Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 7-4-1955
Lloc de naixement: Sarrià (Barcelona, Barcelonès)
Redactor/a: Jordi Jané
Identificacio/ns

Director, Emprenedor, Intèrpret


Biografia

Mestre industrial en mecànica i electrònica amb estudis de sociologia i economia política (ICESB). Format cívicament a l'escoltisme,Jaume Mateu Bullich de jove fa de fotògraf i de monitor de tècniques d'expressió i participa activament en l'entramat cultural, associatiu i polític del barri de Sarrià. Es decanta pel món de l'espectacle i el 1974 es converteix en Orlando, el cantant còmic de La Gran Orquestra Veracruz. Amb l'amic i estudiant de periodisme Joan Rosés fa els primers temptejos de pallasso sota el nom artístic de Tortell —en deferència a la pastisseria del poeta Josep-Vicenç Foix, on havia fet de mosso—. El 1975 es casa amb Montserrat Trias, amb qui tindrà tres fills: Roc (1976), Blai (1979) i Luara (1997), tots tres dedicats a l'espectacle.

El 1976 funda la parella de pallassos Germans Poltrona amb Claret Papiol i presenten la paròdia La poltrona o la màquina de fer discursos. El juny del 1978 estrenen Espectacle de circ amb Oriol Boixader, Manel Trias, Toni Brossa i Pau Bombardó. És el primer Circ Cric que, encara sense envelat, fa una petita gira per Catalunya, el País Valencià i Euskadi.

L'estiu del 1979 els Germans Poltrona participen en el Festival Internazionale del Teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna), junt a Els Comediants, Marduix Titelles, l'Orquestra Plateria i la Petita Companyia de Saltimbanquis del Dr. Soler (Xavier Soler, Manel Trias Vittore i Oriol Boixader Nani). Del 1979 al 1980 els Germans Poltrona i la Petita Companyia de Saltimbanquis es desfoguen en locals barcelonins com La Cuina de les Arts, la Fundació Miró o la Cúpula Venus, i comparteixen programes amb Leo Bassi i Sergio Bini Bustric, coneguts precisament a Santarcangelo di Romagna.

El 23 d'abril del 1981 el Circ Cric s'estrena amb vela al Parc Central de Mataró i del 5 al 28 de juny del mateix any s'instal·la al Parc de l'Escorxador de Barcelona, on Charlie Rivel dona l'alternativa a Tortell Poltrona com a pallasso i afirma al públic que li agradaria treballar en aquest circ.

Dissolt el Circ Cric el juliol del 1982, Tortell Poltrona fa espectacles en solitari per l'Estat espanyol, el Canadà, els Estats Units i gran part d'Europa. El 1985 Poltrona és l'únic artista de l'Estat que actua al festival Athens Cultural Capital of Europe. Les crítiques nacionals i internacionals d'aquesta etapa valoren especialment el seu llenguatge escènic fresc i contemporani, que connecta amb la tradició sense heretar-ne cap dels vicis i defectes. La crítica catalana destaca, a més, el salt endavant que representa fer pallassos en la llengua del país.

L'octubre del 1984 al Palau d'Esports de Barcelona i sense assaig previ, Tortell Poltrona i el mític pallasso excèntric rus Oleg Popov improvisen una entrada de pallassos en públic. En una entrevista posterior, Popov augura un bon futur artístic a Poltrona «perquè domina el públic i domina la pista».

Tortell Poltrona fa la direcció artística de les dues primeres edicions del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat Memorial Charlie Rivel (1984 i 1986). El 1993 funda l'ONG Pallassos Sense Fronteres, organització que el 2014 compta 13 seus internacionals. El 1995 crea el Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC), un projecte que posa en marxa el 1997 i que abasta creació i exhibició d'espectacles, formació d'artistes i un futur Museu de la Transhumància.

Tortell Poltrona segueix el sistema universal de treballar sobre un repertori bastant reduït d'entrades de pallasso per tal que, a base de contrastar-les reiteradament amb el públic, s'acabin acostant a l'obra d'art perfecta. Entre les més celebrades hi ha El micro, La puça, La mosca, El xèspir, El plat de nata (Ridi, pagliaccio!), Els «Calamares», La bomba (sovint titulada La màgia) i Les cadires. També ha tingut en repertori El xarivari, El cotxe boig, L'home bala, l'equilibri a la corda fluixa i el salt a través del cèrcol de foc, i des de fa molts anys rubrica els espectacles del Circ Cric amb el reggae participatiu Somos nada, del 1989. Ha treballat amb il·lustres pallassos internacionals: entre molts d'altres, Willy Colombaioni, Charlie Rivel, Oleg Popov, Jango Edwards, Leo Bassi, Johnny Melville, Gustave Parking i els catalans Monti i Pepa Plana.

Tant Tortell Poltrona com el Circ Cric han rebut desenes de premis. Molt sovint, les motivacions dels jurats barregen els mèrits del Circ Cric amb els de Tortell Poltrona. Entre els guardons rebuts pel pallasso:

1983. 2n premi al Clownin Festival de Viena, Àustria.

1987. Aplaudiment dels premis FAD-Sebastià Gasch «per la destacada personalitat en l'art del pallasso».

1988. Premi Joanot de Teatre, Barcelona.

1993. Prix du Festival International Performance d'Acteur (Canes, França), per Post-clàssic.

1994. Premi Ciutat de Barcelona de les Arts Escèniques.

1994. Medalla al Mèrit Cultural Palestí (Gaza, Palestina), per Pallassos sense Fronteres.

2000. Premio Especial de Circo dels premis Max de las Artes Escénicas.

2001. Premi d'Honor FAD-Sebastià Gasch per «el nostre nen del temps etern».

2002. Premi Copene de Teatre (Salvador de Bahia, Brasil).

2008. Premi de la Supreme Master Ching Hai International Association, per la creació de Pallassos sense Fronteres.

2011. Premi Zirkòlika al millor espectacle de circ còmic per Grimègies.

2012. Nas d'Or Honorífic del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà.

2013. Premio Nacional de Circo del Ministeri de Cultura, Educació i Esports a Jaume Mateu i Montserrat Trias «por su dilatada trayectoria de aportación al mundo circense».

2014. Premi Esperança (Comunitat Palestina a Catalunya).


Significació

Per la triple faceta d'artista, emprenedor i agitador cultural, Jaume Mateu Tortell Poltrona és una figura clau en la història de l'espectacle a Catalunya.

Els Germans Poltrona van trencar la convenció clown-august per treballar la tensió dramàtica entre dos augustos, una opció artísticament arriscada en aquella època. El personatge actual de Tortell Poltrona es pot enquadrar en la tipologia del pallasso excèntric, una variant del pallasso august que treballa habitualment sol en escena i es caracteritza tant per la dignitat i la lògica sorprenent que aplica a les seves accions com per la capacitat d'adaptació amb què resol sobre la marxa les situacions més complicades. Poltrona connecta amb la gran tradició i hi aporta un llenguatge pallassesc intel·ligent i genuí que mixtura compromís, trapelleria i subversió. Servint-se de música, paraula, acrobàcia i equilibri, es mostra enèrgic i tendre, actual i trencador, pròxim i entremaliat, i desplega un carisma que provoca l'empatia d'infants i adults. La seva trajectòria li atorga la categoria d'excèntrics emblemàtics com Don Saunders, Grock, Joe Jackson, Popov o el Charlie Rivel de l'última etapa.

En el vessant d'emprenedor, Jaume Mateu Tortell Poltrona ha creat un estil d'espectacle sense concessions a la comercialitat i, alhora, amb un original segell de país. És pràcticament impossible destriar la seva figura de realitzacions com el Circ Cric, el Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC) o l'ONG Pallassos sense Fronteres. Ha intervingut, directament o indirecta, en la creació d'esdeveniments clau en el teixit circense dels Països Catalans, com el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà o el Festival Internacional de Pallasses d'Andorra (dirigit per Pepa Plana del 2001 al 2009 i recuperat el 2014 pel Circ Cric i la sala barcelonina AlmaZen). Ha impulsat també la Fundació Circ Olímpia amb l'objectiu de reinstaurar un circ estable a la capital de Catalunya.


Estrenes

Espectacles de Tortell Poltrona no vinculats directament al Circ Cric:

1976. La poltrona o la màquina de fer discursos. (Germans Poltrona).

Novembre 1980. El millor espectacle del món (Germans Poltrona i Petita Cia. de saltimbanquis del Dr. Soler). Sala Escalante (València).

22 abril 1983. Bogeries (Tortell Poltrona + Royal Philarmonic Trio). Teatro Martín (Madrid) i gira europea.

1988. Hiper-perplex-Turbo (Germans Poltrona). Centre Cultural La Caixa (Granollers).

10 setembre 1988. Clowni (solo). Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

Novembre 1989. Post-classic (solo). Teatre Poliorama, Barcelona.

1989. La Bandaclowns. Direcció Tortell Poltrona. Direcció musical Víctor Ammann. Carpa Bardelona (Barcelona), producció Olimpíada Cultural.

18 novembre 1991. Tutto Poltrona. Tortell Poltrona i la Bandaclowns. Teatre Can Gomà (Mollet del Vallès).

1990-1995. Les dents ben netes. Espectacle didàctic per a una campanya escolar de salut dental, amb la clownessa Senyoreta Titat.

1992. Gira americana: Canadà, Cuba i altres.

8 maig 1994. Jo, mosca. Amb Monti, Montserrat Trias i altres. Festival de Pallassos de Cornellà.

18 desembre 2001. Fa, Mi, Re. Amb Tortell Poltrona, Senyoreta Titat i Víctor Amman. Direcció Josep Maria Perea i Tortell Poltrona. TNC.

3 octubre 2009. Els racons de la memòria. 35 anys fent el pallasso!. Direcció Blai Mateu. En carpa itinerant. Plaça Margarida Xirgu, Barcelona. Programació Teatre Lliure.

2010-2011. Els racons de la memòria. Gira per Balears i Catalunya.

16 abril 2011. Grimègies. Direcció Jaume Mateu, Mario Gas, Claret Papiol. Teatre Bartrina, Reus.

Desembre 2011 a  gener 2012. Temporada de Nadal al Teatre lliure de Gràcia amb Grimègies.

2012. Gira per Catalunya i Espanya amb Els racons de la memòria i Los rincones de la memoria.

Sèries de televisió:

1978. Quitxalla (TVE circuit català).

1982. Els Pallassos (TVE circuit català, 13 capítols).

1986. Poltrona Express (TVC, 3 sèries de 13 capítols cada una, producció exportada a Angola, Hongria i França). 1a i 2a sèries: direcció Ricard Reguant. 3a sèrie: direcció Jaume Mateu.

3 novembre 1991 a 22 setembre 1992. Frekuencia Pirata (magazín còmic juvenil, 17 capítols, TVE, direcció Antoni Chic).


Publicacions

Poltrona, Tortell. «Neix un altre circ». A: El circ que a mi m'agrada. Catàleg de l'exposició Circ contemporani català, l'art del risc. Barcelona: Triangle Postals: KRTU: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2006.

Poltrona, Tortell (coord., pròleg i epíleg). La innovación, en serio. Memòria del 2010 de l'empresa Ibermática S.A., amb textos de 15 pallassos internacionals. Donostia: Ibermática S.A., 2011.

Poltrona, Tortell. Opinions d'un Pallasso. El compromís social de l'artista (conversa amb Miquel Osset). Cànoves i Samalús: Editorial Proteus, 2012.

Poltrona, Tortell (amb Pallassos sense Fronteres). Diaris de Viatge. Barcelona: Icària Editorial, 2007.


Bibliografia

Barrera, Marcel. Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona. Barcelona: Edicions Dau, 2006.

 

De Ritis, Raffaele. Storia del circo: dagli acrobati egizi al Cirque du Soleil. Roma: Bulzoni Editore, 2008.

 

Fàbregas, Xavier. Teatre en viu (1977-1982). Edició a cura de Maryse Badiou. Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1995. (Monografies de Teatre; 34)

 

Jacob, Pascal. Le cirque: un art à la croisée des chemins. Paris: Éditions Gallimard, 2001. 

 

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors: Galaxia Gutemberg, 2001.

 

Jané, Jordi. Les arts del circ. A: Art, geografia i societat. Vol. 2. Direcció científica de Xavier Barral i Altet. Barcelona: Edicions L’isard, 2002. (Col·lecció Art de Catalunya)

 

Jané, Jordi; Minguet, Joan M. (coord.). Circ contemporani català, l'art del risc. Catàleg de l'exposició. Barcelona: Krtu: Departament de Cultura de la Generalitat: Triangle postals, 2006.

 

Jané, Jordi; Minguet, Joan M. (coord.).  El circ i la poètica del risc. Actes del Seminari Internacional de circ celebrat al CCCB el febrer del 2007. Barcelona: Krtu: Departament de Cultura de la Generalitat, 2007.

 

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)

 

Discografia:

Tortell Poltrona i la Bandaclowns (Picap, 1991. Ref. 30.2438 / CD: B- 41653-2008. Picap S.L., 2008).


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x