Logo Institut del Teatre
Dates: 2008-act.
Territori: Sant Adrià de Besòs (Parc del Fòrum)
Redactor/a: Jordi Jané
Activitat

Espai que ofereix recursos per a entrenament, assaig, creació d'espectacles, investigació i formació contínua. Impulsat i gestionat per l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), forma part de la Xarxa de Fàbriques de Creació de l'Ajuntament de Barcelona i té el suport de la Generalitat de Catalunya en tant que projecte-tipus inclòs al Pla Integral de Circ.

Amb una superfície de més de 3.000 m² ocupats per sales d'assaig, espais d'entrenament, gimnàs, sala de teràpies corporals, sales de reunions, cuina-menjador, oficines i àmbits polivalents, La Central del Circ acompanya el professional circense en totes les fases del procés de treball, des de l'entrenament quotidià o la cessió d'espais i material fins a l'assessorament per a la creació i producció d'espectacles. S'hi celebren mostres, cursos, trobades, conferències, exposicions i altres esdeveniments. En els seus programes de residències de creació col·labora amb fires, festivals i centres de formació. També col·labora i/o té conveni amb la Xarxa de Fàbriques de Creació de Barcelona, amb altres centres de creació del país (Roca Umbert de Granollers, Cronopis de Mataró, Tub d'Assaig de Terrassa) i amb centres similars europeus: La Grainerie, Le Lido i Jeunes Talents Cirque (França), Space Catastrophe (Bèlgica) i Zelig i Festival Mirabilia (Itàlia).

La Central del Circ ofereix el Viver d'Iniciatives Culturals, uns espais d'oficines per a ús de petites empreses dedicades a fomentar el desenvolupament del sector. L'objectiu és ajudar a consolidar iniciatives empresarials que treballen en la gestió, producció i distribució d'espectacles de circ.


Evolució

Aquest equipament s'inspira en el Pla de Residències que la Generalitat havia engegat experimentalment amb el sector de la dansa en el període 2002-2004.

Donada la capital importància de l'R+D+I en els processos de creació circense, un dels plans d'acció previstos en el Pla Integral de Circ del 2008 era «reforçar el programa internacional "Creadors en residència" per tal que artistes i companyies desenvolupin projectes de creació i producció en equipaments culturals d'àmbit internacional» (p. 7).

Simultàniament a la redacció del Pla Integral de Circ, des del 2005 l'APCC treballava amb el Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per posar en marxa el centre de residència i creació La Vela de Vilanova, alhora que, acollint-se a les previsions del Pla Estratègic de Cultura de Barcelona, negociava amb l'Ajuntament, també des del 2005, per instal·lar-ne un altre a la capital de Catalunya. La primavera del 2006 entrava en funcionament La Vela de Vilanova i al novembre els Mossos d'Esquadra desallotjaven al Poblenou barceloní el centre alternatiu de creació La Makabra, on havien assajat i estrenat espectacles moltes companyies catalanes i no catalanes.

El conseller de cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras, l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu i el regidor de cultura Jordi Martí van inaugurar La Central del Circ el 24 de juliol del 2008 en unes carpes provisionals a l'esplanada del Fòrum. L'espai definitiu, a tocar de la placa fotovoltaica, es va inaugurar oficialment el 16 de març del 2011. És des que funciona La Central del Circ que s'ha pogut començar a treballar en programes i estades de col·laboració internacional que ja comencen a situar les produccions catalanes a un nivell qualitatiu molt pròxim a les d'altres països amb més mitjans i en què el sector circense té més anys de recorregut.

Altres espais de creació, públics o privats, que contribueixen a vertebrar l'activitat circense al país són l'Ateneu Popular Nou Barris (Barcelona, 1997), Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers, 2006), Cronopis (Mataró, 2007), La Nave (Barcelona, 2008), Tub d'assaig 7'70 (Terrassa, 2008), La Crica (Manresa, 2010) i La Circoteca (Cia. Passabarret, Valls, Alt Camp, 2012).


Bibliografia

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x