Logo Institut del Teatre
Territori: Plaça del Nord, 7-10 Barcelona (Barcelonès)
Dates: 1881
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

Des de l'any 1855, a la plaça del Nord de la Vila de Gràcia de Barcelona s'aixeca la seu dels Lluïsos de Gràcia, una societat fundada quatre anys abans. La seu uneix tres edificis preexistents amb un mateix front, tres volums que a la dècada de 1950 van ampliar-se per la part posterior per tal de guanyar espai als patis. La part del teatre es va construir l'any 1881, i les galeries de la sala, el 1898. L'any 2014 s'emprengué un gran projecte de reforma per tal de posar l'edifici en normativa i millorar-ne les condicions d'accessibilitat i seguretat, modificant sobretot els espais de vestíbul al teatre i al cos principal. Aquest projecte fou redactat pels arquitectes Víctor Valls, Neus Ayza, Roger Ayza, Judit Boix, Lluís Espinós i Roger Morris amb la participació de les seccions i els socis de l'entitat.

Segons el projecte de reforma es construeix un nou soterrani per acollir dues sales ben aïllades acústicament per assajar-hi i fer activitats musicals i de coral. La sala teatral de l'etapa anterior a la reforma del 2014 tenia cadires de plàstic clavades a terra, una forma i secció rectangulars, de massa alçària i inadequada pel que fa a l'acústica, i un gran pis en amfiteatre, que també es feia servir per a les llums i com a magatzem. A la part del teatre, les millores del projecte de reforma inclouen la reconfiguració de la platea per tal d'organitzar-la en dues parts, una d'horitzontal (amb capacitat per a 140 espectadors) i l'altra amb grades desmuntables (56 espectadors) per tal de possibilitar altres actes escènics a part dels configurats amb una distribució a la italiana. En la nova sala se suprimeix l'amfiteatre, es rebaixa l'alçària de la sala i s'encabeix en un pis immediatament superior una sala d'assaig, amb les mides de l'escenari del teatre. També s'hi introdueixen una sèrie de galeries i nous espais tècnics en substitució dels anteriors.


Activitat

L'entitat va ser fundada el 1851 pel mataroní mossèn Jaume Alsina i Pi, i en la primera etapa duia el nom de Pía Unión Devotos de San Luis Gonzaga. Els objectius de l'entitat se centraven a promoure activitats infantils relacionades amb el catecisme i l'esport (al «Gimnasio de los Luises»). Encara avui es conserva l'esperit educatiu i cultural, perquè els estatuts actuals inclouen l'objectiu de l'«educació per a infants i joves en temps de lleure». 

A l'entitat s'hi ajunten corals, un equip de bàsquet, agrupaments i esplais, una secció de ping-pong, esquaix i gimnàs, un cafè i una ingent activitat teatral, amb molt de recorregut i reconeixement com a planter d'intèrprets. Joan Morte i altres professionals, com Joan Lluís Bozzo, Rosa Novell, Jordi Andújar, Joaquim Fàbregas, Joan Galí i Núria Hosta, es van formar als Lluïsos. Sembla que la primera obra que es va posar en escena al teatre va ser Les heures del mas, de Frederic Soler Pitarra. L'activitat escènica va girar en els primers anys al voltant de la representació de Los pastorcillos en Belén, una adaptació d'un text de Lope de Vega. 

Als Lluïsos hi han treballat en diferents etapes grups com ara GENT, Cul de Sac, Fos i Fosc i Bambalina. Des de l'any 1979 hi treballa el Grup de Formació Teatral Sotacabina, una escola de teatre infantil i juvenil que forma part de la Federació de Grups Amateurs de teatre de Catalunya, i des del 1992 està actiu el Grup Sotacabina, de teatre adult, que presenta les seves obres al teatre de l'entitat.


Bibliografia

Altés, Josefina. El món del teatre amateur de Gràcia. Barcelona: Lluïsos de Gràcia, 2004.

Camps, Esteve. Entitats centenàries de Gràcia. Barcelona: Lluïsos de Gràcia, 2005.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x