Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1929
Lloc de naixement: Barcelona
Data de defunció: 29-10-2014
Redactor/a: Marta Porter
Identificacio/ns

Intèrpret


Biografia

Antoni Monllor va destacar com a ballarí des de molt jove. Amb tan sols disset anys va debutar a la companyia de dansa del Gran Teatre del Liceu, que dirigia Joan Magrinyà, i també va formar part durant deu anys dels Ballets de Barcelona, creats pel mateix Magrinyà, amb els quals van fer diverses gires per Espanya, van actuar al Teatro Español de Madrid i també al teatre dels Champs Élysées a París. Dins del Liceu també va actuar sota les ordres dels coreògrafs russos i internacionals que feien estada a Barcelona. Aquests aprenentatges i la situació que es vivia a Espanya en plena dictadura el van fer decidir a anar-se'n a l'estranger. Després d'una actuació a l'Institut Francès de Barcelona, en què va interpretar el paper de diable a la Història d'un soldat d'Stravinsky, va rebre una beca per anar a estudiar a l'Òpera de París.

Allà va conèixer el director, ballarí i coreògraf Serge Lifar, que el va prendre sota el seu tutelatge i li va oferir quedar-se definitivament a la companyia, oferta que va haver de rebutjar per qüestions de nacionalitat. Amb tot, va continuar a França, on va seguir estudiant als Estudis Backer. Des d'allà va actuar amb diverses companyies arreu d'Europa, encadenant contractes internacionals: Lieja, Brussel·les, Copenhaguen, Oslo i Barcelona, on va ser contractat per la Companyia del Marqués de Cuevas, que actuava regularment al Gran Teatre del Liceu. Amb aquesta companyia Monllor va ballar al teatre Sara Bernard (actual Théâtre de la Ville) i va fer gires per França i tot Europa. Durant aquests anys també va col·laborar amb el Ballet Nacional de Bèlgica fins que va ser contractat pel teatre Royal de Lieja com a primer ballarí. En aquest escenari va actuar durant alguns anys, alhora que era convidat com a estrella per altres companyies. En una de les seves actuacions a Barcelona a finals dels anys cinquanta va conèixer Pilar López, que el va contractar per a la seva companyia.

Va viatjar a Copenhaguen per fer una audició per al Reial Ballet de Dinamarca. Com que no hi va ser admès, també per problemes d'estrangeria, va anar a actuar en diferents sales, on va conèixer José Greco. Es va unir a la seva companyia, que es disposava a fer una gira pels Estats Units. Durant els mesos que va durar la gira per les ciutats nord-americanes, Monllor va aprofitar per prendre classes amb les companyies locals. A Nova York va rebre classes de George Balanchine, mentre que entre Los Ángeles i Las Vegas va conèixer grans estrelles com Fred Astaire, Cyd Charisse, Frank Sinatra o Marlene Dietrich. Va treballar amb Dany Kay, Harri Belafonte, Brenda Lee i Eleonor Powell, entre d'altres, i va tornar a Barcelona com a mestre de claqué, professió que va compaginar amb la de ballarí fins a seixanta anys, edat amb què es va retirar dels escenaris per dedicar-se a la docència.


Significació

Va ser un dels primers ballarins que va emigrar a fora de l'Estat espanyol, i va arribar a esdevenir el primer ballarí del teatre Royal de Lieja. També va actuar a París i en diferents teatres de tot el món. Als Estats Units va estudiar la tècnica del claqué; va ser el primer mestre que va introduir aquesta dansa en les escoles catalanes.


Estrenes

(Selecció)

Policromía del XVIII - Tapices de Goya (1952). Ballet de Barcelona (Gran Teatre del Liceu)

La història d'un soldat (Institut Francès de Barcelona)

Petruxka. Ballet del Marqués de Cuevas

Coppélia (Franz, Dr. Copelius). Ballet del Marqués de Cuevas

La Gran Mazurca. Ballet del Marqués de Cuevas

Carmen (Torero). Compañía Pilar López

Òperes en el Theatre Royal de Liège

La Favorita

La Gioconda

Faust

Carmen


Bibliografia

Bagá, Javier. «Antonio Monllor». Danza en escena (Logroño), núm. 25 (2009). 

Dansacat.org. «Mor el ballarí Antoni Monllor» (29 octubre 2014)<http://www.dansacat.org/es/actualitat/1/2430>


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x