Logo Institut del Teatre

Carrer del Centre, 33, El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1919
Descripció

La seu del Centre Artesà s'inaugurà el 27 de setembre del 1919, i en la construcció hi participaren els associats. La seva situació, en la confluència dels actuals carrers del Centre, Maurici Vilomara i Pintor Isidre Nonell, marcava el límit de l'eixample de 1916. En fou el projectista i director de l'obra Antoni Pascual i Carretero (1863-1928), provinent de Terrassa i de la mateixa generació que Lluís Muncunill. L'arquitectura de l'edifici de l'Artesà té trets del modernisme industrial, amb elements característics com ara les façanes d'obra de fàbrica i els grans espais coberts amb voltes de tipus diversos. De totes maneres, la senzillesa compositiva, les composicions de caire clàssic, l'ordre en els eixos i les geometries, el caracteritzen i denoten la seva familiaritat amb el noucentisme de l'època.

A l'Artesà es diferencien tres parts, que corresponen al teatre, que és la part de més volum; el foyer, que articula les altres parts, i el bar, que li fa de façana cap a la pista de ball i el jardí frontal. En aquesta part hi ha una terrassa pavimentada. Als laterals del bar i del foyer els espais es cobreixen amb volta bufada de maó, mentre que l'espai del foyer està cobert amb volta de canó i l'espai central del bar té una coberta ceràmica a dues aigües.

Hi ha certa varietat compositiva en les diverses parts del conjunt, i així el foyer del teatre exhibeix una façana esglaonada, al bar s'hi llegeixen les voltes interiors i el teatre dona al jardí amb les façanes laterals cegues i amb una ornamentació austera de pilastres i motllures a l'aparell de maó manual.

A la platea del teatre hi havia funcionat un sistema basculant per regular el pendent del terra i fer-lo horitzontal, tal com passa en comptats teatres catalans (com a l'Ateneu Igualadí, per exemple). El teatre té la sala amb planta de ferradura, i quan era operatiu tenia una capacitat de fins a 768 localitats, amb dos pisos compartimentats amb llotges. El cos del teatre era cobert amb una volta bufada, però es va substituir per una coberta d'uralita a dues aigües.

La clausura progressiva dels diferents espais de l'Artesà per part de l'ajuntament va anar condemnant l'edifici a un estat semiruïnós. Els ciutadans i el veïnat (Els Amics del Prat) van promoure campanyes de recuperació. L'any 2014 es va redactar un pla d'usos, i l'ajuntament i les entitats van posar en marxa un concurs d'arquitectura amb l'objectiu de recuperar, reformar i reactivar l'edifici i el seu teatre, ja com a equipament municipal.


Activitat

L'entitat del Centre Artesà es va fundar l'any 1883 i va néixer fruit del grup de teatre d'aficionats Calderón de la Barca. Funcionava com a centre social amb programació d'entreteniment i cultural, al voltant del cafè, el teatre, la biblioteca i el ball. Després, l'entitat original es va escindir en dues altres entitats amb orientacions polítiques divergents, l'una afí a l'anomenat Partit Nou, i l'altra, al Partit Vell.

A l'Artesà, s'hi dugueren a terme moltes manifestacions i projectes culturals del Prat: l'edició de L'Avenç (butlletí literari i catalanista), els balls de festa major a la pista, les programacions de teatre i cinema del municipi. Més recentment, el teatre va acollir assajos d'artistes destacats, com Núria Espert i la seva companyia (La tempestad, de Shakespeare, amb direcció de Jorge Lavelli, el 1983) i Dagoll Dagom (El Mikado, de Gilbert & Sullivan, el 1986). El 1987 el centre fou arrendat a l'ajuntament, que el 1988 clausurà la part del teatre, al·legant el mal estat de la construcció. Més tard va tancar per les mateixes raons les altres parts de l'edifici. El 2003 el centre passà a ser de propietat municipal.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x