Logo Institut del Teatre
Tipologia: Temporada
Dates: 2001
Redactor/a: Jaume Carbonell i Guberna
Continguts

Òpera Oberta és una proposta acadèmica que el Gran Teatre del Liceu oferí a partir del curs 2003-2004 a universitats d'arreu del món. Inicialment consistia en la retransmissió en directe, via satèl·lit i en alta definició, de diversos títols de la temporada d'òpera del teatre durant el curs i a través de tecnologia digital d'alta qualitat. El visionat de l'òpera es complementava amb una sessió prèvia informativa, també retransmesa per a totes les universitats connectades, si bé aquestes podien enriquir l'activitat amb una conferència presencial prèvia al visionat de l'òpera. El projecte es completava amb un portal web amb informacions i documentació sobre els títols programats. El seguiment de la temporada comportava una oferta de crèdits de lliure elecció que els estudiants podien adquirir després de la presentació d'una sèrie de treballs relacionats. Amb la progressiva reducció dels crèdits de lliure elecció en els plans d'estudis universitaris, aquesta opció es va veure molt minvada.

L'objectiu del projecte era acostar el públic, especialment l'estudiant universitari, al món de l'òpera. El resultat fou molt efectiu, ja que permetia a l'estudiant matriculat assistir, encara que fos a distància, a una representació del Liceu, i obtenir informació sobre aquest esdeveniment de la mà d'especialistes que impartien la conferència prèvia. El format del cicle permetia una matrícula oberta al públic general, fet que permetia ampliar l'objectiu del projecte a un potencial molt més ambiciós. Per problemes logístics i de pressupopst, el projecte va deixar de funcionar el curs 2014-2015.


Trajectòria

El cicle es gestà el 18 de desembre del 2001 amb la retransmissió de La Traviata a la sala Cinesa Diagonal en format d'alta definició, alhora que el senyal arribava a través de la xarxa acadèmica catalana, gestionada per CESCA, a les universitats de Lleida, Girona i la Universitat Politècnica de Catalunya. El resultat de l'experiència fou molt satisfactori i animà els organitzadors a eixamplar els centres destinataris per convertir-ho en un cicle de sessions d'òpera amb conferències.

La temporada 2002-2003 el projecte ja comptava tretze universitats de l'Estat espanyol, nombre que s'incrementà encara el curs següent. A més, s'hi afegiren centres europeus i americans, i al cap de deu anys el nombre d'universitats inscrites sobrepassava la cinquantena.

La progressiva introducció de títols en diferit provinents de temporades anteriors del Teatre féu que el projecte anés perdent la immediatesa performativa que suposa l'espectacle en directe.

La temporada 2014-2015 el Liceu integrà el contingut d'Òpera Oberta dins la plataforma britànica Digital Theatre Plus, un lloc web que, via subscripció, ofereix una bona mostra de la cartellera teatral britànica amb espectacles complets, actuals i també d'arxiu. Aquest canvi de format i de sistema de distribució implicà també una sèrie de canvis tècnics i econòmics en el cicle per part de les universitats participants.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x