Logo Institut del Teatre

Barcelona, 26-6-1963 

Directora/Coreògrafa, Intèrpret

Redactor/a: Rosli Ayuso i Bàrbara Raubert

Biografia

Ballarina, coreògrafa, directora escènica i pedagoga teatral, s'ha erigit en un referent del teatre dansa a Catalunya. Les seves creacions, que ella presenta com a espectacles visuals de dansa, mostren un univers personal de tints onírics amb una ironia que pot arribar a l'humor descarnat, amb una mirada desde la condició femenina que sovint és visceralment tràgica.


Es forma com a ballarina amb Avelina Argüelles, Àngels Margarit i Iwan Boermeester. Amplia els estudis a Nova York i a França i estudia interpretació a l'Institut del Teatre amb Txiqui Berraondo i Manuel Carlos Lillo. Durant sis anys forma part de la companyia de Ramon Oller, Metros, on descobreix la passió per la creació. La trobada amb Ariel García Valdés i Pep Bou, la seva parella artística i personal durant uns anys, l'empenyen a iniciar la seva pròpia trajectòria creativa.


Després de col·laborar com a coreògrafa a Pesombra, de Magda Puyo, estrena a Sitges Aiguardent, un solo penetrant al voltant de la solitud d'una dona empesa a l'alcoholisme, dirigit per Ariel García Valdés i Pep Bou. L'espectacle rep el premi de la Crítica Teatral de Barcelona 1996-97 i el premi Max 2003 a la millor intèrpret femenina i a la millor coreografia.


Continua aprofundint en personatges femenins de destí tràgic i estrena al Festival de Teatre de Sitges Blanc d'ombra, que ret homenatge a la fragilitat i valentía de l'escultora Camille Claudel. L'espectacle rebé el premi Butaca 1999 i el premi de la Crítica de Los Angeles, i Carrasco es guanyà el reconèixement de directors teatrals que la reclamen per a diferents col·laboracions: La jungla de les ciutats, de Bertolt Brecht i Ronda de mort a Sinera, de Salvador Espriu (dirigides per Ricard Salvat, 1998 i 2002); El Maniquí, de Mercè Rodoreda (dirigida per Pere Planella, 1998); A little night music, de Stephen Sondheim i Hugh Wheeler, i Lulu, de Frank Wedekind (dirigida per Mario Gas, 2000 i 2001), Bodas de Sangre, de Federico García Lorga (dirigida per Ferran Madico, 2001), Diàfan, de Pep Bou (2003) i El otro lado de la cama (dirigida per Josep Maria Mestres, 2004). També treballa com a actriu en un curt de Frederic Amat (Viaje a la luna de García Lorca, 1998) nominat als Goya com a millor curt de ficció, i col·labora en la coreografia de la pel·lícula Iberia (2005) del director Carlos Saura, i en la de Fernando Arrabal Pingüinas (2015).


L'any 1998 crea juntament amb Pep Bou Mira'm (Se dicen tantas cosas), el seu primer espectacle col·lectiu que pren forma de comèdia surrealista protagonitzada per cinc desarrelats que acaben escenificant una mena de bacanal menesterosa plena de referents al cinema de Buñuel. L'espectacle s'estrena al Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida.


Com a companyia resident del Teatre Nacional de Catalunya l'any 2004 estrena Etern? Això sí que no!, en què s'apropa a la literatura universal a partir d'uns textos de Cioran i Dostoievsky, un viatge entre l'esperança i la desesperació. Carrasco reivindica sempre els aspectes contraposats de la vida: la tragèdia i la comèdia. A Ga-gà (2005) hi van de la mà, amb una galeria d'éssers marginals que busquen el riure i l'afecte per seguir vivint, aspirant-ho a través de mascaretes d'oxigen. El mateix any rep el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya a la millor trajectòria i rep el premi Max 2006 de les Arts Escèniques al millor espectacle i a la millor coreografia.


A J'arrive! (2006) presenta un recorregut per les escenes més suggestives que ha creat als seus anteriors espectacles. Per aquesta obra rep el premi Ciutat de Barcelona i el premi Serra d'Or, i l'espectacle és nominat als premis ACE de la Crítica de Nova York. L'any 2008 obre Temporada Alta amb l'estrena de Bin-go! acompanyada pel saxofonista Llibert Fortuny. Tot dos posen en escena una sessió surrealista de bingo com a forma per mostrar la influència de l'atzar a la vida.


Al zenit de la seva trajectòria, l'any 2010 estrena a la Sala Gran del TNC Dies Irae, en què empra el Rèquiem de Mozart i l'omple de crueltats i imatges punyents per posar en evidència el poder i la violència de l'església, especialment envers la dona. L'any 2011 Marta Carrasco i l'actor Albert Velasco protagonitzen No sé si..., al Versus Teatre i el 2013 estrena B. Flowers al Temporada Alta, protagonitzat per tres noietes vestides de flor i en què estableix un biaix mordaç entre dones i flors.


Després d'una pausa de quatre anys estrena Perra de nadie (2017) on interpreta a vuit personategs femenins que l'han acompanyat als escenaris al llarga de la seva trajectòria. Amb aquest espectacle diu que es despedeix com a ballarina de solos, i guanya el premi Crítica Serra d’Or. El 2019 reapareix amb Jo dona. A Lili Elbe, al costat d'Albert Hurtado i amb direcció compartida amb Manel Quinana, per explicar la història de la primera persona que es va sotmetre a un canvi de sexe.


Significació


Significació
Marta Carrasco pertany a la segona generació de dansa d'autor catalana i és un referent del teatre dansa fet a Catalunya. El seu imaginari posa en relleu les contradiccions de l'èsser humà i exposa els desbarraments interiors d'una munió de personatges marginals i turmentats, amb els quals escomet la societat benestant amb elegància i molta imaginació. A llarg de la trajectòria exposa un extens reguitzell d'emocions en estat pur, que s'amplifica a través dels aspectes visuals de les posades creades amb la complicitat dels diferents equips artístics. Alhora, reivindica el paper de la dona en un entorn social encara amb reminiscències masclistes. Carrasco manté tothora un alt nivell de compromís i intensitat amb l'escenari.


Estrenes

Aiguardent (22/11/1995)

Blanc d'ombra (10/06/1998) 

Etern? Això sí que no! (05/10/2004)

Ga-Gà (14/06/2005)

J'arrive! (27/06/2006)

Bin-Gó (08/11/2008)

Dies Irae (09/10/2010)

No sé si...(14/10/2011)

  1. Flowers(10/10/2013)

Perra de nadie (9/11/2017)

Jo dona. A Lili Elbe (15/11/2019)


Bibliografia

Marta Mira'm. T'he de dir coses!. Montse Barderi. Editorial Cumbres.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x