Entitat sense ànim de lucre nascuda el 1972 de la mà d'Òmnium Cultural de Terrassa (Vallès Occidental) i dedicada a la promoció i organització periòdica d'espectacles per a nois i noies (teatre, titelles, pallassos, animació de carrer, etc.) i altres activitats de tipus lúdic (cinema, tallers, etc.), amb una atenció especial a les manifestacions culturals en llengua catalana.
Amb la col·laboració d'un grup de joves voluntaris, el 28 d'octubre del 1972 Rialles aixecava el teló per primer cop al Teatre Principal amb l'espectacle El gran Klaus i el petit Klaus, representada pel Grup Jocs a la Sorra (posteriorment U de CUC). L'any 1980 l'entitat es transformà en delegació funcional d'Òmnium i adoptà el nom de Moviment Rialles de Catalunya. Amb els anys s'anà estenent arreu del país en forma de grups locals de gent voluntària que s'aplegaven per organitzar i oferir espectacles al públic petit i jove de la seva població, tant en activitats de tipus lúdic com escolar. A l'inici dels anys vuitanta, Rialles comptava amb 21 delegacions, i 55 el 1994, distribuïdes en 21 comarques, amb un total de 600 voluntaris. Arran de desavinences internes, el 1995 una cinquantena de grups de voluntaris s'escindiren i van constituir la Fundació Xarxa d'Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya.
El 1982, amb motiu del desè aniversari de l'entitat, s'organitzà a Terrassa un Aplec-Rialles, que esdevingué, l'any següent, la primera Mostra de Terrassa. D'aleshores ençà se celebrà cada any en una ciutat diferent. A partir del 1990 la Mostra s'organitzà a Igualada, però quan l'entitat es va dividir en dos, la Fundació Xarxa va continuar organitzant la fira igualadina i Rialles en va impulsar una de nova: la Mostra de Rialles —amb el subtítol «Fira d'Espectacles Infantils dels Països Catalans», que ajudava a definir-la. Aquesta Mostra va trobar a la localitat de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) un lloc on consolidar-se i desenvolupar-se, fins al punt de convertir-se en un dels principals aparadors de les novetats en l'espectacle infantil i el marc on poguessin estrenar els autors novells i presentar-se les companyies inèdites amb qualitat estètica i pedagògica. Alhora, va esdevenir un punt de reunió i confluència dels diversos Grups Rialles, programadors, artistes i companyies teatrals. Des del 1996 i fins al 2006 Rialles va continuar la celebració de la Mostra a Cerdanyola, tot i que el 2005 es va dur a terme a Sabadell. Fins al 2003 la va gestionar l'equip de Rialles, a través del grup de Cerdanyola i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, mentre que el 2004 i 2005 la direcció va anar a càrrec d'Isidro Rodríguez. A més, cada any, en el marc de la Nit de Santa Llúcia, s'atorgava el premi Rialles d'Espectacles per a Nois i Noies, que guardonava grups i companyies dedicades al món de l'espectacle per a infants que haguessin participat a la Mostra.
A partir del 2006 s'obrí una nova etapa. Amb la unificació de les dues fires de teatre infantil de Catalunya en una de sola a Igualada (ara amb el nom de La Mostra d'Igualada, Fira de Teatre Infantil i Juvenil), va néixer el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT) que actualment constitueix una de les cites més importants del país entre els programadors de l'espectacle infantil i de tothom qui treballa en aquest món.
Actualment, Rialles agrupa diverses entitats i continua organitzant, amb el suport de les administracions públiques, activitats adreçades a la mainada. Els grups locals de voluntaris repartits a diferents poblacions de Catalunya tenen com a missió fer arribar el teatre i la cultura de qualitat als infants i les famílies. I es proposen, com a objectius prioritaris, mantenir el compromís amb la llengua, la societat i la cultura a través de les arts escèniques per a públic infantil, juvenil i familiar, així com potenciar la relació entre creadors i públic com la millor eina de promoció i creixement de la cultura catalana.
Rialles té una programació estable i continuada de propostes per als infants i joves que duen a terme companyies d'actors professionals, entre la qual destaca l'oferta per al públic escolar. Englobada sota el nom de L'Escola al Teatre, vol acostar les arts escèniques (teatre, dansa i música) als infants escolaritzats, amb la convicció que la cultura i les arts escèniques són una eina excel·lent per al desenvolupament personal dels nens i nenes. Un altre dels àmbits en què treballa és la programació i gestió dels espectacles i les activitats més lúdiques de les festes populars (Carnestoltes, Sant Jordi, etc.). Amb els anys, Rialles ha esdevingut un dels circuits d'espectacles més antics d'Europa.
Rialles forma part de l'Associació Cultural Cavall Fort, Drac Màgic, Rialles, que des del 1977 es dedica a la promoció i el doblatge de pel·lícules estrangeres per a nois i noies amb l'objectiu d'incrementar l'oferta cinematogràfica i videogràfica en català.
El Moviment Rialles de Catalunya va rebre el 2000 la Creu de Sant Jordi.
Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar