Logo Institut del Teatre
Territori: Badalona (Barcelonès)
Dates: 1868-1970, 1999
Redactor/a: Gerard Guerra
Descripció

Teatre dissenyat per l'arquitecte Jaume Botey i Garriga. Pren com a model la forma del teatre a la italiana en ferradura, amb platea i dos pisos. És especialment rellevant l'ornamentació rococó. Antigament l'entrada principal era pel carrer de Mar, actualment usada com a sortida d'emergència. Va ser inaugurat el 31 d'octubre de 1868 amb la representació de Traidor, inconfeso y mártir, de José Zorrilla, el qual va visitar la ciutat el gener del 1869, coincidint amb la inauguració del nou enllumenat de gas. El 22 d'abril del 1905 el teatre es va convertir en cinema. A partir d'aquella data, el Zorrilla alternà les activitats teatrals amb les cinematogràfiques. Després de la Guerra Civil Espanyola, la programació va ser fonamentalment cinematogràfica, amb alguna representació teatral aïllada, i el Zorrilla passà a anomenar-se Cine Aya. Com a conseqüència de la crisi que va patir el cinema i dels problemes econòmics de l'empresa, el teatre es va veure abocat a una progressiva degradació i va tancar definitivament les portes l'any 1970. 

L'Ajuntament de Badalona va adquirir el teatre l'any 1986 i en va aprovar un projecte de rehabilitació, adequació i reforma, elaborat per l'arquitecte Joan Bosch i Agustí. El 10 de febrer del 1995 es va aprovar en el Consell de Ministres la inclusió del Teatre Zorrilla dins el Pla de rehabilitació de teatres del segle XIX. El 28 de novembre d'aquell mateix any es va signar un conveni entre l'Ajuntament i el Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient per tal de cofinançar les obres. El 21 de gener del 1999 el teatre va ser inaugurat de nou, a partir d'aquell moment reanomenat Centre d'Arts Escèniques de Badalona, amb l'objectiu teòric de fomentar les arts escèniques a la ciutat, no només presentant produccions foranes, sinó també afavorint la creació i la producció del teatre badaloní.


Activitat

El primer teatre Zorrilla acollia representacions teatrals, sarsueles, operetes, saraus de Carnestoltes, drames litúrgics durant la Quaresma i la Setmana Santa, funcions benèfiques, recitals de poesia, espectacles de dansa, celebracions d'homenatges i altres espectacles similars. La direcció del teatre va saber connectar amb els gustos i les inquietuds dels ciutadans. A l'escenari del Zorrilla hi van actuar algunes de les figures del teatre català més grans del moment, com Margarida Xirgu o Enric Borràs, qui, al llarg de la seva carrera, hi va actuar tantes vegades com li va ser possible. Destaca, per exemple, l'estrena que el 13 de juny del 1897 es va fer de Terra Baixa, d'Àngel Guimerà. La caracterització d'Enric Borràs en el personatge de Manelic va significar la consagració definitiva de l'actor en el món teatral. En aquest sentit, cal recordar que el 25 d'octubre del 1933 el Zorrilla va acollir la representació de Maria Rosa, de Guimerà, a càrrec d'Enric Borràs i Margarida Xirgu, que tres dies abans havien rebut la Medalla d'Or de la ciutat. Un altre dia important va ser el 24 de març del 1958, quan el teatre Zorrilla va acollir un homenatge a Pompeu Fabra arran del centenari del seu naixement.


Bibliografia

Foguet, Francesc; Graña, Isabel. El gran Borràs. Retrat d'un actor. Badalona: Museu de Badalona, 2007.

 

Guerra i Ribó, Gerard. «Enric Borràs a Badalona». Carrer dels Arbres (Revista Anuari del Museu de Badalona), 3a època, núm. 20 (desembre 2009), p. 75-88.


Enllaços

Web del Teatre Zorrilla

Enric Borràs a Badalona, per Gerard Guerra i Ribó


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x