Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1715
Lloc de naixement: Petra
Data de defunció: 1768
Lloc de defunció: Manacor
Redactor/a: Maria Muntaner González
Identificacio/ns

Dramaturg


Biografia

Autor teatral i glosador. Fill de Jaume Gelabert i de Pràxedes Riera, nasqué a es Cabanells Vells, a Petra, en el si d'una família humil. Sembla que no devia tenir cap tipus de formació cultural i que es dedicà a les feines del camp en possessions que la família tenia arrendades, com Son Suau, de Manacor, o sa Real, de Sant Llorenç des Cardassar. Justament és d'aquesta darrera que li ve el malnom amb el qual se'l coneix popularment, Tià de sa Real.

Les dades que en tenim ens han arribat principalment per tradició oral i a partir del recull que en féu Antoni Maria Alcover al cinquè volum de les Rondalles mallorquines. El que sembla clar és que es guanyà una gran fama com a glosador, que era molt enginyós i que sempre resultava victoriós en els enfrontaments amb altres glosadors, sobretot amb els que aleshores tenien més reputació, els de Sóller o els d'Alaró. Del personatge, se n'ha arribat a construir una biografia popular, en què se li atribueixen tota mena de fets extraordinaris (prediccions, com la de la mort del fill o la de la pròpia mort; miracles domèstics, com moure objectes a distància; o endevinar culpables de robatoris, entre d'altres), cosa que fa difícil destriar quina és la part real i quina la fantasiosa de la seva biografia. Fins i tot fou tingut per bruixot i la Inquisició l'interrogà dues vegades, encara que mai no l'arribà a processar.


Significació

Pel que fa a l'àmbit teatral, és autor de set obres i dos glosats (i alguna altra glosa aïllada). Les més ambicioses són les comèdies hagiogràfiques d'inspiració barroca: Comèdia de sant Antoni de Viana (1752), Comèdia en tres jornades i un pròleg de la gloriosa verge i màrtir santa Bàrbara i Comèdia del gloriós màrtir sant Sebastià, totes tres inspirades en la Legenda Aurea (segle XIII), de Iacopo da Varazze, que havia estat divulgada oralment a partir dels sermons. Argumentalment, parteixen de la llegenda; en canvi, estructuralment se cenyeixen a la forma de la comèdia barroca castellana, encara que sense artificis i amb una mètrica senzilla. A més, és autor d'una altra comèdia, amb una forta càrrega moralitzadora, la Comèdia de Pedro Belmar, que se centra en el tema del corsarisme i, en concret, en el dels presoners capturats pels corsaris del nord d'Àfrica que assetjaven les costes de l'illa de Mallorca. També va escriure els entremesos El jovençà i la jaia, Mosson Pitja, home d'edat complida i El pagès i el misser mut. Els dos glosats que li coneixem (Descripció de la temporada de l'any 1774 i siguients fins a 1750, en què repassa els fets més destacables, sobretot vinculats a les collites i les epidèmies, i Carta d'amor) són construïts en sextets i evidencien la narrativitat poètica molt moralitzant pròpia de l'època.

La seva obra ens ha arribat (en casos concrets, incompleta) a través de les còpies que en va fer l'erudit Bartomeu Pasqual el 1861 o d'edicions populars del segle XIX. Molts anys després, entre el 1981 i el 1985, tota la seva obra dramàtica va ser publicada en quatre volums, a cura de Jaume Vidal Alcover, a una col·lecció que duu el seu nom, "Tià de sa Real", de Manacor.


Publicacions

Descripció de la temporada de l’any 1744 i siguents fins a 1750. Palma: Imprenta de Estéva Trias, 1846.

Comèdia de tres jornades i un pròleg de la gloriosa Verge i Màrtir Santa Bàrbara, edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1981.

Comèdia de Sant Antoni de Viana, edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1982.

Comèdia d’en Pedro Belmar: entremesos, edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1983.

Poesia narrativa, edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1981.


Bibliografia

Alcover, Antoni Maria. Aplec de Rondaies Mallorquines d'en Jordi des Racó. Tom V. Palma: Editorial Moll, 1972.

Gelabert Riera, Sebastià. Comèdia de tres jornades i un pròleg de la gloriosa Verge i Màrtir Santa Bàrbara. Edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1981.

Gelabert Riera, Sebastià. Comèdia de Sant Antoni de Viana. Edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1982.

Gelabert Riera, Sebastià. Comèdia d'en Pedro Belmar: entremesos. Edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1983.

Gelabert Riera, Sebastià. Poesia narrativa. Edició a cura de Jaume Vidal Alcover. Manacor: Ajuntament de Manacor, 1981.

Martínez, Tomàs. En Tià de sa Real. Notes per a l'estudi de la figura i l'obra de Sebastià Gelabert. Sant Llorenç: Ajuntament de Sant Llorenç, 2015.

Serrà Campins, Antoni. El treatre burlesc mallorquí (1701-1850). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1987.

Vidal i Alcover, Jaume. «Les comèdies d'En Sebastià Gelabert "Tià de sa Real"». Lluc, núm. LXII (1982).


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x