Espectacle de dansa-teatre dirigit per Sònia Gómez (la Sénia, 1974), protagonitzat per ella mateixa i la seva mare i estrenat el 19 de desembre del 2004 al Centre Cívic de la Barceloneta. Després de sis anys de gira, i de més de cent funcions, el Hall del Mercat de les Flors va acollir-ne la darrera actuació el 19 de setembre del 2010.
Mi madre y yo va sorgir a les golfes de la casa familiar durant l'estiu del 2004. Hi havia ganes d'indagar en els orígens de la dansa, junt amb la intuïció d'una energia escènica especial pròpia dels no intèrprets que la senyora Rosa Vicente faria explotar. Amb ella experimentaven l'acostament a un art, la dansa, sovint incomprès pel públic neòfit, i exploraven el xoc entre la generació rural amb la industrial, la urbana amb la cultural, i alhora la tendresa i l'amor absolut.
L'obra també ens parla de migracions i retrobaments, de necessitats i passions, de les conseqüències imprevisibles que ens condueixen fins on som. Sense haver conegut les obres de Pina Bausch, Sònia Gómez no hauria fet aquesta peça, però tampoc sense la seva mare no actuaria ni podria seguir el rastre del teatre-dansa alemany, de manera que, com ho planteja la coreògrafa en la peça, Pina no hauria estat la mateixa sense la senyora Vicente. Amb aquesta mena de triangulacions, que s'aguanten pel fil de l'humor i d'una sensibilitat molt femenina, de lligar-ho tot amb tot, Sònia Gómez es planteja la mirada de l'espectador des de l'interior.
Compositivament rodona, al llarg dels cinquanta minuts de durada mare i filla es presenten i es despullen fins a quedar-se en banyador davant del públic. L'una mostra a l'altra parts del cos, mans, cames, esquena... que són iguals però diferents, un abans i un després dels mateixos gens.
Precedida per la trilogia Egomotion, i com la resta de les obres de Sònia Gómez, Mi madre y yo se situa en l'abisme entre realitat i ficció, porta a escena pedaços de vida pròpia i fa de l'art una manera d'entendre la vida. Al llarg dels sis anys de gira, l'obra es mantingué idèntica a la seva estrena, llevat del fet que la ballarina va passar de tenir trenta anys a tenir-ne trenta-sis, i la seva mare de seixanta-set a setanta-tres.
Amb l'ajut de l'Institut Ramon Llull, aquesta peça ha estat representant de la cultura catalana en nombrosos esdeveniments internacionals, com l'especial de dansa catalana que va tenir lloc el 2007 a l'Àgora de la Danse de Montréal (Canadà), o els Catalan Days de Nova York (EUA), al Baryshnikov Arts Center l'any 2009.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar