Espai escènic que ocupa part de l'antiga Sala Rex del Molinar (Palma), sala que des del 1953 i fins al tancament als anys vuitanta acollí una intensa activitat teatral i cinematogràfica. És propietat del Bisbat de Mallorca, està ubicat al carrer de Llucmajor i de la gestió se n'encarrega la Fundació Teatre del Mar, presidida per Joan Mas i Vives. Constituïda el 1992, formen part del patronat de la Fundació Teatre del Mar les institucions públiques (Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma), les entitats (Universitat de les Illes Balears, AV Vogar i Ciar, Iguana Teatre, Obra Cultural Balear i l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mar) i vint-i-quatre patrons.
El març del 1991 la companyia Iguana Teatre va signar amb la propietat un contracte d'arrendament i s'hi instal·là. En un primer moment l'utilitzaren com a local d'assaig, però el gener del 1992 ja presentaren un projecte de rehabilitació elaborat per l'arquitecte Joan Manuel Berga. Per poder-hi dur a terme una programació mínimament estable, del 1992 al 1994 s'hi feren diferents reformes, entre les quals podem esmentar la modificació dels banys i l'arranjament de l'entrada de l'edifici. També s'equipà la sala amb unes grades mòbils i se'n va augmentar la seguretat i la potència elèctrica. Un acord signat el 1996 amb el Consell de Mallorca va permetre continuar amb el projecte de rehabilitació. Entre altres millores i reformes, entre el 1997 i el 2000 es va canviar la coberta, es va augmentar l'alçada del teatre, es va habilitar el primer pis com a oficines, es van instal·lar banys i dutxes als camerinos, es van ampliar les grades per al públic, es va climatitzar la sala i es van millorar els equips tècnics. Aquestes reformes permeteren convertir el teatre en una sala polivalent, moderna i funcional. En anys posteriors i fins al 2009, amb una ajuda de l'INAEM, es va fer la remodelació dels camerinos i l'escenari, l'obertura de la zona de càrrega i descàrrega, els mòduls d'entrada amb la taquilla i el bany per a minusvàlids. Del projecte inicial queda pendent el revestiment de la façana amb pedra artificial. Pel que fa a l'escenari, fa 9 m d'amplària, 5,90 m de fons i 5,80 m d'alçària. Segons l'espectacle i la distribució dels seients, la capacitat varia entre 198 i 222 espectadors. Conformen l'actual equip de gestió Carles Molinet, com a director; Aina Salom, com a gerent, i Jordi Banal, com a cap tècnic.
A causa de les obres de rehabilitació i reforma, del 1993 al 1997 s'hi programaren pocs espectacles, entre dos i sis anuals. Entre aquests espectacles, pel que va significar, en destacam el de Rondaies, a partir de textos rondallístics de mossèn Alcover. Amb aquest muntatge, posat en escena per Iguana Teatre el 6 de maig del 1993, es va donar el tret de sortida a la programació del futur Teatre del Mar. D'ençà del 1998 la programació es divideix en tres temporades (hivern, primavera i tardor) i es manté en una línia de qualitat i professionalitat que és reconeguda no tan sols pel públic sinó també per la crítica especialitzada. També promou en horari matinal l'exhibició d'espectacles en català, castellà i anglès adaptats als diferents nivells educatius: el projecte Escena Educativa, adreçat als estudiants d'Educació Infantil i Primària, i el projecte Teatre i Literatura, adreçat a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i de Batxillerat. Del 1999 al 2005, amb el nom de diMARts, s'hi programaren projectes que no tenien cabuda en la programació habitual (concerts, lectures dramatitzades, teatre de petit format, etc.). També, i des del 2001, es mantenen les actuacions especials amb concerts i altres espectacles que complementen la resta de programació.
La companyia Iguana Teatre, impulsora del Teatre del Mar, hi ha estrenat gairebé tots els seus espectacles des del 1995. Del 1996 al 2001 exhibí diversos muntatges del Projecte Alcover. Sobretot hi han actuat companyies de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià, però també d'altres indrets de l'Estat espanyol. Podem esmentar, entre moltes altres, La Dependent, Moma Teatre, Albena Teatre, Yllana, Teatre de Guerrilla, Titzina Teatre, Bambalina Titelles, Cascai Teatre, Vol-Ras, L'Horta Teatre, Cuarta Pared, Flyhard Produccions, En Blanc, Pez en Raya, La Impaciència i Pont Flotant. Entre els actors que hi han actuat i que molt sovint han tingut èxit de convocatòria, destaquen Toni Albà (L'ombra, Brams o La kumèdia dels errors, El Messies, Histèria sagrada, Bufonant), Sergi López (Brams o La kumèdia dels errors, Non solum), Leo Bassi (Instintos ocultos, Vendetta, Golf) i Xavi Castillo (El chou!, Canvi climàtic circus, Hamlet? Això ho pague jo!, El mono). El 2005 la Fundació creà la societat mercantil Produccions del Mar, encarregada de la gestió de la sala. Amb un públic bastant fidel, compta des del 1999 amb fins ara l'única agrupació d'espectadors de les Balears, l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mar, que anualment lliura el premi Jaume Damians al millor espectacle representat al teatre. D'ençà del 2006 forma part de la Red de Teatros Alternativos.
Marcé, Jaume (coord.). 10 anys del Teatre del Mar. Palma: Fundació Teatre del Mar: Edicions Documenta Balear, 2003.
Marcé, Jaume (coord.). 1993-2013, 10+10, 20 anys del Teatre del Mar. Palma: Fundació Teatre del Mar, 2013.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar