (cantos rodados), pedres que s’arrodoneixen amb el pas del temps que en provoca l’erosió. El quintet d’intèrprets va estar format pels mateixos coreògrafs Dahrendorf i Ordóñez, i els ballarins Susana Castro, Beatriz Fernández i Josep Lluís Pascual. Un terra de fusta i un bagul presideixen l’espai escènic dissenyat per Ovidio Lucio Blanco i José Menchero, l’austeritat del qual evoca la duresa de la vida rural.

El disseny de vestuari de tons terrosos i teixits nobles, i les botes, el van firmar Luz Díaz i Josep Font. La il·luminació càlida que recorda el camp va anar a càrrec de Txema Turón. I la música va ser composta per Juanjo Ezquerra i Leo Mariño. L’espectacle s’estructura en escenes que no tenen una correlació dramàtica directa i no segueix una narració lineal. Les escenes evoquen diferents temàtiques i plasmen les relacions entre homes i dones, acompanyades de l’eco de danses folklòriques i rituals ancestrals.


Significació

Bajo cantos rodados hay una salamandra s’inscriu en una dècada daurada per a la dansa contemporània catalana. Com Belmonte (1988) de Gelabert-Azzopardi, el plantejament de l’obra i la correspondència entre la proposta plàstica, sonora i de moviment i la dramatúrgia encaixen en el concepte d’obra d’art total en una línia d’abstracció expressiva. És a dir, Bajo cantos rodados hay una salamandra és una coreografia en la qual la seva plasticitat i el continguts s’emmirallen, així com la partitura de Juanjo Ezquerra i Leo Mariño (instrumentada amb gaites, sons de campana i percussió) forma part de la dinàmica interna de la dansa i l’acció dramàtica, i traslladen l’espectador a través de gairebé tots els sentits en l’espai rural recreat per Danat Dansa.

Per altra banda, Danat Dansa va ser la primera companyia de l’Estat espanyol a ser convidada al Théâtre de la Ville de París, precisament amb aquest espectacle, que va ser clau per a la consolidació del grup. A més també van fer gira per diferents ciutats europees, entre les quals destaquen les actuacions de Madrid en Danza, el Festival Kampnagel d’Hamburg, Frankfurt, Ginebra o Brussel·les.


Bibliografia

Danat Dansa. «Tres experiències sobre la coreografia i l'espai. Espai Ballables». Estudis escènics. Quaderns de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, núm. 31 (1990), p. 105-108.

Fontdevila, Santiago. «La compañía Danat Dansa inaugura hoy el Espai B del Mercat de les Flors». La Vanguardia (3 febrer 1989).

Van der Meer, Marjolijn. «¡Viva la diferencia!». La Vanguardia (5 febrer 1989).

Vendrell, Ester. La Dansa a Catalunya 1975 -2000: polítiques i identitat. Tesi doctoral dirigida per Maria Josep Ragué i Arias. 4 vols. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2007.


Fonts iconogràfiques

Enllaços

Web de Sabine Dahrendorf: <http://www.sabinedahrendorf.com/>

Vídeo resum Danat Dansa (1984-2000): <https://vimeo.com/54792409>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x