Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 26-5-1952
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Identificacio/ns

Director/coreògraf, estudiós, intèrpret


Biografia

Llicenciat en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre i en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Agustí Ros és actor, ballarí i estudiós de cinetografia Laban. A causa de l'interès per l'expressió corporal de l'actor, Ros es forma en diferents tècniques i estils de dansa moderna, clàssica i també dansa barroca. Estudià a l'Estudi Anna Maleras i participà en diverses funcions del grup, i va seguir la fomant-se com a ballarí becat al Centre International de la Danse, de París. La pedagoga Jacqueline Challet-Haas —deixebla de Kurt Jooss i Albrecht Knust— l'introdueix en la cinetografia Laban, estudis que Ros amplia a Nova York i París.

Quan torna a Barcelona, Ros treballa puntualment com a actor o ballarí, però es dedica especialment a crear coreografies d'espectacles com Antaviana (1978), de Dagoll Dagoll; Antígona (1978), dirigida per Josep Montanyés, o Mahagonny (1977), sota la direcció de Fabià Puigserver al Teatre Lliure, entre d'altres. També treballa amb directors de cinema i realitzadors de televisió. Paral·lelament, Agustí Ros amb Jesús Bruguet i Mònica Romeu funden La Gran Companyia, grup amb què participa en tres muntatges com a intèrpret.

El 1982 entra com a professor al Centre d'Osona de l'Institut del Teatre, on ensenya dansa. A partir del 1990 s'incorpora al centre de Barcelona. Durant aquesta etapa, combina la docència amb la programació de dansa a l'Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya (1992-1995) i també col·labora amb el Amics de l'Òpera de Sabadell i Pau Monterde en el muntatge de les coreografies d'òperes. Ros, que des del 1998 fins al 2005 va ocupar el càrrec de secretari acadèmic general de l'Institut del Teatre, a partir del 2001 —quan es crea el Conservatori Superior de Dansa (CSD)— comença a impartir cinetografia Laban. De 2008 a 2017 va ser secretari acadèmic del CSD. En els darrers anys ha creat les aquarel·les que il·lustren el llibre de Jordi Fàbrega Interpretación para bailarines. Fundamentos teóricos y cien ejercicios prácticos, i ha redactat la seva tesi doctoral sobre la cinetografia Laban / Labanotation com a instrument per a l'anàlisi de l'espai i el temps coreogràfics.


Significació

Agustí Ros és un dels estudiosos de referència en notació coreogràfica segons el sistema Laban a l'Estat. La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat a cavall de la pràctica escènica, la teoria i la gestió pública. Ha col·laborat d'assessor en entitats com el Consejo Nacional de la Danza de l'INAEM i ha dirigit el programa ENDANSA de la Generalitat de Catalunya. Ros també està vinculat amb entitats internacionals, com l'International Council of Kinetography Laban (ICKL).

Gràcies a la seva formació multidisciplinària, Ros va participar tant en projectes de teatre com de dansa contemporània durant una etapa de construcció d'un nou panorama escènic a finals del anys setanta i vuitanta. A més, com a programador de l'Espai des que va ser inaugurat, Ros va controbuïr a consolidar la diverses companyies catalanes. Com a expert en notació coreogràfica ha recuperat —amb altres experts— el Contrapàs Llarg de Sant Vicenç de Torelló. Ros ha publicat a la revista Estudis Escènics amb regularitat i ha traduït del francès al català La gramàtica de la notació Laban (2010), escrita per Jacqueline Challet-Haas.


Publicacions

Challet-Haas. Gramàtica de la notació Laban: la simbolització del moviment dansat. Trad. Agustí Ros i Vilanova. Barcelona: Institut del Teatre, 2010.

Ros, Agustí. «Laban Movement Anàlisis. Una eina per a la teoria i la pràctica del moviment». Estudis escènics: quaderns de l'Institut del Teatre, num. 35 (2009). <http://www.raco.cat/index.php/EstudisEscenics/article/view/252593> [Consulta: 2 gener 2017]


Bibliografia

Àvila, Ramon; Colomé, Delfí; Otzet, Montse. Dansa: noves tendències de la coreografia catalana. Barcelona: Serveis Editorials de la Diputació de Barcelona, 1994.


Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x